Jugoslovenski Rotar

jednici. Stvarno priznanje takovog rada nije često puta u današnjici u skladu sa moralnim poimanjem, ali to ne mora biti razlog da prestanemo biti čovječni, Jer iznad svih profesija i zvanja najuzvišenija je profesija biti Čovjek.

(

MOGUCNOSTI EKONOMSKOG ZBLIZENJA BUGARSKE I JUGOSLAVIJE Jovan S. Radulović, R. K. Beograd

Blagodaran sam bratu pretsedniku naSega kluba, Sto me је počastio dužnošću da u prisutstvu brata S. Zagorova, Ministra «тбоуте i industrije, brata I. Popova, poslanika u Beogradu i drugih tako odličnih pretstavnika bratske Bugarske govorim o moguénostima ekonomskog zblizenja naSe dve zemlje.

Osnivanje Jugoslovensko bugarske komore, koja je јисе obavljena u Beogradu, a za koji dan i osnivanje Bugarsko-jugoslovenske komore u Sofiji, nije Jedini razlog da o ovom problemu govorimo. Glavni uslovi za Jedno ekonomsko zbliženje između ove dve zemlje tu su, komore imaju samo da rade na stilizovanju tih uslova i da privatnom inicijativom dopru i tamo, gde se jos nije doprlo, kao ı da se potrude da sa svoje strane budu pravi izraz želja i potreba privrednih krugova dveju zemalja.

Ekonomsko zbliženje dveju zemalja dolazi u prvom redu kao posledica dobrih odnosa, a zatim kao posledica ekonomskih preduslova. U konkretnom slučaju oba su uslova tu. Politički odnosi naših zemalja u poslednje vreme ne samo da su dobri, nego su na pravom putu da budu i faktički izraz osećaja širokih narodnih redova. I Srbi ı Bugari oduvek su bili uvereni da su u pitanju dva bratska naroda iz iste slovenske porodice, sa istim prijateljima i neprijateljima. Žali Bože, uticaji sa strane veštačkim načinom, uspevali su da razdvoje politiku odvadva naroda. To razdvajanje u političkom smislu nije bilo naročito dugog veka, kao i svaka veštačka tvorevina. Zdravi narodni duh morao je pobediti i pobedio je, te su danas Jugoslavija i Bugarska, imajući u vidu gorka iskustva iz prošlosti, na putu pune zaradnje i političke i privredne. Pri takvom stanju može se danas govoriti o mogućnostima tešnje saradnje na polju ekonomskom.

Ekonomsko zbliženje može se manifestovati putem jednog punog Trgovinskog ugovora, zatim u režimu zasnovanom na bazi regionalne klauzule i u režimu jedne Carinske unije.

Govorićemo o svima ovim slučajevima i izneću ukratko sliku perspektiva koje ti režimi pružaju.

* Predavanje držano na sastanku Rotary kluba u Beogradu.

492