Jugoslovenski Rotar

Рагунки | смајџ naše mornarice zadaje sfrašan udarac pohod Napoleona u naše krajeve; u fo doba bokeljska trgovatka mornarica posve je propala.

Bokelji se mogu ponositi i fime, da su organizatori ruske carske Ноје u vreme kada slavenska Rusija postaje europska velevlast. Godine 1698 car Petar Veliki obraća se vijeću Mletačke Republike, da mu pošalje jednog vrijednog pomorca koji bi organizirao plovidbu i brodski park fe odgojio mlade boljarske sinove za pomorske oficire. Mlečani, poznavajući dobro veštinu i sposobnost naših Primoraca, a u nedosfafku svojih ljudi, preporučili su carskoj vladi našeg vrijednog pomorca Marka Martinovića rodom iz Perasta u Boki Kotorskoj.

Na veliko zadovoljstvo i cara i mletačke vlade, Martinović ispuni odlično namijenjenu mu zadaću. Rusko balfičko rafno brodovlje organizirao je opet sa velikim uspehom odlični pomorski sfručnjak Mafija Zmajević isto Bokelj.

U slobodnom Dubrovniku pomorsivo je glavni izvor čitavog blaдозјапја dubrovačke vlastele. Bijeli se barjak Sv. Vlaha vijori po brojnim qalijama i poznaje ga čitavi mediteranski bazen. Bogaisilvo Dubrovnika toliko se je popelo do zavidne visine da dubrovački bankar i brodovlasnik Mihovil Pracat postaje vjerovnik fadanjeg španjolskog kralja. Poslije smrti ostavlja Pracaf Dubrovačkoj Republici svotu od 250.000 zlatnih dukata.

Godine 1750 bio je veé otkriven veliki dio novog svijeta — moze se reći cijela obala američkog kontinenta. Staroamericki stanovnici bili su Eskimi i Indijanci koji su došli iz Azije kopnenim mostom (iz dilu-

А

Pogled na Bledsko jezero

15