Jugoslovenski Rotar

Južna slavenska grana, Hrvati, zaposjedaju negđe u 5 ili 6 vijeku istočne obale Jadranskog Mora fe se brzo prilagođuju uplivu zapadne civilizacije. Tako su Hrvati uskoro imali dobro uređenu frgovačku i rafnu mornaricu Hrvatskog Kraljevstva.

Razna historička mišljenja govore da je Hrvatska u fo doba svoje političke samosfalnosfi bila jedna od najjačih pomorskih država u bazenu Sredozmenog Mora. Drugi opet kažu, da je hrvatska mornarica u fo doba dolazila po broju svog brodovlja iza bizantinske itd. Neki mletacki historiéar spominje u svojim rukopisima da su Hrvati bili uéitelji i samih Mleéana u pomorstvu, pa Када se je pomorstvo Mletacke Republike pocelo razvijati i cvasti, pozivali su mletaéki duzdevi hrvatske graditelje da rade u njihovim brodogradilistima kao stručnjaci.

Za vladanja hrvatskog kralja Tomislava god. 1025 (Rex Croatorum) spominje se da je Hrvatska imala 800 ,,sagena’” i oko 100 ,,kondura” sa 5000 momaka posade.

Bizantinski car Konstantin Porfirogenet spominje da je kod Hrvata bilo razvijeno pomorsivo, fe da su se uspješno bavili pomorskom trgovinom ploveci uzduz istoéne obale Jadrana od luke do luke.

Hrvatska trgovina i plovidba traje sve do godine 1000, koje godine mletacki duzd Pietro Il Orseolo nagrne sa jakim brodovijem do otoka Koréule i jurisem ga zauzme sa svima njegovim naseljima, a s tim zauze | sva brodogradilišta. Istina, bilo je jos i drugih brodogradilista, koja se spominju, i fo u Bakru, Senju, LoSinju, Hvaru, Trogiru, Dubrovniku i Koteru, ali ona u to doba nisu ni izdaleka bila na visini kao ona na otoku Koréuli.

Uprkos tome Sto je Venecija postala gospodar na Jadranu, ona nailazi na naSoj obali na Zestoki otpor omiskih gusara i senjskih uskoka, koji su uspjesno uznemiravali svojim zaletima i hrabrim pothvatima venecijansko gospodstvo na Jadranu.

U 16 vijeku dolaze bosanske izbjeglice, Uskoci, koji u poéetku podupiru Mlečane profiv Turaka, ali poslije postaju oni njihovi najopasniji fakmaci na moru. To fakmičenje dovodi do ofvorenog rata izmedu Austrije i Mletaka. Uskoci su raspršeni a njihove lađe spaljene, ali oni se nisu presfrašili i pokorili sve dok se nije u Senju pojavila carska vojska i za volju Venecije učinila kraj uskočkoj sili. Mirom u Madridu god. 1617 Uskoci su raseljeni većinom po zaleđu i u Žumberku. Za vrijeme mletačke okupacije našeg većeq dijela obale nastupi veliki zastoj u razvifku našeg pomorsiva i brodogradnje. Dopušteno je bilo u našim brodogradilištima graditi samo male lađice do 15 fona nosivosli, poslije nekog vremena do 60 fona nosivosti, a tek neograničeno građenje brodova postaje slobodno pod konac republike Sv. Marka.

Godine 1796 otok Braé ima veé oko 100 jedrenjaka duge plovidbe, Lošinj i Cres preko 200. Najveći napredak u fo doba osjetio se je u Boki Kotorskoj, gde je broj lada postao. éetvorostruki, tako da naredne godine Bokelji raspolažu sa preko 200 velikih brodova i do 300 manjih, koji su im donosili godišnju zaradu od nekih 200.000 Zlatnih. mletaékih dukata.

14