Jugoslovenski Rotar

Potpuno Jedinstvo starih srpskih i bunjevačkih salaša за novim doneće nam najdraži plod jugoslovenske misli. jugoslovenskog: jedinsiva i Jugoslovenskog: bratstva. Ovo zbliženje. koje Je u toku. značiće na kraju pobedu zavetne misli jugoslovenskih dobrovoljačkih Којоmija. Čiji su mnogi članovi ostavili svoje živote na bojnim poljima svetskoga rata. Iskupimo. dakle, reči, naših največih sinova. Kroz brigu o slabijoj braći treba da sityorimo snažnu Jugoslaviju!

NOVCI ZAPADNORIMSKOG CARSTVA I NJIHOVO NALAZENJE U NAŠOJ ZEMLJI

Dr. Ladislay Semze, R. C. Stara Kanjiza.

pre mera za vrednost kod naroda u staro doba bile su: stoka (pecus), školjke i bršljan. Metal, kao mera za vrednost javlja se prvi put kod Egipćana i Jevreja u obliku metalnih karika. posle toga sledi sirovi me{al, kao vrednost po težini.

Kovanje metalne monete uveli su vladari u zlatu i srebru bogate maloazijske Lidije 700 god. pre Hrista. Njihovi maloazijski susedi. Grei, prvi put su naučili kovanje novaca, a posle preko egejskih ostrva proširili su po grčkim gradovima, a kasnije odavde u južnu Maliju. što više u Masiliju (današnji Marseille). koje su u to doba bile grčke kolonije.

Umetnički duh Grka kovanje novaca tokom vremena razvijao je u umetnost, te u drugoj polovini V. stoleća i u prvoj polovini 1V. stoleća pre Hrista njihovi novci bili su toliko umetnički savršeni, da današnji novac iste ni blizu ne dostiže. Istina Je, da su ploče, koje su služile za kovanje novaca, izrezali Euainetos. Kymon i njima slični umetnici.

Rimske monete koje su predmet mog: današnjeg predavanja, nikad ni iz blizu nisu dostigle taj umetnički nivo.

Najstariji rimski novac, sa oznakom vrednosti, t. zv. aes grave signatum pofiče iz IV. stoleća pre Hrista.

U samom Rimu prvi ovakav novac liyen je u god. 558. pre Hrista. a u spomen pobedonosne Anfiumske pomorske bitke sa čekljunom (rostrum) na poledjini. i pošto mu Je vrednost bila deset As, označili su sa rimskim desetom (X). a na prednjoj strani sa Janus glavom. Delovi ovoga su tremissis, koji je vredio 5 Asa. ili tripondius: na prednjoj strani sa rimskom glavom, na poledjini sa rostrumom i sa rimsko tri (LI): dupondius, Sto je vredio 2 Asa. na poledini sa rostrumom i sa rimskom dva (II).

Ovi komadi veoma su retki.

Toga sledi As. Na prednoj strani glava Janusa, na poledjini rostrum i rimski jedan (1). Delovi ovoga su: semis: na prednjoj strani sa glavom Jupitera, na poledjini sa rostrumom i sa oznakom ..S“; triens. na averu sa četiri kugle i glavom Minerve, na reveru sa četiri kugle i rostrum: quadrans: na averu glava Hermesa i tri kugle, na reveru rostrum i tri kugle; sextans: na reveru glava Merkurije i dve kugle. natrag rostrum i dve kugle: najzad uncia: napred glava Bellone, i Jedna kugla, natrag rostrum i Jedna kugla.

575