Narodno blagostanje

Страна 290

Dr. V. Bajkić

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

|НЕКТОК

___Број 18

АНКЕ

— Једап езеј —

Izraz banka je talijanskog: porekla i znači klupti, jer je prvi bankar sedeo na jednoj klupi. To je bio njegov biro. Grčki se banka zove frapeza i znači sto, jerje prvobitno bankar držao svusvojurobu na jednom stolu. Oboje su bili na ulici, dakle bez stalnog mesta. Prema tome današnji torbar (hatzirer) odgovara prvobitnom bankaru. Sva je razlika u prirodi robe; bankar je ргоdavao samo novac. Iz toga forbaras novcima, bez krova i stalnog sedišta, koji nije imao ničeg zajedničkog sa hreditfom, razvila se banka, čiji je glavni zadatak ıu oblasti Кгедта.

Kako je novčani regal (pravo iskivanja novca) i njegova zloupotreba bio listama godina izvor prihoda nosioca suverene vlasii, to se i bankar u obliku sarafa održao sve do naših dana. Ali se pre mnogo stoleća pojavio i bankar, koji daje kredit. Sve do druge polovine XIX. veka cvetao je bankarski poziv: Fugeri, Ročildi i IL. d. Za tim dolazi akcionarsha banha, koja se širi vrlo brzo svugde, gde je razvijen finansiski kaрпа! 1 топоронзатш bankarski posao.

Do pojave akcionarske banke bankarski posao je bio u rukama članova porodice: sopstvenik radnje jei njezin šel. Akcionarska banka stvara nov socijalni tip: direhtora bahhe.

Direktor banke je činovnik, i spada u grupu privatnih nameštenika. Prvi direktori banaka bili su u stvari knjigovođe, odlikovani jednom zvučnom Hitulom i sa proširenim krugom rađa. On je imao za dužnost prvo više formalne stvari, red i evidenciju. Posao је obavljao sam upravni odbor. Alije sa rašćenjem obima poslova, i kreditna politika prelazila na njega. Kako su u svim zemljama banke izvesno duže ili kraće vreme ulazile u sve moguće trgovinske i industrijske poslove, to |e i direktor proširivao svoj delokrug. Banka je danas po srednjoevropskom pojmu trgovačko preduzeće, pa je i direktor sledstveno obavljač trgovačkog posla. Ali on nije trgovac u privrednom i socijalnom smislu, on je дшуеб стоутк; за dužnošću obavljanja irgovine za račun poslodavca.

Sa pojavom velebanke menja se iz osnova funkcija direktora banke. Podela rada je uslov razvića velebanke. Dosađanja dužnost direktora deli sena sve veći 1 veći broj lica. Poslovi se cepaju u sifne delove, Svaki dobija sve manji deo posla, koji {e ranije obavljao jedan čovek. Kod kredita na pr., jedan pribavlja obaveštenja, drugi vođi eviđenciju, treći cenzuriše, čelvrti ispituje pravnu stranu posla i dckumenata i 1. d.

Kod moderne velebanke sav tehnički posao, koji je. ranije obavljao direktor, podeljen je među činovnike. Direktor prvobitno ostaje van tehničkog posla (u koliko nije tehnički direktor), ali ne i bez posla. Ројауljuju se kod velebanke neki novi zađaci, Koje mala i sve moguće poslove obavljajuća banka nije poznavala, a to je: poslovna politika... Direktor velebanke ne tukovodi nijednim poslom, niti odobrava kredite, niti rukovodi kojom industrijom, niti registrira. On postaje vrhovni komanđantom, kontrolorom. Njegova je dužnost da održi celinu poduzeća, održavajući harmoniju i sklad između sviju odelenja, grana i poduzeća. On ima u rukama konce sviju preduzeća i poslova, i ako tehnički svakako zna manje no njegov referent. On vlađa. A vladati znači predviđati. Kapitalističko društvo odlikuje se neravnomernom i nemirnom dinamikom; privredno more nije nikad bez talasa, a često ima buru. Direktor banke je Aompas i barometar. Qn ima da određuje pravac i da predviđa nepogode. On usporava i ubrzava tempo svakoj grani posla i celom poduzeću. On se udaijuje sve više od detalja, on se udaljava sve više od pojedinih svojih preduzeća, njegov horizont je Sreko sviju preduzeća — u marodnoj i svelskhoj privredi. On izlazi sve više iz oblasti privatne privrede, a interesuje se sve više za socijalnu privredu, on prestaje biti frgovac i postaje ehonomista. On održava vezu između svoje banke i njezinih poduzeća s jedne i narodne privrede s druge strane, jer je prva zavisna od druge a ne samo od poslovne sposobnosti personala.

Od direktora banke traži se danas sve veće znanje iz socijalne ekonomije. Direktor banke je profesor, ali dok ovaj obrađuje nauku zbog nauke, dotle je direktor uči i obrađuje da bi je iskoristio za svoje poduzeće. Prvo je bilo pravilo, đa je najbolji trgovac najbolji direktor banke ; danas može direktor banke biti i slabiji trgovac, ali čovek od znanja, brze koncepcije i asimilacije.

1929. g. je friumf direktora banke, kakvog Тај poziv nije ima od svog postamka: desetak direktora banke rešavaju u Parizu najteže međunarodno ekonomsko pitanje, s političkim zuačenjem— pitanje nemačkih reparacija, Jang, Morgan, Moro, Stemp, Franki, Schacht i. t. d. Svi sa tu to direktori banke. Još pre deset godinato je bio isključivi domen visokih državnih činovnika.

Skola i knjiga danas su najsigurniji put ka direktorskoj fotelji koja je bacila u zasenak — ministarsku. Стање здравља енглесског краља Ђорђа У. нагло се погоршавало. Сви европски и американски листови бележе ту вест са узбуђењем, указујући истовремено на факат, да ће то комплицирати ликвидацију стања створенога изборима. Ми сматрамо да то нису никакве озбиљне тешкоће, да ће се све то лако пребродити. Зажелети је од свега срца краљу Ђорђу, као човеку и владаоцу, да се што пре опорави,

ГАЂАЈИ И ПРО

БЛЕМИ

ветар

Наш сарадник за Амераку зна само француски, а онај за Француску само немачки. Како се данас у целом свету 'привредни листови уређују мање више црвеном писаљком, преводиоцем и машином за писање, то ни ова језикословна испретураност наше редакције не прави сметње при уређивању нашег. часописа, као што су сенаши читаоци могли (да увере из до сада об-

Пише се Америкен Експрес Компани а чита се — Нешенел бити Бенк

" јављених 18 бројева. Али има једно поље, на коме то може