Narodna milicija

разног материјала. Било је и случајева да су другови долазили у Главну управу НМ са тим задатком. Скоро недавно се материјал није примао прописно тј. мерењем или пребројавањем већ у поверењу и од ока. То се врло штетно материјално одражава на онога који је потписао да, је материјал примио, јер је било случајева да није ово све примљено што је требало да се прими. Због тога је потребно да сваки који је одређен, да материјал прима, тачно, констатује количину и квалитет истог. Касније реклама“ ције су у том погледу беспредметне,

Даљи узрок несређеног материјалног пословања, јесте слабо вршење примопредаје дужности. Због неправилне примопредаје стално се провлаче старе грешке које је касније све теже исправљати, јер је теже пронаћи проузроковаче тих грешака који увек собом повлаче и материјалну штету која је нанешена држави. Непропиесна, примопредаја, умањује одговорност лица које дужност предаје за учињене грешке које прелазе на лице које дужност прима и које самим тим прима и материјалну одговорност која може бити доста, велика. Таквој неправилној примопредаји дужности често су криви и надлежне старешине, јер лицу које предаје дужност, односно лицу које прима дужност нису дате временске могућности да би се тај посао могао уредно обавити. То је неправилно и не би требало да се то дешава. Свако лице које је одређено да прими дужност, треба да. прими и сав материјал који је заведен у књигама и да преконтролише да ли се одговарајуће количине налазе у магацину, а уколико има у магадину вишкова треба их одмах завести. У погледу примопредаје дужности треба се стриктно придржавати члана 62 Општег упутства и од тих прописа ни у ком случају не треба. отетупати.

До слабе евиденције долази и због слабе контроле материјалног пословања која треба да се врши одозго. Ретки су случајеви да се контрола врши уредно онако како то предвиђа глава ТУ Општег упутства. Напротив, врши се површан преглед материјала који се налази у магацинима, јединице која се контролише. Лице које врши контролу даје површне примедбе на несређеност магацина, на неодржавање чистоће, на слабо обезбеђење магацина итд. и тиме се сматра да је контрола завршена нако уствари још није ни почела. За контролу опреме којом су задужени поједини припадници Народне милиције, треба вршити повремене смотре и том приликом тачно прегледати да ли сваки припадник Народне милиције има опрему којом је по књигама задужен. Уколико поједини припадник Народне милиције нема све спреме на лицу места или не може доказати где му се налази, треба, одмах предузети потребне мере да се држави надокнади и причињена штета. Уколико се таква контрола врши само приликом инвентарисања онда је то погрешно и резултат тога је да се за велике количине мањкова материјала не могу пронаћи кривци па се самим тим не може надокнадити држави причињена, штета, која је у многим случајевима прилично велика. Због тога је потребно што чешће вршити детаљан преглед магацина и детаљне смотре појединаца, како би се ликвидирао тај узрок слабе евиденције. Формалне контроле треба заменити стварним прегледима. Онако као што је важна контрола одозго, тако је важна и одоздо. Сваком припаднику Народне милиције потребно је пружити могућност да у свако доба може преконтролисати са чиме је задужен, од стране лица које ради по снабдевању. На тај начин би се спречила, многа. неправилна задужења којих још има и која су често пута узрок непотребних преписки и разних потраживања, а, тиме и непотребног бирократизирања. Такав рад, лицима која раде по снабдевању, беспотребно одузима време које могу користити у боље стврхе и рационалније.

18

Нарочиту пажњу треба посветити контроли приликом премештања појединих припадника, Народне милиције, из једне јединице у другу или приликом одкомандовања.

Приликом издавања. опреме треба. строго водити рачуна, о року трајања који је прописан или о количини материјала који се издаје, јер непридржавањем прописних норми наносе се велике штете држави. Није све једно, например, да ли се за грејање једне просторије месечно издаје пола кубног метра, дрва или више. 0 свим тим, па и о најситнијим, стварима, треба стално водити рачуна,

Често мењање људства, које ради по материјалном пословању, исто тако претставља један од узрока слабог пословања а то нарочито ако се узме у обзир да се за свршавање тих послова не води довољно рачуна, при одабирању кадрова, већ су се врло често на тај посао давали другови који нису задовољили на разним другим дужноотима. Оваквој пракси не треба никаквог коментара, сем то, да због тога држава трпи често велике штете. То је неправилно и са таквом праксом треба прекинути. Место. овакве праксе треба. приступити стабилизацији кадрова, који раде по материјалном пословању, јер је под тим условима и под условима правилног одабирања кадрова, за те послове, могуће уредно водити материјално пословање и то са мање људи него што их је сада ангажовано на, том послу.

Сама, стабилизација, кадрова, још неће решити питање

правилног пословања. Тај кадар обавезно треба да се уздиже у правцу материјалног пословања а за то постоје могућности. Свако лице које рукује материјалом треба да добро познаје све прописе којима се регулишу ова пословања Народне милиције, јер је само добро познавање тих прописа услов за тачно вођење свих потребних књига, Досадашња пракса је показала, да појединци слабо схватају и савлађују те прописе. Потребно је да се организују по републикама курсеви (семинари) који би требали да трају 15—20 дана. То би за сада био најбољи начин оспособљавања кадрова, и требало би томе што пре приступити. На тим курсевима (семинарима) би требало прорадити »Опште упутство за вођење материјалних књига по служби снабдевања, са, опремом у Народној милицији«. Правилник о одећи и обући, о наоружању, таблица, следовања, по гарнизоној грани итд. То би био, ако узмемо још одабране кадрове, велики допринос брзом и правилном сређивању материјалног пословања. . _ На крају још неколико речи о чувању и штедњи материјала. На те проблеме нам стално указују и наши највиши руководиоци као и на штетност бездушног расипања разног материјала које ремети правилну привредну политику, која се спроводи у нашој социјалистичкој земљи.

У том правцу се у јединицама, Народне милиције примећује, помало, формалистичко схватање штедње и чување материјала. Састављају се планови штедње потрошног материјала, који су често врло уски и апстрактни као например »трошићемо што мање хартије« итд. То не значи, да. се не треба. борити за што већу уштеду канцелариског потрошног материјала, али то је потребно постављати конкретније, не заборављати и на друге артикле као например: одећу, обућу, муницију, огрев итд. Кад је речо чувању материјала онда треба споменути и магацине у којима се роба чува. Велики део магацина ву, кривицом одговорних лица, несређени, роба није сложена и чишћена, па често долази до кварова робе. Оваквом односу треба стати на, крај.

Погрешно је схватање да је ствар чувања и штедња, материјала, само ствар одговорних лица која раде по материјалном пословању. То је ствар свих припадника Народне милиције, свих руководилаца почев од најнижих па до највиших, јер је то истовремено и политички проблем и као таквог га треба, схватити.

Само отклањањем ових као и других, недостатака, сређиваће се и средити материјално пословање. Отклањању тих недостатака треба поклонити сву пажњу.