Jugoslovenski Rotar

bila je da se u prvom redu bedniku mora pomoći, pa će se onda najlakše sprečiti prosjačenje, protiv koga će istupati i policijska vlast. Pomoć bednima i briga oko njihova stanja učiniće da će ih automatski nestati sa gradskih ulica i trgova, a oni profesionalni, kojima je ta pomoć nepotrebna, iskusiće moć zakona i vlasti, U tu se svrhu, u našem društvu, provodi registracija bednih i nevoljnih ispitujući u tančine njihov položaj i prilike njihovih najbližih srodnika koji su ih, po zakonu, dužni pomagati. Na taj način je društvo u mogućnosti da upozori nadležnu policijsku vlast na svaki onaj slučaj, gde se pojavljuje profeSionalni prosjak, koji se privlači na odgovornost, ako je iz Sušaka i okoline, a ako je iz druge opštine, otpravlja se u svoju nadležnu opštinu. Registrirani bednici lekarski se pregledavaju da se ustanovi njihova radna nesposobnost i daje im se pomoć, prvenstveno u zdravoj ishrani, zatim u pripomoći za stan i odeću. O svima se vodi tačna kartoteka. Pomoć u ishrani izdaje im se putem blokova Pučke kuhinje u Sušaku, koje dobivaju dvaput nedeljno, sredom i subotom, za celu nedelju. Pomoć za stan izdaje se na priznanicu stanodavca, dok se pomoć u odevnim predmetima izdaje od vremena do vremena, prema ukazanoj potrebi. Nejaka deca dobivaju redovno mleko. Poodrasla deca šalju se u razna sirotišta, gde se društvo o njima stara dok ne svrše osnovnu školu, da ih onda smesti u kakav koristan zanat, ili im nađe ma kakovo korisno uposlenje. Zimi se siromasi opskrbljuju i ogrevnim drvom koje društvo u te svrhe dobiva od raznih nadleštava. Onima koji nisu iz Sušaka, a nađu se u bedi i nevolji, omogućuje ono povratak rodnoj kući, kupivši im voznu kartu i davši im prehranu do odlaska. Takovi se također registruju, radi postupka protiv njih, ako se opet povrate da prosjače. Za noćivanje plaća se za takove čista postelja u radničkom prenoćištu društva »Narodno prosvećivanje«.

To su prvi i skromni počeci rada ovoga našega društva, kojemu je konaéna svrha da za ubogare SuSaka i blize okolice podigne dostojnu uboznicu u kojoj bi čak i oni za fizički rad nesposobni, mogli biti za zajednicu i društvo korisni, pa bi i oni svoju koru hljeba zarađivali na dostojan način ne ponižavajući svoje ljudsko dostojanstvo neradom i prosjačenjem.

Eto, to bi bile glavne brige ovoga našega društva, čijem se izvršenju ono odalo i posvetilo svim žarom srca. i duše.

Blagodareći uviđavnosti pretsednika gradske opštine, društvo je dobilo besplatne prostorije u palati Gradskog poglavarstva, gde je skromno započelo svoj rad sa dva nameštenika uz skroman honorar. Ovi mladi ljudi, savesnim radom i neobičnim marom, vrse administrativni deo rada društva koje je svim silama preglo da privede u delo želju i zamisao svojih pokretača i osnivača.

Nu kako je svaki početak težak, tako je i ovo naše društvo imalo i još uvek ima znatnih poteškoća u ostvarivanju svojih ciljeva, i zadataka.

Prva je poteškoća i smetnja intenzivnijem društvehom radu, što još uvek ima dosta građana koji nisu učlanjeni u društvo, iako je članarina, kako je napred rečeno vrlo skromna i može je svako platiti.

Ona se deli u 4 razreda:

16