Glas naroda

48

; (Који парох има управљати парохијалним звањем.) Пошто су власти подитичне тужиле се министру просвете, данезнају на кога нароха да се обраЕају у зваиичним пословима, кад у једном месту нма два илн више пароха, то је миннстар б. јануара о. г. обратио се на дрквене власти да означе који парох де има водити парохијално зван.е, и да то пошљу дотичној поличпој вдасти. По министарској наредби све Не иЕи преко тога пароха и остади морају преко њега своје званичне стваривдастима шиљати. (Како Русима није зазор.) Московеко свеучилиште наименовадо је вдадиву Штросмајера за свога почаснога чдана. Како правосдавни Русж поштују ваљаног катодичког владику, који није Рус, а Буњевцима је некима завор, што буаевачке новине „Суботички Гдасник" воду Србе као браћу своју и каже, не пита се ко се како крсти, веК чија му крвца грије прси, ами кажемо не пита се ко је, него је ли ваљан. (Је ли сиромашна Мађарска држава?) Дванајсти део читаве земље у Мађарској државна је земља и опет се тужидасе неможе на крај изаћи. Држава има толико исто »емље спрам остадог света, као и наши манастири у Фрушкој Гори, па и ови се туже, а на коднко земље поштено живе 1иљаду душа, туне могу аих пет без дуга. Мађарска држава толико се задужила, да веК хоЕе да прода сва добра своја. У Маћарској има 15 милисна душа. Да узмемо да један милион држи држава, ондаона има више земље за издржавање тога милиона него остадих 14 мидиона за себе. Но још сви ти петиајст милиона пдаЕају данак држави, да она издржи онај мидион, т. ј. војску, беамтере и т. д. и опет држава више има дуга него сви они 14мидиона заједно што имају. (Четир милијона Фор. пореза на насљедство) плаћају Ротшиддови синови и те Ее новце добити Аустријанци. И у том су срећнији од Мађара. А Ротшилдови синовишто живе у Паризу пдатили су 43 мидиона Форината. (Др. Вук Бакић), кога је сабор кардовачки изабрао за иншпектора за Сдавонију и Хрватску наименован је за проФесора нрепарандије у Ерагујевцу у Србији. Влада Угарска није га потврдида за иншпектора. (Војсци при полазку кроз места) у Хрватској и Славонија мора газда де су на стану војници од етражмештра доле га 16 н. дати по «унте меса са зељом без леба, у пределима с ове стране Дунава за 20 и. с оие стране за 18, у пределима с ове стране Тисе за 15 в Д 0 н- с оне стране Тисе за 15 6 /,о н.

КЊИЖБВНЕ ВБСФИ.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. на књижицу „ГОВОР ЦВЕЋА" коју је по н&јновијем немачжом тумачеау преведа Аика П. Чобанићка, издајем, уздајуЕи се у помоБ својвх многобројних пријатеља и познаника, те овим позивам на предпдату, жоја Ве трајати до 20 марта е. р. Цена је каизи, која Ве битн штампана на лепој хартији и удешена таео, да се може у џеау носнтн само 20 новчвБа. Претпдата нека се шаље: У Нови Сад, гђи Анни П, Чобаник, У Панчево: Књижари браке Јовановића.

У Вршац: Браћи СтефановиН, У Митровицу: г. Павлу Панаотовцћу. У Вуковар: Јовану ђ, Ллексићу, V Беч: Уредништву * Србадије.« У Ковиљ: г. Илији Марковићу, пароху. У Београд: Књижари Вел, Валожића н гдавној зњихари Јазаревића, На Цетиње: г. Сими Поповићу, Коју господу молам да се мупљања приме. У Новом Саду 4. Фббруара 1875. Глиша Чобаиић, свика познати дистоноша срп. нар. позоришта.

ЗВДНИЧНЕ ОБЈДВЕ НА НБМАЧКОМ ЈЕЗИКУ издазе од 1, »ебруара почињуБи двапут на недељу, као сепаратан стручно уређен додата« угарског »Центрадног диста" (Шдапвсћеб СеМгаШаМ) и то објаве у сабору прогдашених захона, наредбе кр. уг. вдаде и центрадних власти; даље Бемо доносити стручно уререни извод нз званичног листа „Будапешти Еезлењ" као објаве, позиве да се пријаве онн, који имају на исто право насљедства, стечаје над имањем и упражњеннм службама, амортвзације, куренде, про« токолирање Фнрама, брнсање, разпис за ОФерте, да се ивда или узме што у радњу. Наше новине, које еу општинама, адвокатима, трговцима, диФорантима, и подузнмачима од преке потребе, коштају годишње 8 Фор. на по године 4 ф, Пренумерација се шаље: администрацији »Угарског централног листа" у Вуда-Нешту, Золтан-улица бр. 2. (АЉшшбћ-аИоп с1ев „Ш^апвсћеп Сеп1га1ћ1а1 <;е8" Вибарез* гоНапдазве №. 2.)

0 Г Ј1 А С. ТЛТТГП Д Арона Тапавице унадаљуцрепомпокриXV V ЈШ вена са три собе кујном и шпајзом, заједно са авлијом и баштом одподанца вемље ишталом, и'уЧуругу Тоше Тапавнце, куба са шиндром поЕривена, са три собе кујном и шпајзом, авлијом и баштом скоро три тетвртн ланца па депом месту, две стотине Фати од Тисе продаје се из слобедне руке. Условија се за обадве куЕе могу дознати код обрлајтнанта Тоше Тапавице у Чуругу.

л-ж у* м са шиддбирцузом, дућаном, подрумом, маИ-С гацином за ситну рану; котарком од 12®ати, шуном, баштом код куКе и у пољу од јд данца, ко има вољу узети нека се упита код тутора Кире Ивковнћа и Марије Ивковићеве у Сакула. 1—2

1Ј Д | Д ** коме треба на непоЕретна добра по 6% под вајбоУЛЏДШ љим усдовијама, нека св обрати вамо једном коресподенц-картом на „Оишти врозаетииваводуСентомашу, (82. Тат&з.)

ВЛАСНИК уЗАДША ЗА ОРПОКУ НАРОДНУ ШТАМПАРИЈУ." — УРЕДННК Панта Ноповић, Сри«ки м&родвм ввдружии вшишерцјк Новоше Салу