Jugoslovenski Rotar

I razred, Din 60, mesečno; II razred, Din 30; III razred, Din 20; IV razred, Din 10 na mesec. Osim ove članarine postoji i dobrovoljna po Din 100 na mesec. Kod prijave članovi plaćaju još Din 10 za društveni znak. To je okrugla metalna ploča s državnim bojama i društvenim napisom s rečima: »Prosjačenje redarstveno zabranjeno«, koji članovi stavljaju na ulaznim vratima stana, ili pisarne. U slučaju da su svi stanovnici jedne kuće članovi društva, tad sopstvenik kuće dobiva veću pravokutnu ploču sa istim bojama, koja se stavlja na glavna ulazna vrata s natpisom: »U ovome je domu prosjačenje redarstveno zabranjeno.«

Istupanjem iz članstva mora se društveni znak vratiti bez ikakove naknade.

Koliko je društvo pomelo nesmetani »rad prosjaka« najbolje se vidi po tome, što »prosjaci« nastoje otkinuti društveni znak s vrata članova, što je najbolji dokaz da je društvo na pravome putu i da su mu protivnici samo profesionalni »prosjaci« koji stvarno i nisu nikakovi bednici.

Druga je poteškoća nedovoljna pomoć sa strane vlasti, kojoj se društvo dosad mnogo puta obraćalo, pismeno i usmeno, ali bez uspeha. Otuda onda. i drskost pojedinih »prosjaka« da se tim zanatom bave na očigled vlasti i njenih organa. Drskost ovakovih »prosjaka« ide tako daleko da tvrde da im društvo ne daje pomoći, pa da su prisiljeni prosjačiti. Ima slučaj gde se prosjačenju odao posve zdrav čovek koji Je dobivao hranu i mesečnu pomoć za stan, u iznosu od Din 100, jer je star, zato Sto nema za »kvartin« vina i Sto nema onoga »ki bi mu to dal«. Taj »prosjak« ne bi dao svoga dana nikomu za Din 50, kako on veli, prema čemu je njegov »posao« unosan. Doduše, on ne prosjači po kućama. i radnjama, ali zato na stalnom mestu, na ulici.

Međutim društvo je danas posve uvereno i sigurno, da će ove druge poteškoće brzo nestati, jer ima puno jamstvo sadanjih vlasti da će najenergičnije postupati protiv ovakovih »prosjaka«, pa će se tad i oni koji se dosad nisu začlanili, začlaniti i pomoći ostvarenju zavetne misli i želje društvenih osnivača i pokretača i društvo će znatno ojačati i brzim tempom se približiti svojoj konačnoj svrsi.

Neka nam nekoliko podataka iz statistike pokaže и društvenog rada:

Društvo postoji od 2 decembra 1932 godine i počelo je rad s najskromnijim sredstvima, jedino od redovne mesečne članarine. Pa da ne ulazimo u njegov blagotvorni rad od početka do danas, vadimo samo podatke od 1 januara do 31 oktobra o. god., dakle o radu od 10 meseci ove godine.

Ono dnevno prehranjuje redovno 16 lica, i za prošlih 10 meseci izdalo je za tu prehranu 53087 obroka, obrok po Din 3.50 — u svemu Din 10.804.50.

Povremeno je dalo prehranu 33 licima, obroka 141, u iznosu od Din 493.36.

Pomoć za, stanarinu bednima i 1 sirotoj udovi sa 6-ero dece, dvema obiteljima, te 1 jadnici do njene smrti, u martu o. god., iznosila je Din 5.400. Mesečna, pripomoć 2 bolesnicima i 1 učeniku kroz 10 meseci, iznosila je Din 3.000. Izvanredna pripomoć za put u zavičaj, za vozne

17