Jugoslovenski Rotar

koju zemlju na svijetu, rezultat je osam godišnjeg intezivnog rada, da se stvori jedna nova konstitucija za Indiju. od god. 1858 cilj Britanske politike bio je, da se Indiji dade samouprava i ja se posvema slažem s onima, koji drže, da će se ovim zakonom ta svrha i postići. Zadnjih dvanaest godina dvovlada, bila je na snazi i danas od 6 savjetnika u eksekutivi indijske vlade 3 su Indijanea. U provincijama od 30 eksekutivnih članova 14 je Indijanaca, dok imade 21 ministar Indijanac, 2 do 5 šefova suda, 37 od 80 sudaca viših sudova su Indijanci. Kroz ovih dvanaest godina narod je stekao dosta iskustva u pogledu izbora kao i u pogledu samouprave. Činovnički stalež se postepeno indijanizira, jer od 1.300 činovnika 44% su Indijanci.

India Act. U Gemu se dakle sastoji taj novi oblik samouprave u Indiji? Kao odgovor na to pitanje neka posluži članak, što ga je donio »Times«, kad je taj zakon bio prihvaćen po britanskom parlamentu.

Kad bude prihvaćen ovaj zakon piše »Times« — federacija neće odmah biti uvedena, budući je potrebno, da se prije ostvare neki bitni preduvjeti. Doznaje se, da je vijeće obavijestilo prinčeve, da se je izašlo u susret mnogim njihovim željama, ali uza sve to ostaje Još mnogo toga da se riješi.

Opseg federativne vlasti ovisit će o »Instrument of Accession«, što će ga potpisati svaki pojedini vladaoc. Pomoću ovog »Instrument of Accession« polovica indijskih država mora se izjaviti, da pristupa federaciji prije, nego obje kuće u Engleskoj upute adresu vladaru, kojom traže, da se uvede federacija. Tek nakon toga kralj će izdati proklamaciju da zakon о federaciji stupa u krijepost.

Ministarsko vijeće sastojat će se od deset članova, koji su odgovorni legislativi. Ovi će biti savjetnici vrhovnog guvernera u svim pitanjima osim onih rezerviranih guverneru. Guverner će upravljati odjeljenjem za vanjske poslove i obranu pomoću naročitog odbora, dok u ostalim odjeljenjima guverner može u stanovitim slučajevima, raditi i drugačije, nego li su mu ministri savjetovali.

Vrhovni guverner zavisan je od ministra kolonija u slijedećim pitanjima: 1. kad prijeti veća pogibelj javnom miru i poredku;

2. kad se radi o financijalnom stabilitetu i kreditu federalne vlade;

3. kad se radi o zaštiti manjina i stečenim pravima državnih penzionera i njihovih obitelji;

4. kad se radi o naročitom postupku protiv britskog podanika ili robe, importirane u Indiju.

5. kad treba, da se zaštite prava pojedinih indijskih država, te prava i dostojanstvo samog vladara.

Legislativa. Pokrajinska legislativna tijela britske Indije izabiru na pet godina 250 zastupnika u federalnu skupštinu, u koju dolazi još 125 članova kao rapresantanti pojedinih država. U Gornju kuću takozvani, državni savjet (Council of State), ima se birati indirektno po provincijama 156 članova, gdje će sjediti i 104 predstavnika pojedinih država. Gornja kuća je permanentna, naime svake treće godine mijenja se jedna trećina članova.

Upravni mehanizam u provincijama jednak je onom u centralnoj vladi. Svaka provincija ima svoju vladu i svoju skupštinu.

6