Narodno blagostanje

| 30: новембар 1929.

315 ком. јаја, а у другој 268. Укупно за две године 583 комада. Донела је зараду од 75 динара, при чему треба знати да је храна кокошију веома скупа. У истом селу има скоро хиљаду кокошију и просечан принос од кокошке за годину дана износи огромну цифру од 200 комада. То се има да захвали доброј нези живине и тако званој методи суве исхране. :

— Standardiziranie hmelia u Nemačkoi. Raihstag raspravlja proiekat zakona po kome se samo sa markiranim nemačkim hmeljiom može da trguje. Ustanovliava se u svakoi opštini stanica za markiranie; ona izdaie uverenje, koie ide zaiedno sa robom.

— Za nacionalno blagostanie u Americi. Vodeći privredni krugovi dali su g. Huveru obećanje, da neće puštati nadnice dok god traje finansiska reorganizaciia zemlie. -

— Frankfurtske novine donose jedan dopis iz BudimPešte, u kome se odaie taina motiva Madiarske inicijative za iugo-istočni evropski kartel kukuruza: »Pešta ima postati medjiunarodnim tranzitnim tržištem za kukuruz. Stvar ie na naiboliem putu: u velikom stižu kupovno-prodaini nalozi iz država naslednica. U tome ciliu će se štampati kursni list budimpeštanske produktne berze na pet ijezika«.

— О повратку наших сезонских пољопривредних радника јавља „Словенец> из Љубљане, да је дошла ових дана у Прекомурје група од 250 радника који су у Немачкој били на раду преко овог лета. Запослење је било веома повољно, и како су штедише, то су ови повратници приштедели и донели у домаћа села сваки по 4.500 до 5.000 динара. Немачки послодавци њиховим су радом били толико задовољни, да су их ангажовали и за идућу годину.

АКЦИОНАРСКА ПРЕДУЗЕЋА И ЗАДРУГЕ

— Нова подузећа: Јаранско бродоградилиште д. д. у Краљевици, власништво Јадранско-Подунавске банке У Београду о којем смо предузећу већ раније јављали) споразумело се је с енглеским бродоградилиштем Јагтом et Сотр. 114., у Глазгову, које ће код капитала од 40.000 енгл. фунти (11 милиона динара) бити миноритетни акционар. Под насловом Опште кредитно и трговачко друштво с о. ]. у Сплиту, основано је ново друштво, које ће се бавити банкарским псловима, као и пословима који се односе на трговину, индустрију и пољопривреду. Главница износи 500.000 динара. Друштво има и намеру, да оснује своју филијалу у Београду. — У Брод-Моравицама основана је нова кредитна задруга — Хрватска сељачка задруга, као члав Савеза хрв. сељ. задруга у Загребу. — У Шибенику је основана нова текстилна творница браће Гулан, која ће моћи производити дневно 1200 метара платна. За инвестиције је утрошено 3 милиона динара. — И у Цељу у Словенији је основана нова текстилна фабрика под фирмом Механичка творница. Власници су трговац М. Роснер из Марибора и -Х. Вајнбергер из Загреба. Израђиваће најмодерније памучне тканине. — Оснивање нове штедионице У Микинцима у Срему одобрио је г. Министар трговине лод фирмом Сремска штедионица д. д. са капиталом од 500.000 дин. Патронизирајуће предузеће је Српска привредна банка д. д., Рума. У Љубљани је основано ново рударско дионичко друштво под насловом „Руде ин ковине" д. д, са главницом од 1 милион динара. — У Београду је основано ново дионичко друштво „Монтана“, које ће се бавити трговином угља, кокса, уља, дрва и другог материјала. Главница износи 1,000.000 динара.

— Промене и повишења капитала, — Славонска Аграрна Штедионица д. д. у Осијеку повисила је дионичку главницу од 1,25 милиона на 5 милиона динара, и то издавањем 75.000 комада дионица по 50 динара номинале. Повишена

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 715

главница потпуно је уплаћена. — Творница цемента Гамоcat & Сје, у Равницама код Омиша, приступила је у последње време новим инвестиционим радовима, којим ће се моћи повећати производња цемента. — Даљска штедионица д. д. у Даљу, повисује своју главницу од 750.000 Ha ] милион динара, издавањем 2.500 дионица по 100 динара номинале. — Муслиманска привредна банка а. д. У Грачаници повисила је своју главницу од 500.000 на 1 7 динара, издавањем 10.000 акција по 100 динара.

— Ликвидације, Голска вересијска задруга налази се у ликвидацији као и Господарско друштво као задруга у Бачуги. i

PA3HO

— Београдска општина објавом својом преко новина констатује да има лекара, који врше аљкаво пријаве заразних болести, а да их има и таквих, који ове у општегне пријављују. Позивајући их, да врше своју дужност, општина их потсећа на законске одредбе по којима их може казнити.

—_ Анатемисана књига, Још 1926 године изишла је књига Ернста Мишела, директора рада на француском университету, под насловом „Политика на основу вере". У књизи се говори о разним религиозно-политичким проблемима, о конкордату, о односу цркве према рату и т. Д, и казао је између осталога, да црква има да води политику онако како то изискују прописи вере а не ради постизања власти. Књига је ових дана анатемисана од католичке цркве.

— Originalan način lečenia od žižaka. U Lincu u Austriil, u crkvi, naročito kod oltara, dragoceni drvorezi iz 15 veka došli su u opasnost, da u naikraćem vremenu budu uništeni. Svi su pokušaji na suzbiianiu žiška ostali bez uspeha. Naizađ se odlučilo da se pokuša sa ofrovnim gasom, koji ie upotrebliavan u ratu. Eksperimenti počeće ovih dana i traiače punih 5 dana. Sve su predostrožnosti učiniene da niko od stanovnika ne strada.

— Питање проширења зоне за погранични промет и на Марибор. Трговински уговор закључен 1925. између Аустрије 4 наше Краљевине предвиђа да сс зона за п)гранични промет може проширити на простор од десет на петнаест километара с једне и друге стране границе. Користећи се том клаузулом Аустрија је ових дана пред“ ложила да се у зону за погранични промет увуче и Марибор. Поводом аустриског предлога сазвала је љубљанска комора за трговину, обрт и индустрију у Марибору конференцију привредних грана, осим гостионичара.

— Litvanija se vraća parlamentarizmu. Listovi donose vest iz Kovna. da ie centralni komitet vladaiuće partije odlučio, da se Litvanija vrati parlamentarizmu. Izabran ie Odbor da izvrši potrebne pripreme za izbor parlamenta i predsednika. Ovai zakliučak znači osnoynu promenu dosadanie poli: tičke vlađajuće partiie, koia od državnog udara, koji je:uizvršen 1927., niie htela ići na nove izbore.

— Samoubistvo Ministra pređsednika. Prvi slučai đa Ministar predsednik izvrši samoubistvo, dogodio se u ovom mesecu u Mesopotamiji u državi Iraku. Samoubica se zove Abdul Mušin. Nadamo se da će se zaraza zadržati na ovome slučaiu.

— Париски листови саопштавају, да оснивање нове државне банке у Турској нема никаквог неповољног утицаја на положај Отоманске банке. Она је и данас главна пословна банка у Турској и биће то и у будуће. Поред тога, она управља новцем, који турска држава шаље у иностранство ради исплате купона и фискални је агент Турске. Обе функције задржава и у будуће.