Jugoslovenski Rotar

Banovine, Zagreb ne prestaje da održava svoju duhovnu vrednost i da gleda kako rasfe njegova ekonomska aktivnost.

lako je malo automobila po ulicama — &to nije bez izvesne lepole — opravdano cenom benzina i raznim faksama, ipak ima veoma mnogo živosfi. Jufrom na frgu u srcu grada oko spomenika dobroga Jelačića, čija sablja upravljena na Madžarsku služi sada kao odmorište odomaćenim golubovima, održava se pijaca, gde seljani iz okoline mesla dolaze u svojoj živopisnoj nošnji iskićenoj. ukrasnim vezovima. Svako je selo na sreću sačuvalo svoju nošnju. Divna je zbirka izložena u Efnografskom muzeju, koji iako smo ga brzo prešli ostavlja blistav utisak. Ni3ta nije originalnije u sredini svakidašnje nošnje gomile, nego odela i živim bojama, čije šare označuju iz kog je kraja i poivrduju vredne ruke radilica. | kakva uzvišenost u hodu žena, koje prolaze pored vas odrzavajuci ravnotezu sa teretom na svojoj glavi!

Od 5 do 7 uveče, masa svela ponajviše školske mladeži i studeneta, pokriva froloare pa prelazi i na sredinu ulice, gde samo zvuci tramvaja i poneki kocijas poremeti spokojstvo setaéa. Obisli smo stara naselja, ulazili u njihova dvorista, razgledali njihove duéane, аде im visi nova ili polovna roba o niske i zadimljene tavanice, gde je trgovčeva kancelarija produženje radionice i koji samo na nekoliko тејага od velikih, prostranih i osvetljenih magazina nude po običaju seljana mogufnost cenkanja i dugih razgovora.

Docne u noci Setali smo po ulicama i praznim trgovima, gde su jos budne samo statue velikih ljudi što su služili otadžbini. Izgledalo nam je, da se mogu bolje razumefi borbe u prošlosti, olpor na leška ugnelfavanja, bolna nasilja, pravedne pobune i nade kao nespokojsiva budućnosti.

Šuma, jedno od velikih bogastava nacionalnih, počinje gofovo na ivici samog grada. U nju se doseže vijugavim i uskim putem, ređajući u stisnute redove bataljone svojih visokih i pravih drveta kao izvajanih iz istog kalupa. Na vrhu nalazi se hotel u Svajcarskom stilu, odakle se vidi kako se odvaja horizont sa ravnice i grada, spoéetka u izmaglici a zatim u svetlucavosti vecernjih svetiljki.

Između šume i grada, u lepim gradinama, podizu se eleganine vile u svežim bojama. | samo groblje liči na cveini park, njegovo izvanredno proširenje je posledica povećanju živih u gradu. :

Sednice naSeg odbora drzale su se u gornjim prostorijama novog doma opštinskih ustanova, zgrada veoma spretno uredena i gde smo dobili duboku postu od opStinskog osoblja, koje je bilo potpuno na svom mestu. Za vreme odmora sednica u susednim sobama su nas služile ljupbke učenice domaćinske škole, uvek nasmejane, kolačima sancdvičima, voćem i raznim napitcima.

Na kraju jedne sednice kolorisane projekcije i jedan film prikazali su nam najzanimljivije predele zemlje, za koju nemadosmo vremena da je poselimo.

Svečanosti behu mnogobrojne u našu počasfi. Gradonačelnik Zagreba — jedan rotar — priredio nam je sjajan ručak u opštinskom doти, аде пат je sa svojom suprugom i ljupkom ćerkicom odao čast a posle našeg izleta dočekao nas je i u svome letnjikovcu.

Narodni balet igran je u Vel. pozoristu a dirigovao ga je sam autor. Tu smo Culi narodne arije u zivahnim i bujnim ritmovima. Seo-

22