Male novine

Дедиске чесме. Остали'рањеници међу изгредницима спроведени су у болницу на лечење. Од жаждарма рањеио је 10 до 12, међу којима има и тешко рањених, који мучно да ће преболети. Кад је дошло до овако озбиљне борбе, онда „јунаци" ђаци и трговачки помоћници, један по један, и у мањим и већим гомилицама »очисте чуства," и разбегну се куд који, а на мегдану остану само неке жалосне слугерање, голотиња и шегртарија с великом гомилом дечурлије, који не знају ни зашто су ту ни како су се управо ту нашли. Пошли уз ону гунгулу и напослетку остали они на плацу, да одговарају и испаштају за овај стидни злочин, чији се прави кривци и виновници још и данас башкаре по уредништвима наших жалосних опозиционих листова. Завршетак. Око 8 часова у вече из предграђа београдских могло се чути, како тамо према Калемегдану прашги пушка и диже се страховита граја и бојни урнебес. Кроз мрак и ноћну тишину језоаито се одзивало ово прпзре њепушакаигласовитоузвикивањеијаукање бораца. Чинило те као да се тамо две непријасељске војске боре на живот и смрт и да деле последни мегдан који решава исход једне велике и озбиљне битке. Срећом, ту је највише метака паљено ћорфишецима и шиљано у ваздух. После 8 часова све се стишало и око 9 часова до скора закрчене улице београдске од Делиске Чесме па до Калемегдана, па и сам Калемегдан, већ су биле чисте и празне. Прави и највећи кривци још су из раније били склоњени на сигурним местима, а њини главни помоћници на улици. већ су се били разбегли. Полиција је пошљамила и покупила оно што је још остало од изгредника, те масу; најурила кућама, а истакнутије демонстранте одвела у затвор. У 9 часова већ је опет све било у реду и миру, и над Београдом царовала је нема тишина суморне мартовске ноћи после једнога бурног и крвавог дана. Тако је завршен овај стидни издајнички покушај, да се у сред престонице београдске створи гнездо бунта и нереда, који би утицао на ток крупних и важних долађаја државних. Штета. Осим штете, која је ночињена по разним редакцијама и канцеларијама, улична бор-ј ба нанела је доста штете и оним радњама и приватним становима људи, који су били у улицама где су се ови сукоби дешавали. Тако, има више трговачких излога полупаних, има куршумом пробијених гвоздених дућанских ролетна, као и других штета почињених каменицама и куршумима. Тако су полупани и прозори на стану г. Паје Денића, министра грађевина. Сва ова штета јутрос је процењивана и кривци ће то имати да плате по изреченој пресуди. Уредништво „В.

Новости" нријавило је оштету од Iооо дин. Истрага. Услед јучерашњих нереда похапшено је око 120 особа, над којим је већ отворена жива истрага. Као коловође на улици похапшени су председник и секретар удружења трговачких помлћника, Раде Михајловић трг. и Пера Савић сарадник »Малога Журнала«, а данас ће се похапсити још неки, за које се стекне доказа да™^ учествовали у нередима или их подбадали. Мир. Синоћ од 9 сах. и данас је владао мир, те нема изгледа да ће се изгреди поновити. Али је државна власт за сваки случај предузела потребне мере. * ■ Оволико на брзу руку ради тачнога обавештаја наших штованих читалаца а опширније о појединостима говорићемоу идућим бројевима. За сад истичемо само ово непоколебиво уверење наше: Ове нереде спрема и подбада некаква опасна душманска рука туђинска, а врше их безумни синови наше рођене отаџбине. Грозан злочин пред Богом, пред народом и Господарем Србије! Али Бог ће дати да Србија прекужи и ову терлему и да сваки прими награду према делима својим. ТЕЛЕГРАМИ ( 23. Март) Маћедонско питање Париз. „Журнал де Деба" изјављује да су потпуно неосновани напа.ди| и Новог Времена" на министра спољних послова Делкасеа. Француска дипломатија никад није хтела претеривати у питањима маћедонских рефорама Цариград. Ономадашња аудијенција аустро-угарског посланика барона Калича тицала се динамитских атентата на железнице и догађаја у скопском вилајету, као и потребних мера за обезб 'ђење железница и угушења арнаутског покрета против рефорама. Царигрзд. У ономадашњим борбама у округу охридском, турске сутрупе имале 30 мртвих и рањених. На бугарској су страни губитцп били незнатни, али је међу њима нао и чувени вођ чете Давидов. Осим већ послатих повереника Јилдиза за умирење Албанеза, послата је и једна мисија од тројице улема, међу којима је и мула Зија. Цариград. Има разних доказа да је у последњим атентатима употребљен динамит увезен из многостранства преко Бугарске. Порта је добила поверљиве извештаје, да комитети намеравају да изврше још и друге атентате, па и у Цариграду и Солуну. С тога су предузете строге полициске и војне мере. Не потврђују се вести да је осим редифске дивизије у Ајдину Турска мобилизовала и друге трупе. Војна инспекциона комисија у Јилдизу и министар војни истина су се саветовали о даљим мерама за случај потребе, али до саданије из-

