Male novine

ја сам се тајно венчао с једном девојком бритавске арвстокрације и оставио сам једну велику даму, скојом имам некодико деце, — а да и не рачунам моју везу с једном уметницом, коју еам напусгио у Мелбурну; да и не рачунам што сам обећао да ћу се оженити једном богатом наследницом; да и не рачунам једнЈ парницу, коју ми је натоварила на врат једна особа, коју сам издао, и две интимне нријатељице, које етанују у Паризу. Пошто сам ово изнео, ја иристајем да учиним оно што ви хоћете, у нади да ћете ме бранити од револверских метака. Ваш поштоватељ Карло Велев. и — Болико времена однесе? Један статистичар-математичар израчунао је да је човек, који је цроживео педесет година, три године своса живота лровео око тога, да закоача кошуљу око врата.

ИСПРАВКА У расправи „ Шта је Линч и , коју сте донели у јучерањем броју вашег листа, између ситнијих погрешака штампарских етоји и „Линколн" у

место Линкон , или још правије Линк'н, јер Инглези не изговарају оно о при крају таквих имена. Благогласија ради ми га, Срби можемо и задржатв, али у ствари и Линкона и Вашингтона и и ЏеФерсона њихови земљаци зову просто: Линкн, Вашингтн, Џеферс'н и т. д. Американац." ТРГОВИНА Веоград, 23 маја. Цена главнијим производима. Брашно кукуруз. дин. 12, шеница дин. 11 до дин. кукуруз Дин- 9'50 —10, раж дин. —, јечам дин 10 до дип. —, овас дин. 9-60 до дин —, еуве шљиве н.н ст. д —, Свиње дебеле днн. 80 до дин. — све од 100 кида.

Будимпешта, 22 наја. Житнв пијада. Шеница аа септембар октобар Фор. 7 02 до Фор. 6'9«, кукуруз за јуни Фор. 4-54, кукуруз за јули-август Фор. 4'66 до Фор. 4'64, зоб ва септембар-октомбар Фор. 5' 13 до Фор. 5-12. Шгајнбрух, 22 маја Свињарска пијаца. Српске свиље тешке од 47 кр. до 48 кр. транзито, средље од 46 кр. до 47 кр. траизито, лаке од 45 кр до 46 кр. транзито.

Књижевни оглао

Т

1

Н",

ПРИПОВЕТКА

из

СРПСКЕ ПРОШЛОСТИ Цеаа је књизи 60 пара динар. или 30 новч. а. вр., књижарима и препродавцима 40°| 0 рабата. СВЕТЛН 2 ТУЖНН ДАНИ НАРОДА СРПСКОГ У СПОМЕН КОСОВСКЕ ПРОСЛАВЕ еа овом еадржином: I. Краљ Милан уступа нресто своме еину. II. Видов-дан 1389. год. III. Ноћ после битке Косовске. IV. Цвети Срнске 1813 год. V. Предаја градова Кнезу Михилу 1862 год. У1. Проглас Краљевине, 22. Фебруара 1882 год. VII Вик"в .-ан 1~89 гпц. и VIII Зи-

дање опгате — народне зград^, булућност Српска. Цена је књизи 50. пар. динар. Може се добити у свима књижарама у Бееграду.

Отштампана је књига: КАТАСТЕР (тагшја) и БАШТИНСКА КЊИГА за КРАЉЕВИНУ СРБИЈУ удесио СТЕВАН државни инжињер са обраспима (Формуларима) који показују како се ради у другим државама. Цена 60 иара дин. „Књиге Љубе П. НенадовиКа" 12 Свеска. цена 1 дин.

ОЧЕКИВАНО У свези са нашим ранијим огласом јављамо, ко ( се интересује да су слике ^ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА ( К?Њ1 ИЕКСЈШДР1 I. ' у Бечу рађене готове и да су већ присиеле код нас < на стоваришту. Исте су израђене сасвим верно ори-/ гиналу. ( Нарочиту иажњу обраИамо, да су само' нашеслике аотиуно тачно урађене и никаквах грешака немају, као код других што се виђа иогрешно паме-\ штена лента и т. д. А сама слика израђена је такође иодпуно одго-, варајућом масном бојом, урамљене су елегантно тако, да нрема лепоти слике и рама цене су врло ниске и ( даје се могућност свакоме да украси своје собе , а нарочито јавне локале и канцеларије. Кошта : 1 комад у овалном златном раму висине 86, ширине 73 сантиметра ...... 15 динара ( 1 комад у квадрат. златном раму висине 86, , ширине 73 сантиметра 12 Досадање наручбине извртујемо, нове очекујемо.' Београд, Маја 1889 год. С поштовањем НАХМАЕ и ЗДУЈИЋ 312 3 — 10 ј

ј:

ЖЕНСКИ СУНЦОБРЛНЛ, ТРНКО < РЕКЛИ, обућа кожиих и свилених рукавица МУШКИХ Жшешира, цилиидера обућа, кошуља,2 : коаватни. оукавица, сунцобрана, кишобрана и остале^ 4

