Narodno blagostanje

98. септембар 1929.

; С | = у a —<<—<——————= а питања код нас, која су .

Аустро-Угарске крунске _ · новчанице са лажним маркицама

требала (бити ликвидирана најмање за годину дана а која су остала несвршена све re ДО данас. То је случаји с аустриским крунским новчаницама на нашој територији, које власт није хтела заменити за динарске новчанице, због тога што је нашла да су снабдевене фалсификованим маркицама. У први мах је власт одбила од замене таквих новчаница у вредности од 350 милиона круна. Сума је суксесивно смањивана. Према извештају Удружења Војвођанских Банака у Војводини се налази таквих новчаница још за 60 милиона круна. Замена тих новчаница за динарске може се извршити само, пошто маркице буду испитане од стручњака. Према томе очекује се образовање једне нарочите комисије, која ће и тај остатак испитати. Пожељно је да то буде што пре. Потребно је да имаоци тих новчаница буду на чисто с тим, да ли оне престављају какву вредност или не, а новчани заводи пак траже чисту ситуацију због тога, да би могли да изврше отпис коначно оспорених сума.

ЕВЕ

Privredni inženjer nije novi tip. Nova је iedino akademska паobrazba za privrednog inženič-

г та. Меозротпо je, đa svaki, koу i ie pozvan Za vodjenje indu-

Privredni inženjer

striiskog preduzeća, sa iednostranom naobrazbom i iskustvom ne može mnogo da postigne već treba da bude upućen i u drugu struku, bilo inženjer u trgovačku, ili trgovac u tehničku. Na tome treba da se radi već na univerzitetu.

Na berlinskoj Tehničkoj Visokoj Školi ima dve mogućnosti tehničko-privredne studije. Treba naglasiti, da se ovde ne radi o mešaniu studiie: 50% tehnike i 50% privrede. Ovakva mešana studija bila bi isto toliko nemoguća, kao tip čoveka, koji ie istovremeno i svršeni tehničar i trgovac. Ovakav tip susreće se veoma retko. U ovom pitaniu imamo samo irgovce ili inženiere, Što ipak ne iskliučuie, da trgovac Sem toga može da raspolaže tehničkim znaniem i sposobnostima.

U prvom slučaju student jeste i ostaie inženier. On studira mašinsku ili elektrotehničku struku i ti. d. Pritom može on da se bavi industriisko-privrednim naukama. To važi naročito za pogonske i prodaine inženiere. Ovakva područia iesu na pr.: vodienie pogona, (obuhvaća pogonsku — privrednu natiku, organizaciiu, finansiranie), ili za pogonskog inženjera: računovodstvo (knjigovodstvo, bilanca, pogonska statistika), Za prodainog inženjera: robni i kreditni promet, organizacija prodaie, tehnika sklapania ugovora, analiza tržišta i t. d. U ovom prvom slučaiu studiia tehnike sa svojom specijalizaciiom zauzima glavno mesto, dok privredne nauke imaiu manju važnost.

Na berlinskoi Tehničkoi Visokoi Školi postoji od godine 1926, novi stručni odeo: privreda i tehnika. Nauka o privredi sačinjava ovde hrptenjaču i glavni deo studiie. Student treba u prvom redu da postane privrednik, trgovac, premda će DOsle položenog diplomskog ispita dobiti titulu dipl. inženier, kao svi absolventi Tehničkih Visokih Škola. Tehničke temelie današnie moderne privrede i pogona treba on samo u glavnom da sl.vati. Ovoj svrsi odgovaraiu пајрге predavania iz fizike, hemiie i matematike kao temelji sledećih struka: tehničke mehanike, nauke o konstrukciji, elektrotehnike, organizacije {abrike, a prema potrebi i mehaničke tehnologiie, gradievinske tehnike i t. d., koie sačinjavaiu dve petine studiie. Na početku i na sredini nove studiie za privredne inženiere stoji nauka o treovačko-industriijskom gazdinstvu. Ona sadrži nauku o {inansiranju, orgahnizaciii i računovodstvu sa svim niegovim granama (knigovodstvo, bilanca, pogonska statistika, organizacija prodaje, analiza tržišta, kreditni promet i l. d.). Sa područia narodno-privredne nauke dolaze u obzir nauka o vred-

__ НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

- Страна 559

nosti i cenama, teorija koniunkture, konjukturna, industriiska i saobraćajna politika, nauka о kartelima i t. d., a iz pravnih nauka t. zv. privredno pravo.

