Jugoslovenski Rotar

U njemu gubi narodna odbrana svoga pretsednika; društvo »Fruška Gora« svoga potpretsednika, mnoge organizacije svoga uglednog člana uprave, a mi, draga braćo i sestre, svoga vrednog yvoljenog pretsednika i brata. [

Naš je gubitak, draga braćo i sestre, najveći, jer je on nas najviše voleo i mi koji smo ga posećivali kada je njegov plemeniti život već dogorevao, najbolje znamo, sa koliko se je topline interesovao za naš rad i za sve nas koji smo ovde. Sa koliko je čežnje čekao trenutak kada će moći napustiti bolesničku postelju da dođe među nas i pretsedničkim čekićem ponovo otvori sednicu koja je bez njegovog prisutstva postala tako tužna i prazna. Ali eto, braćo i sestre, sudbina je drukčije htela i mi na ovome mestu nećemo više videti pretsednika sa kojim smo se toliko srodili i toliko ponosili. Ja sam uveren da će ova praznina možda dok nas traje zjapiti jednom strašnom hladnoćom, jer među nama nema vise čoveka koji nas je sa toliko srdačne topline znao okupiti. Njegova markantna figura ne dostajaće nam za ovim stolom i to saznanje vazda će ostavljati na našim dušama jedan duboki otisak tuge i često skidati vedrinu sa našega čela. Teško je, braćo i sestre, izgubiti prijatelje. Još je teže izgubiti druga, a izgubiti brata u kome pojmu je sažet i drug i prijatelj i još nešto više i bliže srcu, nešto najdublje i najmilije, nešto što ostavlja na duši pravoga čoveka nezalečivu ranu iz koje dugo i dugo kane po kap krvi i bola. Takav brat je bio naš dragi Đurica i zato je njegoy gubitak nenadoknadiv.

Ja Vas molim, braćo i sestre, da u dubokom ćutanju kroz dva minuta uputimo svoje misli uspomeni na brata Đuricu, koga smo svi toliko mnogo poštovali i voleli i koji je za sve nas imao toliko iskrene drugarske i bratske ljubavi.

Neka je slava dru Đorđu Debeljačkom i večan spomen među nama!

f EUGEN KALAJ

CLAN PETROVGRADSKOG KLUBA

Još nam je u uspomeni vedro, uvek nasmejano lice brata Eugena Kalaja. Još uvek kao da ga vidimo kako nas radosno kao pravi domaćin dočekuje i u toku sastanka svakog pita, da li je zadovoljan, pa kad smo ga videli tako raspoloženog, i mi smo se raspoložili.

Hio je beskompromisno korektan čovek.

Bio je dobar sin svoje veroispovesti, lojalan i odan gradjanin naše oftadž-bine, koristan član iruštva i svake sredine u kojoj se nalazio.

Svoju majku je voleo kao retko koji sin; bio je pun nežnosti prema svojoj supruzi, našoj dobroj sestri Ireni, prema svojoj braći, a najveći ponos mu je bio sin jedinac.

Svoju struku je razumevao odlično i bio je do krajnosti ispravan trgovac. Nije gramzio za bogaćenjem. Znao je da nije sva sreća u tome da gomila bogatstvo na zemlji, od koga niko nema koristi. Kao čovek dobra i plemenita srca osećao je dužnost da od svoje zarade daje onima, koji nisu u stanju da zarade. Kao dobar patriota bio je svestan da potpomaže otadžbinu, ako potpomaže njene sinove i ustanove za opšte dobro. Verovao je da od onoga što mu je Bog dao, treba i drugi da imaju koristi...

Pokojni brat Eugen Kalaj bio je telom i duSom KRotar. Svoju dužnost je vršio sa puno volje, puno ljubavi, vredno i odano. Nikad se nije žalio da je preopterećen poslom. Nije radio da bi stekao slave, već što Je osećao da svaki Rotar treba savesno da vrši svoju dužnost.

Tako, on je svojim radom uvek potvrdjivao, da mi nismo Rotari samo ovde u Klubu, već smo uyek spremni da i van Kluba u javnome radu pokažemo

501