Narodno blagostanje

Страна 312,

РАЗНО

— Код нас постоје два режима за шумску индустрију. Један је нормалан, који је и до сада био, а један, који је створен новим законом IO заштити домаће шумске инду-

стрије. Овај закон изазвао је и оснивање организације, у

којима се као чланови налаве сви они, који се користе предностима овога закона. На главној Скупштини Савеза продуцената дрва из Хрватске, која је одржана на Сушаку 8. ов. мес. донешен је закључак, да се досадашњи Савез има од сада називати „Удружење АНЕ шумске индустрије за Хрватску, са седиштем на Сушаку." У удружење могу бити примљени као чланови само домаћи поседници пилана, који располажу са чисто домаћим капиталом, и који су за, штићени по закону о заштити домаће индустрије, и то из подручја целе Хрватске и Славоније.

— У Загребу као и у Љубљани снижене су цене хлебу за 50. пара од кгр.

— У Шведској је укинута 'увозна царина на суве шљиве која је до сада износила 50. ера т.ј. 7.50 динара за килограм.

— Привредна конференција Мале Антанте одржаће се у Прагу месеца- септембра ове године. На програму су питања међусобних трговинских односа, оснивање заједничких трговачких комора, непосредни споразум између појединих грана производње, питања транспорта и пограничног саобраћаја, пловидбене тарифе, сарадње новчаничних банака, питање господарског законодавства и заштите и питања пропаганде.

— Аустријске државне железнице изкавују у 1928. години приходе од 626. милиона шилинга (за 30. милиона више но у 1927. год.) а издаци износе 573 милиона шилинга. ; — HeMauke државне железнице показују у 1928. год. повећан приход од 120 милиона марака из робног и личног промета. Чиста добит изнаша 75, 84. милиона марака (67.2. милиона у 1927. год. ).

— Љубљански сајам узорака је био закључен 9. о. м. Број излагача износио је 734 од којих је било 208 из иностраннства. Посјет и интересовање било је веома повољно те се рачуна на преко 75 хиљада посетиоца.

— У Штокхолму ће се одржати пети MED) HODOJUHH конгрес демократских странака од 26. до 28. јула ове год. Очекују се представници демократских странака из Немачке, Енглеске, Француске, Холандије, Белгије, Пољске

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 19

и Швауцарске, а вероватно и Сједињиних Држава Америке и других ваневропских земаља. Конференција. ће се одржати у зпради шведског парламента и на њој се расправљати о три актуелна проблема: аграрно питање, 'Gya– бијање незапослености и питање влади и држави где влада систем више партија.

ОБЈАВА

Управа Државних Монопола набавиће путем п. оферталне лицитације, која ће се одржати на дан 5. јула 1929. г. у !1. часова у канцеларији Управника Државних Мовјопола 500. мз дасака разних димензија за потребу фабрике Дувана у Бања Луци и Загребу.

Услови као и сва остала обавештења могу се добити у канцеларији Економског Оделења сваког радног дана од 10—12. часова.

Из канцеларије Управе Државних Монодола ЕМБр. 12319. од 7. јуна 1929. год. у Београду

ОБЈАВА

Управа Државних Монопола набавиће путем прве оферталне лицитације која ће се одржати на дан 29. јуна 1929. год. у 1. часова у канцеларији Управе 83.185, кгр.

специјалне хартије за потребу Држ. Маркарнице.

Услови мустре као и сва остала обавештења могу се добити у канцеларији Економског Одељења сваког радног дана од 10—12 часова. 6

Из канцеларије Управе Државних Монопола БИ бр. 11085 од 23. маја 1929. год. у Београду.

ОБЈАВА

Урава Државних Маонопола набавиће путм директних понуда, које ће се отворити на дан 15. јуна 1929. год. 12.000 комада лимених кутија за паковање по 20 комада „Карађорђе“ цигарете.

Услови као и сва остала обавештења могу се добити у канцеларији Економног Оделења сваког радног дана од 10—12 часова.

Из канцеларије Управе Државних Монопола ЕМБр. 10961. од 23. маја 1929. год. у Београду.

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТРЖИШТА

ЕФЕКТНО И ДЕВИЗНО ТРЖИШТЕ

У последњем броју констатовали смо; да се у девизној резерви Народне Банке није појавило потраживање државно од групе, која је есконтовала шведски зајам, и да је то изузетак од дугогодишње праксе све до последњих дана. Држава је увек стављала Народној Банци на расположење сва своја потраживања на зајам. На тај је начин постао рачун привремене размене у опште.

ЈДосле дугог и стрпљивог испитивања. утврдили смо следећа факта: 5 : o

4) Да Рочиллова група није есконтовала обе послед- |

ње транше шведског зајма, већ само последњу (у округлом. ивносу 7 милиона динара). Есконтовање друге транше сматрано је за бесциљним, пошто она и иначе скадира у јуну т. г. То је посве у реду; али је потребно јасно казати, да Рочилдова велика група није есконтовала 14, већ само седам милиона долара.

2) Да је чист износ есконтоване суме Министарства Финансија ставило одмах на расположење Народној Банци; да га ова није показала у своме стању због (тога, што је

*

већи део тог износа, четири милиона долара употребила за исплату раније повученог револвнинг кредита код американске Јтушо Вапк. И то је добро, под претпоставком, да је. остао и даље на расположењу банци, пошто је он

| врло скуп (8/%). Међутим не разумемо зашто све то није

проведено преко рачуна девиза и зашто остатак есконта не

· фигурира на истом рачуну.

3) Читаоци се сећају, да је Рочилдова група есконтовала шведски зајам.по врло повољној камати, од 71|,%. Један загребачки лист донео је ту скоро вест, да је. /,% дато банци, која је посредовала у овом послу. Ми мо ми-

слили; да нам бар за: Рачилда, с ким смо у некаквом уго-

ворном односу, више од годину и на дана, не требају. посредници. Zagrebačka berza

Agerarna banka i novčani zavodi. Prigodom proslave de setgodišnjice Saveza, novčanih zavoda 'u Zagrebu, kojoj su pisustvovale i sve vodeće ličnosti našeg bankarstva, spomazumno je zaključeno sa državnim komesarom. pri Agrarnoj. Banci da novčani zavodi cijele zemlje upišu 50, miliona dinara akcija. .Privilegovane Agrarne Banke. |.