Narodna milicija

Фа ДЕ (ЕР А

Старији водник Славко Купрешанин, недавно се налазио на боловању код своје куће у селу Пасковцима, котар Славонска Пожега. Он је овом приликом локазао лијеп примјер како припадник НМ треба да буде увјек обазрив и будан чувар јавног реда и поретка, па и онда, када се не налази на службеној дужности.

Једног дана, водник Купрешанин је добровољно помагао органима народне власти у вршењу откупа вишкова, житарица. Том приликом, дотрчала су два дјечака и обавјестили га, да су у непосредној близини, покрај села, спазили гдје се креће неки непознати човјек.

—-

Водник Купрешанин мало је размислио и без одлагања одмах се упутио у том правцу да ово провјери. И заиста, када је изишао недалеко ван села, на отстојању око 300 метара, примјетио је једног човјека. Кретање овог лица, и терен којим се креће, свакако у циљу да заобиђе село, пружило је довољно сумње да се ту ради о лицу које има одређени задатак. Но, да би потврдио своју сумњу, водник Купрешанин је морао утврдити идентитет непознатог лица, те му је наредио да стане. Међутим, на овај позив, непознати се окренуо и кад је видео милиционара дао се у панично бјегство, бацајући у исто вријеме пртљаг који је собом носио. Пошто је и после другог позива, ла стане, бјегунац и даље бјежао, то је водник Купрешанин у потјери за њим опалио неколико хитаца, из пиштоља. Непознати бјегунад, уплашен да не погине, био је присиљен да. стане, где га је Купрешанин ухватио.

Након хватања, Купрешанин је привео. бјегунца у село и уз помоћ органа народне власти над истим извршио детаљан претрес којим је утврђено, да је дотично лице агент мађарске обавештајне службе, јер је код њега. пронађен пропагандни и контрареволуционарни информбироовски материјал, који је он имао намјеру растурити по оближњим селима. Касније се испоставило, да се овај бандит раније одметнуо, пошто је извршио проневјеру 180.000 дин. у СРЗ у Винковцима, те је предат надлежним властима на даљи поступак.

*

Милиционар Сава Радић, на дужности при Управи ЕМ града Тузле, одређен је за пратиоца, воза на, релацији Брчко—Тузла—Бановићи и обратно.

Као пратилац воза, Радић је из купеа приметио патролу НМ, која се ужурбано кретала покрај пруге са неким увбуђењем. Милиционара, Радића је то заинтересовало, те се о томе одмах почео распитивати чим је стигао на прву станицу. Тако је у разговору са присутним дошао до сазнања да је у близини тога, места неко лице убило једног радника смртоносним убодом ножа и да се убица одметнуо у шуму, те су припадници НМ на том подручју предузели истрагу.

Радић није имао времена да оде у станицу НМ, како би могао дознати поближе податке о овом убиству. Ради тога, он се обратио неким радницима, на, успутној станици у Сребрнику, те од њих прибавио извесне податке о убици, као лични опис, име и презиме, године старости и друго што би му користило у хватању извршиоца кривичног дела.

Пошто се детаљније упознао о овом случају, Радић је пажљиво контролисао путнике и пазио ко све улази на наредним станицама у воз. Мотрећи тако, приметио је једно лице да стоји на папучи воза, које му се учинило сумњиво. Радић му је неопажсто пришао, тако да га то лице није ни приметило док није дошао код њега. Осумњичено лице, чим је приметило у близини милиционара, хтело је искористити мноштво путника да побегне. Ме-

RANO A | | ФЕР | 7 “<.

4

ђутим, Радић је успео да-га ухвати и задржи у вагону. Извршеним легитимисањем утврдио је да је то убица, за којим се трага, те га предао Повереништву унутрашњих послова Тузла, на даљи поступаж.

*

Недавно је Милорад Форкић, земљорадник из села Угљеновца, Земун, копао, непосредно покрај своје куће, бунар за воду. Једног дана, копајући тако, када, се налазио у бунару дубоком око 20 метара, услед одроњавања, земље Зоркић је затрпан. На узвике Зоркића, који је тражио помоћ, скупила, се маса сељака од којих св нико није смео усудити да приступи спасавању затрпаног ч0века. Заправо, тешко се било усудити, јер се требало спустити 20 метара низ конопац док је постојала могућност да се поново земља орони. Међутим, милиционар Ралис Дубић, који се тих момената налазио недалеко од случаја који се десио Зоркићу, кад је обавештен о овом случају, брзо је пошао на лице места. Иако опасно по живот подузео је све мере да, спаси живот овог сељака. Он се одмах уз помоћ присутних сељака спустио конопцем у бунар, где је брво и пажљиво откопао затрпаног човека, који је био изгубио присебност. За кратко време помоћу конопца био је извађен напоље овај човек. Милиционар Ралис Дубић, спасио је живот овом сељаку.

Поред осталих, и ово је један од примера, који говори о бризи коју воде припадници Народне милиције да ваштите животе наших грађана.

*

Командир станице НМ у Живинцима, срез Тузла, водник Халил Моцо, умногоме је допринео у хватању шпекуланата и непријатеља, који су се појавили у том крају.

Тако је у прошлој години, водник Моцо, открио у предузећу »Коњух« у Живинцима, групу од 8 лица, која, је саботажом и низом малверзација у служби радничког снабдевања, уништила и оштетила државну и општенародну имовину у вредности од око 30.000 динара.

Марта ове године, благајник предузећа дрвне индустрије »Коњух« у Живинцима, подигао је два милиона, динара из Народне банке у Тузли, за потребе предузећа, »Коњух«. Истог дана из Тузле благајник је кренуо путничким возом за „Кивинице, носећи новац у ташни. У међувремену благајник је изашао из свог купеа у клозет, ташну је оставио у купеу а воз је ушао у тунел те је крадљивац овај моменат искористио и ташну са новцем бацио кров прозор. По повратку у купе, благајник је видео, да му нема ташне са новцем, па је из воза изашао на првој станици и одмах о крађи известио командира, станице НМ водника Халил Моца, који је одмах повео истрагу, и у исто време телефонским путем обавестио суседне јединице НМ ради вршења, претреса, односно контроле воза у којем је новац покраден.

Водећи брзу и енергичну истрагу водник Халил Moo је на основу доказа благајника и других путника дошао до закључка, да је крађа новца извршена у тунелу Кисељаку. Ради тога је одмах предузео све потребне мере да утврди која су све лица изашла из воза, после проласка воза кроз тунел. Друг Халил је убрзо дознао да је из воза, након проласка, кроз тунел изашао Касим Чичкушић, из села Шрићима, срез Тузла. Водник Халил се одмах заинтересовао за његово држање и дознао да је Чичковић склон крађи, те је одмах у том правцу повео истрагу и захваљујући ефикасном трагању, после неколико дана успео да пронађе код истог покрадени новад, који је вратио предузећу »Коњух«, а крадљивца Касима Чичкушића, предао органима народне власти.

19