Jugoslovenski Rotar

| JOHN NELSON |

Nemila smrt zadala je ponovno težak udarac Rotarstvu istrgnuvši iz njegovih redova Johna Nelsona, veoma zaslužnog protara, pastpretsjednika Rotary International. Nisu prošle ni pune dviJe godine dana kako smo ga vidjeli zdrava, vedra i nasmijana u našoj sredini, a danas ga nema više među Živima. Došao je među nas na konferencu našeg distrikta u Zagreb, da svojom prisutnošću kao pretsjednik Rotary International, dade na$oj distriktnoj konferenciji naročiti značaj. Vidjeli smo ga u klubu u Beogradu kao iskrenog druga i prijatelja, koga smo za ono kratko vrijeme istinski zavoljeli.

John Nelson rođen je 8 marta 1873 u Paisley, Ontario (Canada) gdje je polazio i više škole.

Bavio se novinarstvom, te bio direktor i izdavač raznih novina. On је autor djela »The Canadian Provinces: Their Policies and Problems«.

Zadnjih godina bio je inspektor osiguravajućeg društva »Sun Life Assurance Company of Canada«.

John Nelson postao je član R. C. Vancouver (Britanska Columbia, Canada) 1917 godine, a 1923 godine izabran je za pretsjednika toga kluba. Kasnije postao je član R. C. Montreal. Bio je 2 godine član Kanadskog savjetodavnog odbora, 1929/30 godine guverner 28. distrikta i pretsjednik odbora R. I. za međunarodno služenje, a 1930/31 godine član odbora R. I. za ciljeve i zadatke. Na kongresu u Beču izabran je za direktora i trećeg potpretsjednika R. I. za 1931/32 godinu. Godine 1932/33 bio je pretsjednik odbora za ciljeve i zadatke. Na kongresu u Bostonu biran je za pretsjednika R. I. za 1933/34 godinu.

Vršio je vrlo važne funkcije u rotarstvu. Rad mu je bio obilan. Njegov je cilj bio oplemenjivanje srca ljudskog i širenje misli i ideja Rotarstva.

Jugoslavenski Rotari zadržaće Johna Nelsona u trajnoj uspomeni.

Slava mu!

3