Jugoslovenski Rotar

Kad smo prije sedam godina osnivali Rotary Klub u Dubrovniku, brat Kaldor je medju prvima pristupio sa velikim oduševljenjem rotarskom pokretu i ostao vjeran do groba. Brat Kaldor je bio pravi Rotar i kao što je u životu svaki zadatak, koji bi preuzeo, savjesno izvrsio, tako je najsavjesnije vrsio i svoje rotarske dužnosti. Čovjek, koji je isključivo živio za SVOJ posao i svoju porodicu, koji za dugi niz godina nije nalazio vremena za razonodu ni društvo, već je išao sa posla kući i od kuće na posao, nije propustio ni jedan naš sastanak, samo ako je bio u Dubrovniku. lako često premoren od posla, dolazio je ipak u klub, jer je tu u srdačnom i iskrenom bratskom ophodjenju nalazio ugodnu noralnu atmosferu i odmor od svagdašnjih briga. Često putujući, nije nikad propustio priliku da posjeti strane klubove i tako dodje u vezu sa stranim Rotarima. — Kakav je bio u rotarstvu, takav je bio i u svom radu. Od mladih godina počeo je sam bez ikakvog tudjeg oslona da se probije kroz život. Taj životni put, koji nije bio lak, doveo ga je prije 41 godinu u naš grad, gdje je kao mlad čovjek, pun poleta, energije i visoke inteligencije počeo da radi i da stvara. lako -stranac, lako se je snašao u kulturnoj dubrovačkoj sredini, te, našavši saradnike i medju uglednim domaćim ljudima, osniva trgovačka preduzeća, koja sigurnom rukom vodi k vidnom progresu.

Može se slobodno reći, da je u privrednom životu Dubrovnika kroz posljednje 4 decenije ima brata Kaldora igralo jednu od prvih uloga. U ophodjenju sa ljudima uvijek predusretljiv i pun takta, a u poslu korektan, stekao je radi tih osobina u poslovnom svijetu i inače mnogo poštovalaca, koji su ga duboko cijenili. Neumoran u poslu, nije nikad umio da štedi sebe; premda su mu u posljednje vrijeme počele fizičke snage popuštati, ipak nije napuštao rad, pa je eto i preminuo na poslovnom putovanju. Stekayši isključivo svojim radom vidni društveni položaj, brat Kaldor se nije nigdje nametao ni isticao, već je uvijek ostao skroman i povučen, ali pristupačan svakome i uvijek spreman svakome da pomogne.

Čovjek sav predat radu, bio je isto tako predat svojoj obitelji, prema kojoj je gajio osobitu ljubav. Rijetko dobar i pazljiv suprug i otac, nije nikada svoje poslovne brige unosio u porodicu, već ih je ostavljao na kućnim vratima da, uvijek dobro raspoložen i nasmijan, udje u svoj dom i uživa u toploti i srdačnosti porodičnog života. Zato će njegov gubitak najteže osjetiti njegovi najbliži. — Takav je bio naš Samuel Kaldor. Rukovodjen visokim rotarskim načelima služenja bio je na čast svojoj rasi, svome zvanju i SVOJOJ porodici. S njim se može dičiti i velika rotarska obitelj, koja će njegov gubitak osjetiti isto tako teško kao i naš grad i njegova privreda.

Rastajući se danas od Tebe, dragi brate, Kaldoru, vjeruj da ćeš nam ostati u najboljoj uspomeni kao u svemu ispravan čovjek i uzoran rotarski drug.

Slava Ti, i laka Ti bila dubrovačka zemlje!«

IZ ROTARSKOG SVIJETA

Od naše Centralne Uprave primili smo slijedeći kratki sumarni izvještaj o Rotaryklubovima onih zemalja, koje su u stanju ratnih zapletaja.

NJEMAČKA (1937)

Pod kraj godine 1937 izdala je nacional-socijalistička stranka dekret, da svi članovi nacističke partije, koji su članovi Rotaryklubova, moraju danom 31 decembra 1937 istupiti iz svojih klubova. To se tehnički nije ticalo onih rotara, koji nisu članovi nacističke partije. No obzirom na često izražena neodobravanja izvjesnih faza rotarskog programa sa strane pojedinih nacističkopartijskih vodja, njemački rotarski klubovi zaključili su, da istupe

503