Narodna milicija

прве извиђаје. И ако су саобраћајне кривице врло често јаене и без колебања. се може установити ко је кривац, дешава, се да је у извесним случајевима врло тешко утврдити кривицу: да ли је кривица до возача или је случај последица квара у механизму или дотрајалости материјала што возач није могао предвидети, да ли је кривица возача или пешака, возача једног или другог возила, колика је кривица једног а колико другог возача итд. Када, се овоме дода. да се ови случајеви одигравају у врло кратком времену које често није дуже од десетине једне секунде, без сведока, а ако ових и има, често су непоуздани и дају противуречне исказе. Из свега наведеног видимо Ha какве тешкоће наилазе Народни судови приликом утврђивања кривице и изрицања казле и колика је важност извештаја првих извиђања.

Како је у овом часопису више пута опширно писано и указивано на дужност и поступак органа, који врше прве њавиђаје на месту несреће, треба подвући да је главни циљ ових извиђања да се што потпуније п верније утврди затечено стање свега што је утицало или било узрок несреће или допрноси разјашњењу исте. За органе који врше извиђање од велике је важности особина, да брво н што боље уоче најситније трагове и предмете који објашњавају узрок и начин како је до несреће дошло као трагове вожње и кочења, оштећење возила, одговарајући траг на другом возилу или предмету који је траг оставио, остатке уља, крви, поломљеног стакла, прашине или земље која је спала, са вовила приликом удара итд.

СудтР путничког СА ТЕРЕТМИМ АУТОМОБИЛОМ МА бан 12-0-1949. Рлуте» 1:200 :

Ар 4 2

Sapna a NNK:

MLS JA RR BT КУ

Угоша Предића ул.

ada (e 5“ O mm _ _KC

| : š ЖАТЕНА КОЧКА ~

Кософсна за.

Soba Вашпаетена за

= 5е =

КАМ УК КУ

Zone PAPA ya

Co та оспову - зетеуеног стање м твагова

Or

Њедгева

о

Скица, израђена на основу затегеног стања приликом судара.

Како се све ово нв да преставити речима, потребно је израдити скицу места, несреће, која је на суду, може се рећи, постала обавезна, јер углавном на основу исте су“

"дије стичу највернију преставу момента који је предходио

несрећи.

Израда скице и елементи која она треба да садржи такођер су познати, пошто је и о томе раније писано. Како су чести случајеви да су скице првих извиђања нејасне или непотпуне и приликом судског извиђања не дају довољно јасноће, што условљава обавезну реконетрукцију догођаја и израду нове скице, сматрам за потребно, да, изнетом скицом као пример припомогнем изради јасних скица саобраћајних несрећних случајева.

Објашњење:

1 Путнички аутомобил марке »Бупк«, С-1....

ко

Теретни аутомобил марке »Шкода«, носивости 7 тона (1 58.

Место п положај возила у моменту судара.

о2

4 Положај и место где су се возила.

после судара задржала

Траг кочења путничког аутомобила.

сл

6 Траг вожње теретног аутомобила.

Ово је скица. судара који се често дешавају у градовима због непознавања или непоштовања саобраћајних проџиса и неправилне вожње преко раскреница.

Како је на скици назначено, иста, је рађена на основу затеченог стања и трагова а ти су: положај возила после судара, траг вожње теретног аутомобила (утврђен по шари и профилу гума), траг кочења, путничког аутомобила дуг 5,5 метра, оштећен леви предњи блатобран и лева страна браника теретног аутомобила који је ударио у главчину десног предњег точка путничког аутомобила, од чега се рукавац сломио и са точком отпао од кола. Приликом судара отпало је са оштећених блатобрана сасушено блато, које показује тачно место судара.

Пре израде дефинитивне скице, скицира се слободном руком терен, положај возила, трагови, измере се отетојања и унесу у скицу која се затим чисто и у одговарајућој равмери препрта. Дефинитивна скица се обично ради у размери !:100 до 1:200, што зависи од величине терена, који је потребно снимити.

HI II

5

majkasnije do 30 septembra 1. 5.

2

16

ispitne komisije obaviti ispite u vremenu od 1 do 10 novembra t.g, U vezi ovoga sve prijave

za polaganje ispita u ovoj šodini treba dostaviti IV odelenju Glavne uprave Narodne milicije,

iN IH II IH! alda dd HI IH IH Hi dd O IHUHH

alt HI HI HT i mr O!

SAOPŠTENJE

Prema članu 5 Pravilnika o ispitima za činove oficira Narodne milicije saopštava se da ce

rg

· GLAVNA UPRAVA NARODNE MILICIJE

Папиааљавоваљољк ва вв вавличевава веза