Jugoslovenski Rotar

U želji da se stvori što jača veza između našeg distrikta i R. I. B. I. počašćen sam pozivom, da toj konferenci prisustvujem.

Veoma bi mi milo bilo kad nebi pošao sam tamo i molim onu braću koja bi željela da mi se priključe da mi to čim pre jave.

3. U 54 distriktu R. I. (Švicarska) osnovano je centralno mesto za služenje mladeži, koje će se baviti internacionalnom izmenom sinova rotara kao i putovanjima i ferijalnim logorovanjem rotarske dece.

Taj posao preuzeli su Max P. Fiedler i Oskar Hoppler oba članovi R. C. Ziirich, te Henry Buisson ¢lan R. C. Montreux-Vevey ovaj potonji u glavnom za francusku Svicarsku.

4. Rotary club Slavonski Brod slavi 15 o. mj. svoju Charter slavu.

5. Glavna uprava R. I. je na svom sastanku od januara osnovala tri nova distrikta i to:

Distrikt br. 88 koji obuhvaéa: Cipar, Egipat, Palestinu, Sudan, Siriju i Tursku sa danom 1 februara, guverner: Clare Martin, Cairo.

Distrikt br. 84: Rumunjska sa danom 1 marta t. g., guverner: Ing. Chr. Pennescu Kertsch, Bukurest.

Distrikt br. 85: Poljska sa danom 1 marta t. g., guverner: Piotr Drzewiecki, Warszawa.

Prama tome biće u Kuropi, Maloj Aziji i Severnoj Africi samo jedan honorarni komesar i to za Albaniju, Bugarsku i Grčku u osobi rotara M. B. Gerbela, (Wien, Austrija).

6. Dne 26—28 održaje se sastanak europskog savetodavnog odbora (MH. A. C.) u Zurichu.

Ako vaš klub želi da iznese pred taj odbor koje pitanje neka se obrati na člana E. A. C. Edu Markovića (Beograd) ili na mene.

7. 23 o. mj. je godiSnjica osnutka prvog Rotary Cluba.

Pretsednik Johnson i glavni sekretarijat u Chicagu Zele da se sastanak koji se odrzaje u tednu kada pada ta obletnica posveti medunarodnom prijateljstvu.

Svi pretsednici klubova primili su po sekretarijatu izradeni nacrt programa, te se preporuca da taj sastanak u duhu ovog programa udese.

8. Uprkos mog poziva u zadnjem mesecnom pismu i ponovne pismene opomene dva kluba u naSem distriktu nisu mi poslala na vreme izveStaj o frekvenci. U koliko nemaju sekretari vremena, da mi na vreme frekvencu jave molim pretsednika da odredi jedno drugo lice odbora, koje će mi uredno taj izveštaj slati.

Frekvencu u ovom mesecu imao je samo 1 klub ispod 50%, 4 kluba između 60—70 7, dok su ostali klubovi sa frekvencom većom od 70%.

Sa srdačnim rotarskim pozdravom

Dr. Viktor Ružić, guverner 77. distrikta R. I.