♦ I

краватни, рукавица, сунцобрана, кишобрана галантериске робе ДОБИЛА ЈЕ ГАЛАНТЕРИСКА ТРГОВИНА

3—6

улица Кнеза Михаила Избор велики и леп ЦЕНЕ ЈЕБТИНЕ И УТВРЂЕНЕ

315

ЗА ВИДОВДАН 1889 пристоје СРПСКИМ ЈУНАЦИМА ЈЗЕНЦИ ОД СРПШ ЦВБМ И СРПСКЕ РУКЕ Препоручујем се за израду врло лепих венаца и декорација за светковине од 14—20 Јуна (Крушевац, Љубостиња и Жича) и то искључиво од држећег, свежег лиш&а а ивеКа , које за ову нрилику дајем нарочито брати из свију крајева старе српске царевине (са подиожја Ловћена лаворику, из Далмације иалме м смиље, са Власине зе.гениче, са Стражилова коштрику , са Косова траву треслицу, са Авале јасенак и бршљан, из Босне зеленику, са Таре Клобучац и остало невен цвеће "рцска гора као и срн. градива). Вештачко цвеће и венци од тога не пристоје се, за то су и забрањени. Ови су леиши, јевтинији, а по Српство и сени јуначке од зиачаја. Према величини, Финоћи листа и цвећа и укуеној изради стаје 1 венац : 10, 15, 20. 25, 30, 40, 50—100 динара без траке ; за траку (заједно са записом златним словима и ројтама) ваљд још обашка дати 12, 16, 20, 25, 30, 40 —50 динара. Паковање, експедиција и нодвозни трошкови снадају на терет поручиоцу, а рачунам само сопствени издатак. По жељи отправљам вение веносредно и у Крушевац, где се онога дана нримати могу. Наручбине ваља слати што пре, а најдаље до 8, Јуна нослати са половином своте (као канаре) напред, а са допл. том. Моји досадањи радови ове врсте по Београду (о којима се и наша журналистика више реди веома похвално изразила, особито о прослави Кар..џићевој, о спроводу нокојн. Стевче, о Цветићеву јубилеју и т. д.) јесу довољно нознати свима круговима. —

319 1—3

Јелена Борјановићка у Б еограау (госнодсва улрца . БР. 4.)

Изашла

н<1ва књига:

ЈЕ ЛИ УМР'0 Нсвела ЕГхлил©, Золе са три слике. Цена 50 н. д Мсже се добити У књижари Велимира Валожпћа у Београду, Душана Валожића у Нишу и свима лобро уређеним књижарама у Србији. Поручиоци са стране могу место новца иослати марке поштанске.

271

7—10

БУШИЧКА КИСЕЛА ВОДА

ОЈ ог М I ® \ о ,

со г. О СР р Р

03

СО

о Н "С О (N2 Е I—' » 5» 33 Т*

о

е в ш & р Ш -О IX: О » ^ р' а ч_. 2 ч»- X М с, и-< ® 2 8 ° Ч ° -3 V ° Н О " О 1 « » р А оз р

"О Ш

а Ф "С

м На 2 И

I Н м

00 = ГГ « о~ ^ СО ~ ш 1=1 ^ ® * № р нн о = и О И -Н = " ® ОЧ О* ° = Е ^О Ђ « '—"ЈК СО б. »гЗ ш И з: гр ® И И -

ЧЈ

О в 1 Р 1

- § з: ^ X о р н Ј8 а: -

ш Н д Р ТЗ ст> н сз >1- о н о • * к > м № *> ® К х п "§ « 55

о

о ч -о р и вг и

М , -ГС 5 И л ® 2 а_а СС О -г Ш » § ^ «-<1 г в о 5 с ».,-н "3 0 Ш о * кг 2 .Н-О у г1 5 1 м о и ш ф ш р

ш р ч ш о

м 8 0 м N А 8 > 8 N о м N [> и 0 & ►

утотоинтшилд

НА ЗНАЊЕ Скорашњим догађајем у престоници, убеђен сам: да сви грађани немају једнако право слободе мисли и говора, с тога од сада непринадам ни једној нолитичкој аартији. Крушевац. Стев. Иетронић. 310, 2—8 св',штеник.

ИЗДАЈЕ СЕ ОД 1-ог јуна, код парног купатила у Савамали. 307 (21, 23, 25)

2

Коња и 1 кола са свцевима на Федерец к 2 коња мала нони са 1 колима за мале коње продаваће се у четвртак 25 маја у 8 сати на Теразијама пред Урошевом пивницом. Ко би тео и пре купити може се обратити у каФану код скупштине ди ће и коње видети. 311, 3-3 (И- 23, 24, 25.)

Власвик Пера Тодоровић. Прва удеовичка штампарвја (Напредне Странке) обилићев венац бр. 1. одговорни уредник Медецијан

Ј