Studenti Privredno-Tehničkih Visokih Škola podesni su posle svršenih nauka za privredno-tehnički rad u kupovini, prodaji, računovodstvu i Za vodienie poslova u privrednim savezima. Absolvent ove nove studije mnogo ie podesniji Za vodjenje malih i srednjih preduzeća, nego samo-tehničar ili samo-trgovac. U prodainoi praksi naibolie će se prikazati nadmioć privrednog inženiera nad »čistim« trgovcem i »čistim« inženjierom, pre svega u mašinskoj i elektro-industriji, оде пе može da se radi niti sa Samo konstruktivno-tehničkim znaniem, niti sa čisto trgovačko-organizatoričkim sposobnostima.

Ove »mešahne studiie« nemaju za cili površno učenie Celokupnih privrednih, pravnih i inženjerskih nauka, već temeljiito vladanie organsko sastavnim područjima privrede i tehnike, potrebnih i važnih za privrednog inženjera.

Ako student posle 8—9 semestra родје ц praksu, onda on kao i ostali akademičari posle svršenih studiia, nema još dovolino spreme, da bi mogao da preuzme vodjenie nekog preduzeća. Tek u praksi u kupovini, orgahizaciii, a pre svega u izvozu on će se polazano usavršavati. Delatnost u inostrathnstvu je naibolia praktična škola za kasniie vodienie poduzeća.

На другом месту доносимо податке о берзанском скандалу у Лондону, који је имао за последицу јаку депресију на енглеским берзама, а која је изазвана несавесношћу једнога човека. Истовремено је узела врло акутну форму криза на немачким берзама. И она је изазвана на сличан начин:

Злоупотребом поверења од стране шефова Франкфуртског општег осигуравајућег друштва, спречен је пад овога друштва, али не и извесних делова његовог консерна, а специјално банака. Од њих се неповерење пренело на неколико штедионица, које су имале да издрже силан јуриш улагача, а одатле је прешло на све акције. Пад курсева акција значајан је последњих дана. Треба имати у виду дау Немачкој влада оштра оскудица капитала и да су акције у паду од почетка ове године. Укупан индекс курсева акција пао је од 164 крајем децембра прошле године на 146,13 септембра. Али је између краја децембра: прошле године и 12. јуна ов. год. (после обуставе плаћања консерна Франкфуртског осигуравајућег друштва) пад изнео свега 6,5 поена, а за последња три месеца т. 1. од 12. јуна до-13. септембра показује индекс акција пад од !! поена. Највећи је код групе. осигуравајућих друштава, скоро 50%. Код хемиске индустрије пад износи 50 поена (242 је био индекс 12. јуна), а код шећерана пада индекс од 110 на 819.

Нероварење се је проширило и на акције банака, које се међ акцијама сматрају за најбољи папир и индекс пока“ зује пад од 180 (12. јуна) на 168% (13. септембра).

Пред овом појавом банке нису могле остати равнодуш“ не, морале су помишљати на интервенцију. Али у томе није одмах постигнута једнодушност. Има банака, које су Одсудно против интервенција из више разлога. Претставници Данад банке веле на пр. да се берзанско-техничким средствима не може да спречи криза, која има много дубље узроке. Међ њима се именују разне мере економско и финансиско-политичке, које неповољно дејствују на курсеве уог: ште, А исто тако се чини одговорном и сама организација берзе у Берлину. Каже се на пр. да је ликвидациона каса за терминске послове, која је увела једну врсту колективне гарантије за терминске ангажмане, омогућила јаче ангажовање у шпекулацији неспособног и мање солвентног елемента, а обесхрабрила солвентне и способне.

Па ипак је далње падање курсева довело до споразума о интервенцији. У одбор за спровођење ове реформе ушли

У Немачкој берзанска криза је оштрија но у Енглеској

ODUSURKUL ON 5 ;