Narodno blagostanje

22 јуна 1929.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 325

форми акционарског друштва) премда и задружни постепе"но напредује.

„Кроација“ је једно од најстаријих осигуравајућих поодузећа у земљи (1884. год. основано) на задружној бази. Како је то код нас ретка појава то сматрамо да ће наше читаоце интересовати правна (основа и 'организација ове „осигуравајуће задруге. |

Она има две врсте чланова: утемељача (темељничара) и осигураче, премда и први морају бити осигурачи. Први -су оснивачи задруге, која има свега 8000 удела 4, динара 125—— од чега је половина била много раније уплаћена а половина у овој години. То је темељна главница, која из„носи милион динара. Утемељачи добијају камату на своје уделе од 5% годишње из текућих прихода. Даље добијацу још 5% из резерве темељне главнице као накнаду за ризик преузет према 'осигурачима. Резерва темељне главнице формира се из пословнога сувишка у износу од 20%. Чим резерва темељне главнице достигне двоструки износ исте, ова се повраћа утемељачима а исти имају и даље право на 5% камата за преузети ризик а и на сразмерно учешће у резерви темељне главнице у случају ликвидације.

Чланови осигурачи деле се у две групе (скупине) А и Б. У прву спадају они који су закључили елементарна осигурања, а у другу који имају полице осигурања на живот. „Једна група је потпуно независна 'од друге. Чиста добит прве групе (после лдотације премијске резерве) дели се овако: 29% иде на тантијеме и дотације, 20% резерву темељне главнице, 109 редовној резерви, 2% општини града Загреба и 39% специјалној причуви. У другој прупи чиста добит за првих 49 % дели се каоишу првој групи а 51% "иде фонду дивиденде. Тај фонд служи за смањење премија које плаћају чланови. Право на дивиденду има члан, који је то био најмање три године. Још је од интереса питање гаранције штета. У првој групи гарантује приход премија, резерва штета, премијска резрева, редовна резерва, специјална резерва, резерва темељне главнице, половина темељне главнице и чланови осигурачи за максимум тростру ки износ годишњих премија. А у групи Б гарантује још и фонд дивиденде, фонд ратног осигурања а јемство чланова иде до максимума једногодишње премије.

У елементарној групи задруга се бави осигурањем од пожара, лома стакла и шомажа, провале несрећних случајева, законске дужности јемства и ауто каска, и транспорта. На дан 31. децембра 1928. год. „Кроација“ је имала на -снави:

У елементарној групи 77.591 полицу (са осигураном сумом од 9 милиарди динара; а у животној групи 14.025 полица са осигураном главницом од 250. мил. динара.

У истој години наплаћено је на име премија укупно 425 мил. дин. тД. за 65 мил. дин. више но претпрошле године. Од тога пада на елементарно одељење 30.6 мил. дин. а на животно 11.9 мил. дин.; а исплаћено је у групи А 14.4 мил. дин. а у прупи Б 1,2 мил. дин. Од постанка задруге исплаћено је свега 93 мил. од чега 86,6 за групу А и 6.4 мил. за трупу Б (која је уведена тек 1905. год.).

Сем резерве показује „Кроација" још следеће приходе:

Од камата и дивиденди 1.630.000— мил. динара

Од некретнина 460.000.— мил. динара

Од разних 3,700.000.— мил. динара

На рачуну изравнања у пасиви имамо укупно резерве заједно са темељном главницом у износу од 54 мил. дин. Та сума представља у исто време гарантни фонд за осигураче. Та је сума пласирана:

Код новчаних завода 26, мил. динара

Хартије од вредности ји АЈА рачуни 10.5 мил. динара

'Непокретности 7,6 мил. динара

Зајмови на сопствене полице 3,2 мил. динара

Разна потраживања и имовина 7. мил. (динара

У иввештају нема никаквих података о врсти и ко„личини хартија од вредности у својини задруге. Желети

је да се тај недостатак поправи као што је добро да се и разни приходи боље детаљизирају.

