Jugoslovenski Rotar

titi najveću pažnju takodje daljoj modernizaciji našeg železničkog prometa. poboljšanju telefonskih prilika, izgradnji našeg pomorskog saobraćaja na Jadranu kao i naše rečne plovidbe, uredjenju autobuskog prometa. sanaciji našeg ugostiteljstya, modernizaciji i povećanju naše hotelske industrije, finansiranju propagandne i opšte turističke službe regionalnih turističkih saveza i td. Bilo bi takodje potrebno. da se već u školama i svakom drugom prilikom naša omladina naročito upozori na privredne. kulturne i socialne koristi turizma i da se pouči u pošlovanju do stranog turista, kojemu treba u slučaju potrebe ukazati svaku pažnju i svu pomoć. Sve dok nam nije moguće osnovati u inostranstvu samostalne lurističke propagandne ustanove. moraju naša diplomatska i konzularna preitstavništva na strani svima sredstvima рогротаван пази turističku propagandu u inostranstvu. U tom роgledu moze nam posluziti kao primer poslovanje nekoliko stranih konzulata u našoj državi.

Prema mišljenju medjunarodnih stručnjaka naša je država baš zahvaljujući vsestranim prirodnim. etnografskim i kulturnim kontrastima, vanredno povoljnim klimatskim prilikama. povoljnom geopoliti¢kom položaju, bogatim istorijskim spomenicima. neopisivim lepotama folklore. gostoprimstvu ı originalnosti naroda. predestinirana za to. da zauzme u Europi veoma važan ako ne čak i najvažniji položaj u medjunarodnom turizmu. Naša je zadaća da to zaista i osivarimo. ı to na taj način da svima sredstvima poradimo na tome. da se u ovom referatu ukratko ocrtana pitanja u što kraćem vremenu povoljno reše. šio će biti od najveće koristi za našu lepu i zajedničku Otadžbinu.

ROTARSTVO U SLUŽBI MEDJUNARODNOG UPOZNAVANJA

Dr. Branko Petrovié, R. K. Novi Sad

Stavljeno mi je u zadatak da u odboru za medjunarodno sluzenje današnje distriktne konferencije. podnesem referat o „ulozi rotarstva u službi medjunarodnog upoznavanja“.

Posmatrajući dogadjaje današnjice — moj zadatak je vrlo težak i delikatan. Vidimo da na celom svetu vlada nezapamćena uznemirenost ı Javno mnenje svih miroljubivih naroda nije. valjda. nikada bilo toliko zabrinuto za sudbinu čovečanstva i toliko prožeto strahom od neizvesne budućnosti — kao u ovim časovima.

Izgleda nam. kao da su bačena u zaborav sva iskustva nedavno minulog krvavog svetskog rata i, kao da su naletom jedne neodoljive sile uguSeni svi plemeniti oseéaji, koje su. za poslednjih dvadeset godina, stotine miliona ljudi gajili u cilju. da se ostvaranjem opStega mira obezbedi bolja ı lepša budućnost celokupnom čovečanstvu. Roiarstvo. s dubokom boli u duši nemoćno posmatra. kako u mnogim zemljama. pod pritiskom jaée sile, is¢ezavaju plodovi njegovog dugogodisnjeg istraynog i trudoljubivog rada i napora. koji je bio posvećen medjunarodnom sporazumevanju i stvaranju bratskih odnosa izmedju pojedinih naroda celoga sveta.

490