Narodna milicija

на челу са другом Титом. Под руководством друга Тита и Партије, у нашој земљи вођене су жестоке борбе без предаха и одмора. У доба када су се извесни народи Европе прикључили силама фашистичке осовине и с њима пошли на Источни фронт да убијају, харају и пљачкају, а други аплаудирали привидним хитлеровим успесима, прослављајући заједно са фашистима освајање великих и малих места у Совјетском Савезу, дотле је наш родољубиви патриотски и демократски део народа, окупљен око друга Тита и под његовим водством, херојски се борио против мрског окупатора и његових слугу, дајући на тај начин велики допринос за коначно уништење фашизма. Стотине хиљада немачко-италијанских окупаторских војника и њихових помагача, недвосмислено говоре о учешћу наших голоруких народа у Другом светском рату. 0 учешћу наших народа у рату, о нашим успесима, говорио је друг Стаљин, говорили су совјетски народи, говорило је читаво слободољубиво човечанство, које је дуго времена злонамерно заваравано о томе ко у нашој земљи води рат. Колику је важност за окупатора имало ратиште у Југославији најбоље се види из бројних офанзива од окупације па до ослобођења, као и 'з бројних битака и мањих похода које је окупатор у свим крајевима наше земље подузимао. Та важност види се из бројности снага које је непријатељ држао у нашој земљи у циљу господарења важним комуникационим правцима који су водили преко наше земље, а који су за њега претстављали огроман интерес, као из бојазности за јужно крило својих снага које би могле бити угрожене са балканскопанонског ратишта у датом моменту. На балканском ратишту окушали су срећу и најзнаменитији команданти фашистичке војске. ' Да би се Балкан држао у покорности било је за то колико војничкиХх, толико и политичких разлога. У борби са фашистичким окупатором и његовим помагачима никла је, расла је и чвршћала се Народноослободилачка војска, рођени су херојски Титови партизани. Титова армија расла је из дана у дан, из битке у битку, из офанзиве у офанзиву. После свакога боја постајала је све чвршћа, бројнија и све опаснија по непријатеља. Она је пре три године у чврстом наслону на братску Совјетску армију, опколила, потукла и заробила знатне хитлеровске снаге које су се бориле у нашој земљи, што је у великој мери убрзало свршетак рата. Тако је наша армија извршила часно свој велики задатак —— ослобођење домовине, Велику и несебичну помоћ у овој тешкој борби пружио нам је братски Совјетски Савез, истински наш пријатељ и брат, како у рату, тако и у миру.

Слободу наши народи нису извукли на лутрији, нити им је неко поклонио, она је дошла као резултат херојске борбе Совјетског Савеза и наших надчовечанских напора и жртава поднетих у току овога рата. То нам служи на част, што смо од себе све дали и према нашим могућностима знатно допринели остварењу дана победе над фашизмом.

У току Народноослободилачке борбе наши су народи исковали неразрушиво братство и јединство, с чим треба да рачунају и наши непријатељи и да знају да ћемо ту највећу тековину наше ослободилачке борбе умети бранити кад то устреба, онако како то доликује народима нове Титове Југославије, На то треба да рачунају и садашњи ратни хушкачи који оперишу доста јефтиним и од дуге употребе већ отрцаним методама застрашивања. Наша земља није земља људи слабих нерава и неће се заплашити никаквим причама и провокацијама, нити ће скренути са пута који је, слободно од свачијег утицаја, сама одабрала. Да ми туђе нећемо, а своје не дамо, то је познато свима атомистима, доларистима и агентима разних западних доктрина и планова.

Иза деветомајског Дана победе код нас је уследио читав низ крупних победа које су садржина наше данашње стварности, Највећа од тих тековина јесте истинска народна власт, чији су органи настали још у току саме борбе. Даље, успешно остваривање нашег првог Петогодишњег плана, а у вези са тиме и видно побољшавање животног стандарда наших радних људи, доказ је наше економске победе која је такође уследила деветомајској победи. На највећем делу наших граница се данас налазе пријатељски народи, који на нашу земљу гледају са много љубави и са жељом за што већим зближењем. И на културном пољу су постигнути завидни успеси и резултати. Описмењено је стотине хиљада грађана наше земље, који на своје описмењавање у доба бивше Југославије, услед ненародних режима и тешких животних услова, нису могли ни помишљати. Милиони књига су изашли из штампе и растурени у народу, чиме се знатно допринело културном удизању наших народа.

Дан победе има и своје међународно значење. То је дан славља свих мирољубивих народа, сваког истинског демократе, то је дан када се обавезно морамо сетити свих великих дела која су учињена да дође до победе, то је дан кад се морамо сетити великих заслуга које за читаво човечанство имају Совјетска армија и Совјетски Савез као основне снаге које су га условиле, кад се морамо сетити свих својстава која је ова Армија поседовала и које је обавезно морала поседовати победница над фашизмом и најзад кад се морамо сетити да је победа над фашизмом не само победа Совјетске армије над фашистичком армијом него и победа вишег и савршенијег друштвеног поретка над нижим друштвеним поретком.

ЖНВЕО ДАН ПОБЕДЕ СЛОБОДОЉУБИВИХ НАРОДА НАД МРСКИМ. ФАШИСТИМА НА ЧЕЛУ СА СОВЈЕТСКИМ САВЕЗОМ И ДРУГОМ СТАЉИНОМ ТВОРЦЕМ И ОРГАНИЗАТОРОМ ПОБЕДЕ НАД. ФАШИСТИЧКИМ ОСВАЈАЧИМА!

ЖИВЕО ТВОРАЦ НАШИХ · ПОБЕДА У РАТУ И МИРУ НАШ ВОЉЕНИ МАРШАЛ Тито!

Предаја заставе |. пролетарској бригади — Бес. Петровац 1942