Jugoslovenski Rotar

N. O., potpretsednik R. C. Susak:

DRUSTVO ZA POMOC SIROMASIMA I SUZBIJANJE PROSJACENJA U SUSAKU

Iznosim ovaj kratak prikaz osnutka i rada »Društva za pomoć siromasima i suzbijanje prosjačenja u Sušaku«, da posluži bratskim klubovima, kao pobuda, da i oni, u svojim mestima, osnuju ovakova društva, čime će se dostojno i lepo odužiti svojoj rotarskoj dužnosti u služenju zajednici.

Držeći se kršćanske nauke o ljubavi prema bližnjemu i gledajući bedu i nevolju najbliže okoline, stvarala su se i stvaraju se kod svih kulturnih naroda humana društva i ustanove kojima je svrha da pomognu bližnjima i ublaže bedu i nevolju u koju su dospeli, bilo prestarelošću i iznemoglošću, bilo nesretnim kojim slučajem, ili pak od rođenja, prirođenim bogaljstvom, koje im preči da budu korisni članovi ljudske zajednice i izlaže ih uviđavnosti i samilosti drugih.

Sve su ove ustanove i društva nastale iz unutarnjeg: poriva onih kod kojih je razvijeno osećanje samilosti i svest o socijalnoj pravdi i nepravdi. I što je koji narod kulturniji i napredniji, ovakovih će ustanova, biti više u jedinoj želji da se narod, kraj, ili mesto podigne na još viši stepen kulture. Tu je onda i pomoć nevoljnima veća, obilaiija i svrsishodnija. Na taj su način ponikla i niču još uvek, ponajviše privatnom inicijativom, razna potporna društva, ubožnice, skloništa, obdaništa, prenoćišta, pučke kuhinje i oporavilišta kojima onda obilno pomažu državne i samoupravne vlasti, kao i čisto privatna preduzeća. ı ustanove.

Svima je ovim ustanovama svrha i zadaća da pomoć bude što pravednije podeljena, srazmerno potrebama i nevoljama, pri čemu se vodi rčuna i o uzrocima bednog stanja i nevolje.

Тако je i u naSemu SuSaku, gde pored javnih socijalnih ustanova postoje i razna humana društva (prvenstveno gospojinska), pod raznim nazivima, ali uglavnom s istom svrhom i zadaćom. K svim postojećim društvima i ustanovama, pridružilo se, u njihovu plemenitom nastojanju, pred tri godine osnovano »Društvo za pomoć siromasima i suzbijanje prosjačenja u Sušaku«, čiji se blagotvorni utecaj prilično osetio i svakim danom sve to više oseća.

Bez ičije pomoći sa strane, bez članova utemeljitelja i dobrotvora, kojima druga društva obiluju, ono je započelo svoj plemeniti rad najskromnijim sredstvima dobivenim od jedine skromne članarine koja je iako niska da ne bi smelo biti građanina koji mu nije član.

Ono je i kod nas, kao što je to slučaj i u drugim kulturnim i naprednim mestima, ne samo u našoj državi, već i u stranom svetu, nastalo privatnom inicijativom onih kojima je stalo do kulturne visine našega mesta koje ovde, na granici, ima i svoj specijalni položaj i poziv.

Ne svede li se naime pomoć siromasima na jedno pravedno merilo ine vodi li se o bednima tačna i stroga kontrola, dolazi u većim mestima do one grdne i nezdrave socijalne pojave, poznate pod imenom prosja-

14