дата никаква нова нарелба за мобилизацију. Истина се претресало питање о проглашењу ванредног стања у вилајетима скопском, битољском и солунском, али до сада није донета никаква одлука. Изјаве рускога „Правитељственог Вјесника" веома су задовољиле Јилдиз и Порту. Келн. Како „Келнске Новине" тврде, не подлежи никаквој сумњи да су динамит, употребљен при рушењу железничких мостова између Софије -и ЦаЈхИГрада," устЖичке чете добилбиз Бугарске. Динамит је раздават у исто доба кад су се у Бугарској дешавале крађе оружја. Цариград. Прекјучерашња аудијенција рускога посланика Зиновјева имала је исти циљ, који и аудијенција аустро-угарског посланика. Други драгоман руског посланства Манделштам послат је као жеран консулата у Скогр>у, јер је тамошњи консул Машков у истом циљу послат у Митровицу. Цариград По извештајима из Битоља, тамо реорганизација жандармерије без сметња напредује. У главном вилајетском месту из жандармерије су њих 40 пенсионовани због неспособности. Париград. По извештајима "Портиним, 19. о. м. у бугарском селу Арсешинко. серески санџак, једна бугарска чета пуцала је на турске трупе, па је за тим побегла. Цариград. Не потврђују се вести да Арнаути из Пећи иду на Нови Пазар. Неоснована је вести о динамитским атентатима на железничку пругу Солун-Битољ. Софита. Почетком априла обично почиње велико иселавање радника из Македоније у Румунију, Србију и Бугарску. Ове године није отишао још ни један једини радник. Агенти револуционарног комитета иду од села до села, од куће до куће, и наговарају сељаке да остану код кућа, „јер наступају велики догађаји". (24. Март) Цариград. Ратни Савет у Митровици осудио је Ибрахима, који је извршио атентат на Шчербина, руског конзула у Мктровици, на петнајест година робије у тешком окову. Цариград. Арнаутски губитци приликом напада на Митровицу још нису тачно одређени, 1ер су они однели са собом све убијене и многе рањене На бојишту су остало само 63 лешине које су одмах сарањене. Петроград. Царев манифест од 26. фебруара о. г. прочитан је јуче у свима црквама. Букурешт. Парламентарна сесија закључена је јуче краљевом посланицом у којој су споменути сви законодавни радови овога сазива и истакнута економска вредност вотираних закона за земљу и народ. На крају је краљ захвалио посланицима на потпори коју су указивали влади.

јЈеоградаке аестк Скуп. Под високом заштитом Њеног Величанства Краљице Драге, Од-

бор цркве Св. Наталије држаће свој главни скуп у дворници Више Женске Шлоле Краљице Драге, 26. о. м. прсле 3. сах. после подне. Госшф Драгиаа Еаковиб учитељка из Марковца, изволела је подарити десет динара фонду за прву помоћ болесница „Краљице Драге в ,1јна чему јој управа болничка оим путем благодари. Прилог. Господин Хенри Кошке, ЈШректор циркуса изволео је преко Управе Трада "Београда" шелати у> п;>ави опште државне болнице 1500 динара колико је пало чистог Прихода на представи коју је он давао у корист болнице „Краљице Драге." Управа болничка благодари господину Хенри-у на овоме дару у име своје и у име болесника њених. Изјава. Ступање у живот Босанскохерцеговачког удружења у Београду, пропраћено је у разним листовима, а у разним - мотивима. што хоће неки да- тумаче, као да Бос -херцег. удружење имаде политичку тенденцију. Управа Бос.-херцег. удружења налази се побуђена, да изјави, да удружењ.е нема никаквих политичких тенденција, и рад је његов чисто хумано - литерарни. Из седнице држане 20. марта 1903 г. Управа Босанскохерцеговачког удружења. 22. марта 1903. г. Београи Београдска Потрошачка Задругл за кључила је уговоре с овд. месарима г. г. Костом Панђелом и Симом Наумовићем о набавци меса задругарима и с овд, хлебаром г. Трајком Трпковићем о набавци хлеба. Задругари ће бити у добитку ако буду своје потребе у месу и хлебу подмиривали искЉучиво из задружних месарница и хлебарница. Месарнице задружне су за сад ове: на великој пијаци две, једна на Цветном Тржишту и једна на „Зеленом Венцу." Хлебарнице задружне су две: једна у Васиној улици број 23 (до хотела Империјала) и једна у Балканској улици број 19. (преко пута Абаџиске чесме). Задругари ће распознати своје месарнице и хлебарнице још и по натпису: „месарница (или: хлебарница) за задругаре Београдске Потрошачке Задруге," кога натписа има на свакој задружној месарници или хлебарници. При набавци меса или хлеба сваки задругар има показати своју задругарску карту, а од месара или хлебара добиће потрошачке марке, колико износи пазарна сума. Хлеб се осим тога може у свако доба добити и у задужној продавници на Цветном Тржишту. Тако исто могу задругари своје уплате редовно полагати у задружној продавници на Цветном Тржишту (Његошева улица бр. 17.) На полагање уплата се нарочито позивају задругари, који су заосташ са истима, и умољавају се да своје уплате што пре донесу и положе. Положили нспит. Испит су положили; За чин активног пешадијског капетана: пешадијски поручници Јаков Јовић, и Радослав Петковић ; за чин активног артилеријског потпоручника: артилеријски наредник Драгомир Младеновић; и за чин активног пеш. пстпоручника инжињерски наредник Живан Ковановић.

- «§0®