Jugoslovenski Rotar

šta su i kakvi su Rotari. Zato je i njegov život bio ispunjen neprekidnim i korisnim radom. Čak i za vreme svoje bolesti, svi se vrlo dobro sećamo, on je pripremao u bolesničkoj postelji predavanja za naš Klub za molbom da ih drugi brat na mesto njega pročita. I do svoga poslednjeg daha obavljao je svoju dužnost i u drugim ustanovama u kojima je radio. Zato je zbog ovako plodnog i nesebičnog delanja uživao koliko ljubav toliko i poštovanje u gradjanstvu.

Njega smo vidjali svuda, gdje se radilo na opštem dobru. U osnivanju društva »Milosrdja« on je imao jednu od najvažnijih uloga, jer ne samo da ga je obilato potpomagao materijalno, već je dao celoga sebe da bi ova ustanova što korisnije odgovarala svojoj svrsi. U Crvenom krstu nismo ni mogli zamisliti rad bez njega. U Društvu za zaštitu dece on je bio jedan od osnivača, ali pored toga još i dobrotvor i zaštitnik i saradnik. U društvu »Lojd« vršio je dužnost kvestora, u Novosadskoj produktnoj berzi dužnost sudije. Prelazeći u večni život, naš brat Kalai morao je poneti uverenje da je ispunio sve četiri rotarske dužnosti: služio je klubu, zvanju, otadžbini, i svima ljudima.

+ SAMUEL KALDOR

Živko Vekarić. R. K. Dubrovnik

Naprasno je preminuo na poslovnom putovanju u Beogradu poznati dubrovačke privrednik Samuel Kaldor, član firme Banka i mjenjačnica Šutić, Kaldor & Co. Pokojnik je uživao glas sposobnog i Gestitog posloynog čovjeka, koji je neumornim četrdesetgodišnjim radom u Dubrovniku stekao opći ugled. Prvu svoju firmu snovao je godine 1800, pod imenom Kaldor & Comp. Pristupom najuglednijih dubrovačkih trgovaca i brodovlasnika kao i dviju mjesnih banaka, ta firma je pretvorena god. 1907 u Prvodalmatinskotrgovačko društvo (sa društvenom glavnicom od pola miliona kruna, koja je kasnije povišena na jedan milion). Pod vještim vodstvom pok. Kaldora društvo je iz godine u godinu razvijalo i proširivalo svoje poslovanje, razgranjujući svoju djelatnost osnivanjem filijala u Šplitu i na Rijeci, te usavršavajući poslovnu organizaciju, pa se angažovalo ne samo u znatnom izvozu drvene gradje i uvozu kolonijala naveliko (za tržište Dubrovnika i okolice, Boke Kotorske, Crne Gore i Hercegovine), već i u industriji, osnivajući tvornicu za ekstrakciju sulfurnog ulja, rafineriju maslinovog ulja i destilaciju masnc kiseline, zatim tvornicu leda i hladionicu. Neko vrijeme je društvo imalo i par svojim parobroda. Pok. Kaldor nedayno se povukao iz Pryog dalmatinskog trgovačkog društva, posvetivši se potpuno radu u Banci i mjenjačnici Šutić, Kaldor & Co. (osnovanoj poslije prošlog rata), koja se bavi svim bankovnim poslovima, a takodjer financira prehranu i izvoz crnogorske stoke na Maltu. Smrću Samuela Kaldora gubi dubrovačka privreda jednog solidnog i iskusnog trudbenika širokih pogleda i internacionalnih poslovnih veza. Mrtvo tijelo pokojnikovo dopremljeno je u Dubrovnik, gdje je pokopano uz učešće brojnogša gradjanstva. U ime Rotary Kluba oprostio se nad grobom pretsjednik kluba, advokat dr. Bubalo, ovim riječima:

»Čestitavši nazad tri mjeseca u klubu šezdesetpeti rodjendan našem геуnom članu bratu Kaldoru i zaželivši mu da još dugo godina s nama provede, nijesam mogao ni pomisliti da ću poslije tako kratkog vremena morati da izvršim (kao ovogodišnji pretsjednik Rotary Kluba) tu tešku dužnost da se s njime Oprostim u ime dubrovačkih Rotara.

502