Jugoslovenski Rotar

Za sada imade 10 pokrajina sa guvernerom na čelu. Najvažnija promjena u novom zakonu je separacija Burme od Indije, koja je mutatis mutandis uređena na isti način kao i Indija. Dvije nove provincije i to Sind i Orissa su kreirane tako da broj indijskih provincija iznaša u svemu 11.

Vlast je u rukama guvernera i oni imadu istu odgovornost kao i vrhovni guverner.

Pokrajinske skupštine. U Bengalu, Bombayu, Madrasu, Ujedinjenim pokrajinama, Biharu i Assamu postoje dva legislativna tijela. Legislativni savjet ili gornja kuća je permanentna. Svake treće godine se izmjenjuje jedna trećina članova gornje kuće, dok mandat u doljnjoj kući traje pet godina.

Broj izbornika iznaša 36 milijona. U gornjoj kući rezervirano je šest mjesta za žene.

Rekao sam na početku, da će obzirom na sve veće raspoloženje nacionalista prama novom ustavu, ovaj i uspjeti. Značajna je u tom pogledu izjava, što ju je dao vođa indijskih nacionalista Sir A. M. K. Dehlavi ovih dana u svom govoru, držanom na jednoj đačkoj skupštini. Govoreći o reformama on je rekao slijedeće:

»Nikada do sada nije bio učinjen smjeliji korak od ovoga. Njime su ispunjene velikim dijelom sve one želje širokogrudnih engleskih državnika, koji su imali udjela u vladama Indije«.

Pozivajuć mladež, da se razborito drži prema novo stvorenoj situaciji, pita Sir Dehlavi, da li imade u historiji primjera, gdje bi kralj poslao svog ministra u jednu zemlju, da ispita, kakva bi se sve prava i privilegiji mogli dati zemlji, te u kojoj mjeri treba vladar, da se odreče svojih prava.

Nadalje on je u svom govoru upozorio na neobičan prizor, kad je vladar sakupio u svojoj palači indijske delegate, da s njima otvoreno pretrese sve nedostatke svoje vlade u Indiji. Tom je sastanku prisustvovao i Mr. Gandhi. Ovo je bio dovoljan dokaz dobre volje, da se vidi u kolikoj se mjeri može dati Indiji politička prava.

Indija se nalazi sada na svom pokusnom putovanju. Put neće biti bez pogibelji i poteškoća, ali će je na tom putu pratiti dobre želje svih iskrenih prijatelja te lijepe zemlje.

Xx Ljubičić Josip (R. C. Ljubljana)

NAS SELJACKI PROBLEM

I.

Naš je narod sa preko 80% seljački, po svom životu, radu i shvaćanju. Ostali pak dio našega naroda nije tuđ seljaštvu, jer je veliki dio naše inteligencije, a i obrtništva porijetlom seljački, dočim naše radništvo većinom je poteklo iz sela, te je ono nažalost samo proletarizirani dio našega seljaštva. Seljaštvo je dakle glavni i jedini temelj naše

7