Narodno blagostanje — dodatak

126

њима и уредима, дотле би трговци остали једино необез беђени, да немају ову своју установу. |

Позната је ствар, са каквим се све тешкоћама један трговац бори да дође до успеха. Сви смо ми живи сведоци шта се дешава са трговачким сталежом у последње време. Сви смо ми имали прилике и сувише јасно да видимо, кака страшне буре обарају и сурвавају трговачке породице, за које се мислило и веровало, да су осигуране од свих тих бура и невоља. И због свега тога на нама лежи велика и немиковна дужност да одвајањем од својих уста осигурамо себе и своје породице благовремено и да несрећу, ако би нас задесила, дочекамо колико толико збринути и обезбеђени“.

На ове речи би приметио какав западно-европски трго= вац, да је сазнање о алеаторности трговачког позива старо много стотина година и да има више од 100 година, како не постоји напредан трговац, који не би био осигуран. На то би му одговорио београдски трговац из 1900. године, кад је оснивана ова установа, да су и београдски трговци били у то доба: осигурани на случај доживљења и на случај смрти. Али то није све. Ако трговац пропадне пре но што умре или пре но што доживи право на исплату осигуране суме, онда све пропада због немогућности да се уплаћују премије и даље. Друго, и ако би се нашао когод, ко би за његов рачун уплаћивао премије до краја, ипак трговац није збринут за сваки случај због тога, што код осигурања за доживљење осигурану суму могу одузети повериоци; и друго, ако се нађе когод ко ће за њега плаћати премије код осигурања за случај смрти, још увек је питање од чега ће трговац да живи док не умре. На то би му одговорио модерни западно-европски трговац, да данас постоје многобројне комбинације осигурања ренте и капитала, да не постоји никаква могућност у животу и никакав несрећан стипај околности у животу, против кога се трговац не би могао да обезбеди. А што се тиче опасности од повериоца, то се може избећи осигурањем на име жене, детета и т. д. На то би му одговорио београдски трговац, да је друго осигурање на име жене и детета, а друго на сопствено. У првом случају дошао би у зависност, а то је тежак живот. А што се тиче разноврсних комбинација осигурања, која постоје данас, у доба кад је оснивана ова установа ниједно осигуравајуће друштво у Србији није се бавило ни најпростијим обликом осигурања ренте, а камо ли овим другим разноврсним комбинацијама.

На кратко осећала се једна празнина у систему обезбеђења трговца и његове породице у случају и неспособности за рад и од потпуне пропасти имаовине још за време живота. Ту је празнину имао да потпуни Трговачки фонд. (Наравно да ова врста осигурања долази у комбинацију само за озбиљног и пословног трговца ; непоштен трговац је тај посао свршавао и без икаквих установа, куповањем имања, покретног или непокретног на туђе име).

Можда ће ко казати, да се обезбеђење може вршити на два начина, путем осигурања или путем штедње. Улог на штедњу, издвајања извесног дела редовног прихода и пласирања на штедњу, заједно са каматом на камату, такође је једна врста обезбеђења, То је ван сваке сумње, само то обезбеђење није потпуно, оно нарочито не помаже у случају ако је трговац на почетку своје трговачке каријере пропао. Штедња је систем индивидуалног обезбеђења, човек се сам за себе брине. А он је у овом случају недовољан, Због тога се појавило осигурање које почива на принципу мобе из нашег аграрног живота, а научно казано на закону великог броја. Никад не може у исто време снаћи смрт или каква друга економска катастрофа све људе, већ само један део. Што је већи број лица, која се удружују ради међусобног обезбеђења, у толико је оно сигурније.

Идеја осигурања била је само на почетку оснивања

Трговачког фонда. Он има много чему у њему што га одваја од осигурања. То ће се најбоље видети, ако изложимо у главном економију тога система. Пре свега Трговачки фовд обезбеђује само ренту (пензију), а не и главницу. Право на пензију стиче се у сваком случају после 10 година, а и раније ако осигураник осиромаши или умре. Са те стране фонд је сличан осигурању. Али с друге стране, док је код осигуравајућег друштва висина ренте или осигуране суме унапред утврђена, било једанпут за навек, било променљива, дотле је овде висина пензије неодређена у напред и непозната и зависи од фактора, који се у напред ни у ком случају не могу предвидети. Зависи од добити које буде имало само подузеће. То није принцип осигурања и ако се, у последње време уноси у осигурање у неколико: и променљиви елеменат, који је зависан од успеха осигуравајућег друштва. Даље, битна је разлика између осигурања и принципа на коме је заснован трговачки фонд што код осигурања "премије престају бити својина осигураника и прелази у својину заједнице односно осигуравајућих подузећа. Код Трговачког фонда уплаћени улог остаје стално и за навек његова својина. Управо то нису премије, већ улошци на штедњу, али ме са правом на камату, већ са учешћем у добити подузећа Хипотекарне банке. Учешће пак у добити је сразмерно у укупном износу улога на дан кад се дели добит.

Да резимирамо !

Чланови Трговачког фонда улажу годишње одређену суму, која код трговца иде између 20—1000 дин. а ког тргов. намештеника не може бити мања од 20 динара ни већа од 200 дин. Улагање је обавезно у року од 10 година. да време живота улагача добит се капитализира. Капитал се исплаћује само у случају да не постоји ни једно лице, које би имало право на пензију.

Ако желимо да утврдимо правну природу Трговачког фонда, онда бисмо пре свега морали почети са искључењем онога што он није. И ако постоји главница Трговачког фонда и ако чланови редовно уплаћују, ипак трговачки фовд није акционарско друштво, није због тога, што је главница акционарског друштва унапред одређена и подељена на одређен број округле и исте суме гласећих акција. још мање је Трговачки фонд осигуравајуће друштво. Најприближнији је осигурачкој задрузи; али није ни задруга ни осигурање. У организацији преовлађују акционарска начела. А осигурање није због тога, што ником ништа не осигурава.

Трговачки фонд је један правни спецификум, правно mine sui generis.

Висина пензије зависи од два елемента, висине улога и од зараде Хипотекарне банке. Према томе, судбина овога подузећа, као и основна идеја осигурања зависи до тога, какви су услови развића Банке трговачког фонда. Због тога је потребно да извршимо кратку анализу њезинога биланса.

Принцип, да се капитали, који треба да служе циљевима осигурања, морају улагати у пупиларно сигурне пласмане, како то гласи технички термин, остварена је Трговачка банка на тај начин, што се она бави искључиво реалним кредитом. Она даје само кредите на залогу и то на непокретности и хартије од вредности. У главном ломбард хартије од вредности је све слабији, и он ће вероватно ускоро да се изгуби због тога, што се њему све више одају јавно-правне кредитне установе, нарочито Државна хипотекарна банка и Поштанска штедионица, а у последње време Народна банка — и то под условима, под којима не може да ради Хипотекарна банка. Према томе, она је до саду главном Хипотекарна банка, то је данас њезин главни посао.

Актива : 1927. г. 1928. г. 1020: n. Благајна 1.160 1.988 3.540 Непокретности 296 296 296 Покретности 142 142 142