Jugoslovenski Rotar

Ja sam ovde u Klubu jednom rekao, da vodji Evrope treba da imaju na umu stihove nemačkog pesnika Grillpalzera:

»Wo ist der, der sagen durfte: So will ich’s, so seis gemacht! Unsere Taten sind nur Wurfe

In des Zufalls blinde Nacht.

Ob sie frommen, ob sie todten? Wer weis das in seinem Schlat! Meinen Wurf will ich vertretten, Aber das nicht, was er trat.«

Izgleda da su oni i svesni toga, jer niko ne zna, nasto се izići jedan opšti svetski pokolj. I zato se zasada tako oprezno. bojažljivo i umereno radi i zasada se štedi donekle život protivnika i kulturne tekovine. Pa ipak je već dosada uništeno mnogo nevinih života, poniženi čitavi narodi i rase i učinjena materijalna šteta na milijarde. I svi grcamo i stenjemo pod teretom neprestanog povećavanja naoružanja. Ko je pretrpeo rat, taj zna:

»Kad nam sinovi dodju sa bojišta, Naći će zagrljaj, doček i cveće

I još topla znana i željna ognjišta.

Ali mesto onih sa ratnog vojišta

Što se nama nikad povratiti neće,

Što za zemlju mreše, što ih zemlja uze, Doći će crnina, bol, jauk i suze.«

I zato i pretstavnici do zuba naoružanih velikih sila svi pobozno Sapuéu, kao Hristos u gori Getsemanskoj: Осе паз, то т Ti se, ako moze da me mimoidje ova gorka саза!

Pa ako i nama ovde bude nametnuta borba, ispi¢emo i mi junacki tu gorku čašu do dna.

I mi Rotari u našem rečniku imamo Jednu nama svima svetu reč: Patriotizam! Mesto sporazumevanja i tolerancije biće nam tada lozinka: Za Kralja i Otadžbinu! U boj za odbranu zemlje!

Narod, koji je opevao svoju Kosovsku tragediju i svoje Koзоуо озуено, ра zatim prešao Albansku Golgotu i podnosio nadčovečanske žrtve i napore za stvaranje svoje države, neće moći dozvoliti da mu se ono, što je tolikom krvlju stekao, oduzme.

A naš dragi brat guverner, koji nam dolazi iz bijeloga Zagreba iz Banovine Hrvatske, gde živi miran i vredan narod, vaspitan od jednog velikog pokojnika u mirotvornom duhu, složiće se s nama, da je tamošnji živalj kry naše krvi, koji zna i za junačke podvige i koji je svestan da mu je spas samo u zajedničkoj domovini Jugoslaviji!

Zato sam tvrdo uveren, da će svaki naš državljanin, a naročito Rotar, bez obzira na veru, narodnost i rasu, ustati u odbranu svoje rodne grude i istrajati u toj borbi slavno, kao što je činio naš velikan Nikola Šubić Zrinski, čije su istorijske reči: »Slatko Je mrijet za domovinu«.

488