Jugoslovenski Rotar

~

19. III. brat dr. Grguroy odrzao je yrlo zanimljivo predavanje o zubnom lekarstvu i lečenju zuba. Prikazao je razvoj zubarstva kroz vekove sve do današnjeg stanja lečenja zuba, kao i razne bolesti, prouzrokovane od bolesnih zubi. Po tome razvila se živa debata i brat Kosta je morao nebrojeno puta intervenirati. Ovo teorijsko lečenje pak vršeno je sasvim bez bola, na najveće zadovoljstvo većine članova.

26. III. posvećen je drugarstvu, Govoreno je O izboru novog časništva i distriktnoj konferenciji. Prema sadanjem raspoloženju bićemo na istoj u rekordnom broju.

SUBOTICA. — U toku mjeseca marta održali smo 4 sastanka sa prosječnom frekvencom od 71.85%/o. Sastanak od 13. marta bio je posvećen Finskoj i njenom hrabrom narodu, koji je, žilavo braneći svoju slobodu i nezavisnost, zadobio sve simpatije. U opširnom predavanju upoznao nas je brat pretsednik sa Finskom, zemljom nebrojenih otoka, njenom florom i faunom, prirodnim bogatstvima i visokom kulturom njenog naroda. Brat dr. Popović u duhovitoj kozeriji upoznao nas je sa uzrocima dan pre sklopljenog mira u ogledalu odnosa Finske s njenim susedima, kao i sa verovatnim posledicama ovoga mira. — U nastaloj diskusiji uzelo je učešća više braće. — Na sastanku od 20. marta održao je br. pretsednik Grabovac, u nastavku svog pređašnjeg predavanja o Finskoj, predavanje pod naslovom »Karelija« opiSavSi nam istoriju ovoga moreuza i пјеgovu današnju strategijsku važnost. Brat pretsednik nas je nadalje upoznao sa svim koristima, koje je Sovjet dobio sa Karelijom.

Nadalje je održao predavanje br. Simić pod naslovom: »Razvoj spedicije i njen značaj u unutarnjoj i izvanjoj trgovini«, dok je brat Joso Šojčić održao duhovitu reportažu: »Makedonci u Subotici«. Kako naša prva akcija u cilju unutarnje ekstenzije nije dala najboljih rezultata, povedena je nova. Isto tako povedene su predradnje za našu godišnju glavnu skupštinu.

Klub se mnogo bavio prilikama u oydašnjoj »Dečjoj kolevci«, te je odlučeno, da istoj instituciji dademo daljnji prilog od Din. 700.— u gotovom, dok su mnoga braća dala osim priloga u životnim „namirnicama i znatne količine ogrevnog materijala, kako bi se ovoj humanoj instituciji pomoglo u teškim zimskim mjesecima. — Naše isplate u gotovom u toku zimskih meseci iz bla-

gajne za nepredviđene kolektivne pomoći dostigle su svotu od Din. 11.825.—.

Povodom distriktne konferencije bratskog bugarskog distrikta pozdravili smo učesnike brzojavno.

SPLIT. — Primljen je novi član dr. Petar Gjurković, klasifikacija Atletika, stan: Hajduk Veljkov put 12, poslovna adresa: Dubrovačka 3, tel. 28-00.

Klub podržava vezu s bratskim klubom u Šibeniku radi međugradskog sastanka. Br. dr. Šoljan održao je predavanje »Parasiti znanosti — naša kulturna sramota« povodom izlaganja na pazaru jednog tuljana (medvjedice), koga su ribari ulovili kod BiSeva. Zauzimanjem društva za zaštitu Životinja, a na inicijativu br. Šoljana, tuljan je opet pušten u more.

Br. dr. Stanger odrzao je kozeriju o ugljenokopu »TuSnica« kraj Livna, a gost prof. Hanaman (R. K. Zagreb) »O meтапи«. Priređen je izlet na Mosor.

Izabrana je uprava za rot. godinu 1940/1941, u koju su ušli: pretsjednik dr. Tonko Soljan, potpretsjednik dr. Josip Barbieri, pastpretsjednik ing. Helen Baldasar, tajnik I. dr. Uliks Stanger, tajnik IJ. Andro Franasovic¢, blagajnik Vlade Orebić, domaćin Stjepan Vrcan; odbornici: Rikard Visin i dr, Mih. Abramić.

Braća, koja su provela uskrsne blagdane u splitskoj okolici, iznijeli su svoje doživljaje i utiske, a brat Lisičić dao je interesantne podatke o poljskom parobrodu »Warszawa«, koji iz Splita prevozi poljske izbjeglice u Marselj.

Prosječna frekvencija u martu: 86.88".

U tablici distriktne frekvencije za februar omaškom nije u Jugoslavenskom Rotaru naznačeno, da je naš klub na sastanku od 28. II. imao 100%" frekvenciju.

Sakupljeno za nevoljne 342.50 dinara.

STARA KANJIŽA. — Marta meseca održali smo četiri sastanka sa prosečnom frekvencijom od 74.99. Da bi upoznali Javnost sa radom kluba, pozvali smo na sastanke goste nerotare, koji su imali prilike, da se upoznaju sa radom našega kluba.

Na katolički Uskrs podelili smo 500 kg brašna u 100 paketa sirotinji a na svakom paketu je bilo označeno da je od R. K. St. Kanjiža.

STARI BEČEJ. — U martu mesecu je klub imao 4 redovna sastanka sa ukupnom frekvencijom 78.20%. Ovaj mesec Je za klub bio jedan od najtužnijih me-

15

Сл