У некретнине спада 12 зграда од којих су 4 у самом Загребу, 3 у Сплиту 2 у Љубљани, по једна у Суботици, Осеку и Б. Луци. Више је но очигледно да ове зграде вреде ви_ ше од 7 мил. дин. То је једна конкретна индиција за претпоставку да су у рачуну изравнања „Кроације" налази знатно више резерве. „Кроација ' има подруж. у Београду Љубљани, Осеку, Сарајеву и Сплиту. Сматрамо за пријатну дужност да јавимо да сена челу дирекције налази као генерални директор Мих. Николић,познат и каокњижевник а чији је реферат о осигурању на конпресу Банака и Осигуравајућих Друштава у Загребу запажен као једна врло прегледна и концизна комбинација постулата науке и морала и приватно привредних интереса. —

ХЕРЦЕГ-БОСНА, ОПШТЕ ОСИГУРАВАЈУЋЕ ДРУШТВО, БЕОГРАД

Херцег-Босна je основана пре 18 година, а међу оснивачима фигуришу Krste Ungarische, Wiener-Versicherungs — a. Wiener Lebens und Rentenversicherungsanstalt Ha Beua, Creditanstalt w. Bodencereditanstalt. SanaTak joj je ORO да врши све врсте осигурања на територији Босне и Херцеговине. Ако се не варамо друштво се још пре рата појавило на територији Краљевине Србије, а после рата оно је пренело своју централу у Београд, (1925) премда је сарајевска филијала и данас врло важна. Поред тога друштво има још филијале у следећим местима: Запребу, Новом Саду, Великом Бечкереку, Сомбору, Суботици, Осеку и Љубљани. 0вај велики број филијала објашњава се тиме што је Херцег-Босна после рата т. ј. 1921. г. примила све филијале од Првог Маџарског, Бечког и Домовинског Овигуравајућег Друштва.

У елементарном одељењу негује Херцег-Босна, 'пожар, транспорт, тучу и несрећне случајеве. То је одељење имало у 1928. г. укупан приход 9.63 мил. дин. за 3.8 мил. дин. мање но у 1926. г. Тај се мањак показује код прихода од премија у износу од 2.8 мил. дин. и код премијске резерве око 1 мил. дин. Мањак (не значи опадање продукције у овој бранши, напротив, она је у порасту и то код пожара за 1.2 мил. дин. а код несрећних случајева за 130.000.— дин.

Мањак је последица енергичне акције санирања друштвених послова која је наговештана већ у извештају за 1927 г., а која се састоји у смањењу активног реасигуравајућег посла (примљеног из иностранства по основу рекомпензације), пошто се исти показао рђавим. На место тога друштво негује непосредни посао; који може боље да контролише. Да је ова мера санације била врло умесна, показује рачун губитка и добитка елементарног (одељења јер док је у 1927 г. плаћено на име штета 4,5 мил. дин. дотле је тај издатак у 1928 г. цигло 1,87 мил. дин., дакле у колико је смањена продукција у толико је повећан приход од премија (не урачунавши овде разлику код премија од 30% код реосигурања).

У извештају се не казује, колика је укупна осигурана свота у елементарном одељењу.

Укупна осигурана сума: у животном одељењу крајем 1928 г. износила је 95 мил. дин. т. ј. за 11 мил. дин. више, но претпрошле године. Продукција у току 1928 г. била је у ствари 27,8 мил. дин. али је услед истека рока, смрти, откупа IH сторна смањена за 16,7 мил. дин.

Осигурана главница код животног 'одељења подељена је на;

188 полице 3.4 мил, дин. за случај смрти 3076... a 91:08 » » животно осигурање 21 5 280.000 „ _, случај доживљаја.

Свега : 3220 полица 95,480.000— дин. Удеоничка главница износи: