Jugoslovenski Rotar

našom desetgodišnjiecom. pa pozivam braću iz svih klubova. da po mogućnosti ovim našim sastancima prisustvuju. a naš klub će ih dočekati kao pravu braću ı prijatelje.

Do vidjenja u Zagrebu.

(Dugotrajno pljeskanje.)

Guverner daje reč Dr. Aleksiju Jelačiću da održi svoje predavaije. O NEZAPOSLENOSTI | ZAPOSLENJU INTELEKTUALACA, SPECIJALNO PROSVETNE STRUKE

Dr. Aleksije Jelačić. R. K. Skoplje

Rotarski pokret ujedinjuje ljude dobre volje koje teže poboljšanju odnosa izmedju ljudi, otstranjivanju i ublazavanju liénih, lokalnih. klasnih i medjunarodnih sukoba u cilju sve većeg ljudskog blagostanja. napretka ı sreće. Nezaposlenost ı beda uopšte, a intelekiualaca na pose. Jeste značajan faktor nemira u svetu, tako da problem uposlenja intelektualaca mora da privuče svu pažnju braće rotara. S to sam i slobodan da. prema odobrenju i na poziv brata Guvernera, iznesem pred ovogodišnju našu distriktnu konferenciju nekoliko opažanja i misli koje se odnose na ovaj zamašni problem.

Privredne krize. koje često izbijaju u vezi sa razvojem privrede. kao i sa strukturalnom krizom celeg privrednog sistema, a isto tako u vezi sa nestalnom političkom situacijom ı političkim krizama u svetu. imaju kao Jednu od svojih teških posledica i nezaposlenost ijudi slobodnih profesija. intelektualaca raznih struka. Ovu pojavu možemo zapaziti i kod nas, mada bi izgledalo da zemlja sa tolikim privrednim bogatstvima i mogućnostima ı sa toliko malenim brojem intelektualaca prema broju ostalih stanovnika, kao što Je Jugoslavija. ne bi trebala da pati i od ovog socijalnog zla. Medjutim nezaposlenost. veća ili manja. mnogih i mnogih intelektualnih profesija — to Je kod nas nesumnjiva stvarnost. Pitanje Je medjutim u tome. kako da se ta pojava suzbije ı otstrani?

Držim da tu dolazi u obzir pre svega aktiviranje privrede. jer sa tim aktiviranjem dolazi bezuslovno poboljšanje stanja ı na tržištu intelektualnog rada, dok će ovo poboljšanje opet imati neizbezno povoljnih reperkusija na celokupnom privrednom polju. Onda dolazi u obzir aktiviranje kulture. dizanje kulturnoga nivoa najširih narodnih masa. Da navedemo nekoliko primera za ilustraciju i obrazloženje naše misli. U jednoj eminentno agrarnoj zemlji moraju da nadju uposlenje poljoprivredni stručnjaci u mnogo većem broju nego što je to slučaj sada, Jer će samo oni moći da upute стоке slojeve poljoprivrednika u pravcu racionaliziranja poljoprivrede. njene intenzifikacije. uvodjenja novih i rentabilnijih kultura, energičnog suzbijanja štetočina, koje kao što se zna, česio nanose štete na milijone i milijarde dinara: u zemlji gde Još ima nepreglednih. ali rdjavo i neracionalno eksploatisanih Suma, a gde je bilo mnogo vise tih dragocenih Suma. sada poseéenih i gotovo potamanjenih, a koje

202