Godišnjica Nikole Čupića

у ~“ 1

~

и

4

“ зе

26

Свакоме госту на тањиру бејаше јеловник од необичне композиције. То је дивна хромолитографска слика коју је саставио Михаило О. Микешин, чувени руски уметник.

Говорише ми Руси, који су ту ручали с нама, да је за столом било 800 људи, које гостију а које домаћих званица, а на галеријама беше света непрегледна множина.

Прву здравицу напи Цару петроградска глава, г. Н. И. Погребов; после њега говори дужу, и врло смишљену здравицу министар просвете, Гроф Д. А. Толстој. За њим су говорили: Ригер, Ламански, Браунер, и читани су етихови г. Тјучева; после тога говорише: Орест Милер, Миша Полит, Ценова, и још неки.

Основна мисао свима тим здравицама бејаше жеља : да се народи словенски боље познаду међу собом, те да од тога познанства буде међу њима више пријатељства, и више помоћи у невољи!.

После ручка дођоше у салу руски војнички певачи и играчи, те певаше своје песме, и пиграше своје игре, на велико чудо свима гостима, који се дивише толикој хитроћи и лакоћи у кретању.

Фотографисање. — Шуковник Сиглвеситров. Ђенерал Тидебел. — Кнегиња Трубецка.

Беше уговорено да се сви словенски гости сликају у једнога фотографа, који ће, после, све слике сместити у једну групу, како је и учинио. Тога ради смо, 12 Маја, нас неколико били у Фотографа. За тим у пуковника

|. Све те здравице могу се прочитати у књизи: аВсеросстискал УЗтнограргическалвнставкан

~

славанскјисљбЕадђвљ Москвђ, 1867.