Narodno blagostanje

Страна 716

— Madiarski parlament ie usvojio vojni zakon, koji je na dnevnom redu već mesec dana. Projekat zakona u glavnom ie ostao перготепјеп. Izostao ie propis, po kome se kazne mogu zameniti. batinama, ali opoziciia nije mogla da ukloni propis, po kome oficir ima pravo da upotrebi oružije, ako bi ga uvredio civilist. Ceo uspeh opozicije sastoji se u tome, što ie ušla klauzula, da oficir nema pravo da učin! upotrebu od oružia u čefiri oka.

— Продајне задруге за вуну и мохаир у Америци организовале су своју кровну организацију под именом Моје Маткене Согр., са капиталом од ! милиона долара.

— Од чега све човек живи. У Аустрији, у Гминду, шетао се једног дана отац са својим синчићем, старим 6 година. Од једном завришти дете и ухвати се за ногу, показујући оцу куче, које га је ујело. Одиста поред њега је прошао један пас. Обоје су пошли за псом, да би видели у коју ће кућу ући. У Аустрији је врло висока казна за сопственика пса, кад овај кога уједе. Сопственик се био запрепастио знајући да његово куче до сада није никога ујело, молећи детињег оца, да га не тужи и да се поравна с њим за 100 шилинга — 800 динара. После три дана догоди се истом дечку исти малер у другом селу, после четири дана у трећем селу. Тако буде дете у року од 17 дана пет пута уједено од псау разним селима. Његов отац је пристајао уз велику захвалност сопственика паса, да се наравна са по 100 шилинга. У шестом селу понови се исти случај. И овде је власник пса био изненађен и сав несретан. Пре него што се упустио у преговоре о накнади штете, он се спусти поред детета, да би му скинуо завој, који је био врло прљав. Није било мало његово запрепашћење, кад је констатовао да је детиња нога потпуно здрава.

— Izmediu bugarske vlade i prestavnika finansiskog odbora Društva Naroda g. Šarona došlo ie do vrlo zateznutih odnosa. Bugarska vlada nije pristala da izmeni zakon o železnicama u smislu zahteva finansiskog odbora Društva Naroda

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 43.

i zbog toga је ista udarila sekvestar na ostatak bugarskos таџпа одтефепог za Železnice.

— Аналфабетске курсеве за индустриске раднике у индустриским местима у Далмацији, образовала је Сплитска радничка комора уз припомоћ народних учитеља, којима плаћа 30 динара од радника. На курсевима ће се одржати и неколико популарних предавања о осигурању радника, хигијени и т. д.

— Talas uzbudjenia i nepoverenia sve se više širi mediu Doslovnim svetom u Nemačkoi usled učestalih padova bankarskih kuća i banaka. Izgleda da uzrok leži u velikoi oskudici kapitala.

— Poslednie zbogom. Ovih dana ie Kamilo Kastilioni poreklom iz Trsta, Кон је za vreme inflaciie u Austriji bio finansisko-industriski krali, prodao i poslednje ostatke svoie imovine u Beču: svoi blok kuća na vrlo uglednom mesto Schwarcenbergplatz. Svoju firmu u Beču zatvorio ije Kastilioni ioš pre nekoliko meseci, motivišući to u iavnosti VisOkim porezima u Austriji. I tako se izgubio iz Beča i poslednii trag jednoga čoveka, koji ie počeo kao trgovački agent, a koji ie uspeo da za izvesno vreme bude najslavniii bogataš u Beču. To jie sudbina većine inflatornih bogastava. Niti imaju njihovi imaoci kakve zasluge što su ih stekli, niti kakve krivice što su ih izgubili. Sve se to odigralo van njihoVOZ Znania i niihove volie.

— Аустриска Народна банка спустила је каматну стопу од 84% на 85%. Према приликама на новчаном тржишту, она би могла ићи са каматом и нешто ниже, али је још увек јак одлив девиза и још увек су духови узнемирени услед последњих политичких догађаја. :

— Повећање беспослице у Аустрији. У последње време примећује се огроман пораст беспослице у Аустрији. На дан 15. новембра о. г. било је према званичним податцима 144.500 беспослених, а на крају овог месеца, дакле за 14 дана, овај се број повећао на 172.000 лица.

ТУИНА И а,

НЕДЕЉНИ ПРЕГЛЕД ТР,

ИШТА,

Стање Народне банке на дан 22, новембра 1929,

— Жиро депозити и даље расту — Једна изјава г. Валоа, директора Прве Хрв, Штедиоваце —

И у овој недељи операције Народне банке имају концентричну тенденцију смањења оптицаја. Све су операције (изузев девизне) рег загбо утицале на његово смањење, које износи 109 милиона динара; претходне недеље је оно износило 155,25 милиона динара, тако да је за две недеље оптицај смањен за округло 265 милиона динара, Највећу промену имамо код државног потраживања, које се повећало за 72 милиона динара. Нормално: то треба да представља притицање државних прихода. У добри час, ако је тако, јер се приближује крај месеца.

Друга промена је даљи пораст депозита по жиро рачуну за 38,4 милиона динара, тако, да збир износи ЈЕДНУ МИЛИЈАРДУ СТО ДВА МИЛИОНА ДИНАРА. То је рекордна цифра!

Есконтни и ломбардни портфељи и даље су у паду, и то први за 18,3, а други за 5,8 милиона динара; свега 24,1 милиона динара.

Морамо и овога пута да констатујемо, да је врло повољна појава, да је једина група операција, која је у власти Народне банке — а то су есконт и ломбард — у паду,

те тиме ублажава прекомерну обилност новца у оптицају. Али исто тако мора да се истакне, да тиме пада на акцчонаре Народне банке цео терет контраакције инфлаторчој тежњи свију осталих њезиних операција. Крајем: прошле године есконтни и ломбардни портфељ је износио 225 милисна динара више, но у последњој недељи ове године. То представља мањак у бруто приходима Мародне банке од 1,150.000 динара месечно, Јо је велика срећа за акционаре, што ће цео тај мањак бити накнађен на другим операцијама, о чему ће бити говора другом приликом. Структура биланса Народне банке све више личи на сну Француске банке, која такође пати од силног пораста металног стока. Нан метални и девизни сток износи 2,764 милиона динара и само је за 18 милиона динара мањи од највећег из ове године. НОВЧАНИ ОПТИЦАЈ ПОКРИВЕН ЈЕ СА 49,86%, А СВЕ ОСТАЛЕ ОБАВЕЗЕ ПО ВИЂЕЊУ СА 89,50%. Квота покрића је још увек за 11% мања од оне у априлу 1927. године, али је тадања висока квота покрића дошла због тога, што је против-вредност купљених девиза остала на жиро-рачуну код Народне бан-