Jugoslovenski Rotar

PRETSEDNIK КЕ. |. GEORGE HAGER DOLAZI U EUROPU

18. augusta ove godine napustio je pretsednik Rotary International George Hager sa gospodjom New York na krovu ladje Kungsholm. 26. augusta dolazi pretsednik Hager u Svedsku, u Goteborg, odatle će krenuti na IV. regionalnu konferenciju u Stockholm. Ova konferencija traje od 2.—4. septembra o. g. te Ge joj prisustvovati i Svedski kralj kao ı drugi visoki gosti. što će konferenciji davati poseban sJaj.

Posle IV. regionalne konferencije nastupiće pretsednik Hager sa gospodjom veliki put kroz Europu. Na tem svojem putu posetiće ove države: Finska, baltičke države. Poljska. Rumunija, Bugarska, Ju goslavija. Madjarska, Čehoslovačka. Švica, Francuska ı Velika Britanija.

U našu državu dolazi pretsednik Hager sa gospodjom iz Sofije 25. septembra naveče u Beograd te će se u Beogradu zadržati tri dana i posle nastaviti put za Madjarsku.

15. oktobra polazi prema programu pretsednik Hager sa gospodjom na parobrodu Empress of Britain natrag u Ameriku.

NASA INDUSTRIJA SUHE DESTILACIJE DRVETA Ing. Radovan Alaupovié

od suhom destilacijom drveta podrazumijevamo proces hemijskog raspadanja dryeta pod uplivom toplote. a bez pristupa vazduha.

Svakako iz početka se destilacija drveta vršila na vrlo primitivan način. — Od proizvoda su se dobivali samo drveni ugalj, mali dio drvenoga sirćeta ı katran. Ostali proizvodi su sagorevali kod samog procesa. S razvojem rudarstva počinje potreba za drvenim ugljenom sve više rasti. tako da se počelo raditi na usavršavanju postrojenja za suhu destilaciju drveta. — Kao posljedica ovoga pojavila su se nastojanja za dobivanje Sto boljega i Sto Jeftinijega drvenog ugljena. Tako u to doba pada upotreba pe¢i, koje pored dobivanja drvenoga ugljena omogućuju i dobivanje ostalih proizvoda. Razvitak ove industrije počinje u Švedskoj. odakle prelazi u Njemačku. Austriju, Englesku i Skotsku a iz ove u Sjevernu Ameriku i Kanadu, gdje se za kratko vreme razvija do vrlo velikoga opsega. — U Francuskoj se nastojala uvesti upotreba gasa dobivenoga od drveta za osvetljenje. samo Sto se to nije moglo odrzati uslijed konkurencije gasa dobivenoga iz kamenog ugljena.

U našoj državi imamo dve destilacije drveta ı to: Destilaciju drva Gutman, Belisée i Jugoslavensku Destilaciju Drva d. d. Teslić. — Ova druga je po svom kapacitetu mnogo veća, a po svom položaju važna naročito kao ratna industrija.

Na sastanku male i velike Usore, a na pruzi državne šumske željeznice Usora—Pribinié, 26km od stanice Usore na glavnoj pruzi Brod—Sarajevo, lezi sada, veé gradom proglaSeno, mjestance Teslić.

Upravo ove godine navršilo se 40 godina kako je društvo „.Kasseler Trebertrockung A. G.“ osnovalo u Tesliću fabriku suhe destilacije bukovoga drveta. U ono vrijeme. razvitkom mefalurgijske indu-

23