Jugoslovenski Rotar

iz Rotary-Internationala i da se raspuste. U isto vrijeme je to ucinio i slobodni grad Dancing.

ITALIJA (1938)

Rotarstvo je prestalo da postoji danom 31 decembra 1938. Klubovi su bili raspuSteni u saglasnosti s rezolucijom 46 rotarskog distrikta. Kako je u rezoluciji navedeno, gore spomenuto raspuStanje je uslijedilo obzirom na to:

»da pripadnici asocijacije u Italiji nalaze svoj najbolji izraz i najdjelotvornije ostvarenje u programu i politici režima kao i u žilavom i dalekovidnom radu Duce-a na stvaranju pravednog mira među svim narodima, pa je taj rad našao odjeka i u navedenim važnim međunarodnim dogodajima.. a isto tako, da i poradi sadašnje korporatiy ne konstitucije drzave, talijanski rotari nalaze pun izraz u Zelji za postignuéem gore navedenih ciljeva putem raznih kulturnih i socijalnih organizacija režima, koje organizacije sada služe državi i civilizaciji«.

TALIJANI ROTARI

lako su svi rotarski klubovi u Italiji raspušteni, nisu postojale smetnje, da Talijani, koji stanuju izvan svoje države, ostanu u rotarskim klubovima. Tako ima mnogo Talijana koji su članovi rotarskih klubova u 83 distriktu (Cipar, Egipat, Libanon, Palestina, Sudan, Sirija i Turska).

AUSTRIJA (1938)

Danom 18 marta 1938, prigodom priklju¢ka Austrije Njematkom Reichu, raspuSteno je 11 austrijskih Rotary-kluboya.

CEHOSLOVACKA (1938)

U sporazumu u Munchenu u septembru 1938 te nakon priključka Sudetskih krajeva Njemačkom Reichu, raspušteni su rotarski klubovi na ovom teritoriju. Što se tiče ostatka zemalja prijašnje Čehoslovačke, nema službenih podataka. Službeni zahtjev

Za poništenje Charter- a ovih klubova nije uslijedio, no sumnja je, da li oni Još postoje.

POLJSKA (1930)

Slično tome ni od Poljske nije primljena obavijest o stanju rotarskih klubova. Samo nekoliko malih podataka primili smo indirektno iz druših zemalja. Tako prema jednoj obavijesti nalazi se direktor Rotary International-a Loth u sigurnosti u Varšavi.

ŠPANIJA Od početka građanskoga rata nije primljeno ni jedno slovo rotarskih klubova iz Španije. Znatan broj rotara i njihovih familija bili su prisiljeni da zbog rata potraže utočište u susjednim

504