Narodno blagostanje

Страва 310

да у елементарном послу Сава заузима прво место. Поготово што се тиче индустријалних подузећа.

Сава је основана тек године 1921. и већ данас и по финансијским успесима долази у прве редове наших осигуравајућих друштава. До душе за Саву се не може казати да је пословима почела тек године 1991. будући да је преузела, све елементарне послове Аззјепгатоа Сепегац који су били на нашој 0 ну ипак успеси су завидни. За прошлу годину исказан је чисти добитак од једног милиона 791 хиљаду динара на фактично уплаћену дионичку главницу 'од само 4 милиона динара. Исплаћује се дивиденда од 10%. Десет посто дивиденде на главницу од 4 милиона тражи само износ од 400.000 динара. Међутим из чистог добитка прошле године одвојен је износ од једног милијона динара у сврху повећања дионичке главнице. А из резерви ранијих година одбија се још један милијон динара. Тако је дионичка главница повећана (од 4 на 6 милијона динара или за 50%, а да акционари нису уплатили ни пребијене паре. Ту се и најбоље види јакост подузећа. Али подједно се види да се читави добитак не употребљава за исплјту дивиденда, тантијема и сличног, већ добрим делом и за јачање властитих средстава. )

Дионичка главница Саве изнашала је 10,000.000 динара, од које је било уплаћено само 40%, тако да међу активима наилазимо на позицију од 6 милијона динара као потраживање од акционара. На такове случајеве наилазимо веома често код осигуравајућих друштва. Њима ни није потребна висока дионичка главница, она више служи као нека гаранција де ће се преузете обавезе и извршити. Ради тога се и практицира да се уплати само дио главнице, а да се за остатак пруже довољне гаранције. Повишењем дионичке главнице за 2 милијона динара из овогодишњег и прошлогодишњих биланса, бити ће уплаћено 60% акција тако да потраживања од акционара, неће изнашати више од 40%.

Интересантно је, да од укупног прихода од 1 милијона 791 хиљада динара један милијон и 11 хиљада отпада на приходе од уложене главнице у првом реду на камате од текућих рачуна и камате вредносних папира. То је много за једно младо предузеће, које се не бави животним осигурањем и које према томе нема јаких премијских резерви, које би одбацивале веће камате.

Сава се искључиво бави елементарним осигурањем, будући да је животни leo: Assicurazioni Сбепетан задржала за себе. Према томе имајући уже поље рада могла је много више енергије утрошити у проширење својег пословног делокруга. Успјех није изостао, јер данас Сава по убраним премијама спада међу наша водећа подузећа.

Тешке прилике наше привреде нису тако неповољно деловале на пословне успехе осигуравајућих друштава како би било за очекивати. А како су најгора времена за подузећа, која осигуравају код Саве већ прошла и како према томе не требамо очекивати неке ванредне штете, доста пута

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Елестрична централа и стругара

Трговачко-Индустријске банке — Београд Телефони: Београд 598: 333: — Чукарица 18

Осветљава и даје моторне прикључке најближој околини Београда

Продаје чамове грађе на шлепове и вагоне о адреса МАКИШ — БЕОГРАД |

Број 19

и умјетно проузроковане, изгледи су и за будућност ванредно повољни и није искључено, да ће за најкраће време или повисити дивиденду или пак из добитка приступити: повећању дионичке главнице све тамо док (се не уплати свих 10 милијона. Обзиром на повећање дионичке главнице из чистог добитка рентабилитет је много већи него што то изгледа, ако гледамо да дивиденда износи само 10%. Већ за прошлу подину, обзиром на чињеницу да је поред 400.000: динара, који су исплаћени дионичарима, употребљено милијон динара за повећање дионичке главнице, можемо казати: да је рентабилитет био од 359, што је свакако рекордно за једно још младо подузеће.

Велика је предност за Саву што је тако уско везана са нашим водећим новчаним заводима. То јој осигурава најбољу клиентелу. А то ће вредити и за будућност. Неки нов-. чани заводи који су дионичари Саве баве се и хипотекарним · пословима на некретнине у првом реду на зграде у градовима. МИ чим та пословна грана опет оживи а до тога ће доћи чим се проведе законска стабилизација динара, ови заводи моћиће свим онима, којима дају хипотекарне кредите, препоручити да се осигурају код Саве. А такве препоруке редовито се у уважавају. Стабилизацијом и консолидацијом наших привредних прилика и осигуравајућа. бранша имаће дакле веће користи него до сада. А обзиром на све изложено јасно је, да ће од те нове ситуације највећу корист имати у првом реду Сава. Везе које има у ту и иноземству најбоља су јој гаранција за успешан рад.

Књиге

Изашле су следеће књиге и листови:

Бродарски алманах за 1929. ПА Издаје: Удружење: речних бродовласника Краљевине С. Х. С. Уредник Драгутин Милушић. Београд, 1928. ИЕ „Млада Србија“.

Летопис Матице Српске. Нови Сад, јуни 1929.

Земаљски Конгрес домаће шумске индустрије. град, 1929. Народна Штампарија, Поенкареова 22.

Царински Гласник, орган Удружења царинских службеника С. Х. С. Београд, мај 1929.

Социјална Мисао, Загреб. Аџија. Број 6. 1. јуна 1929.

Народна Одбрана, Београд, 2. јуна 1929. године.

Радничка Заштита, социјално-политичка ревија. Службени гласник Средишњег уреда за осигурање радника. Загреб, маја 1929. године.

Бео-

Уредник Д-р Божидар.

Banca Сотетстаје Капапа: Моуптето Есопописо де! Italia, Milano 1929.

Deset godina Saveza novčanih i osiguravajućih zavoda Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Zagrebu. Zagreb, 1925. Štamparija „Gaj“ Martićeva 2. Na zadnje dve knjige mi ćemo se docniie osvrnuti.

BIK KRAH