Narodno blagostanje

Страна 742

финансиске контроле. Пореске управе, царинарнице, катастарске управе и финансиске контроле остају и потпадају под финансиске дирекције.

Врло је умесно издвајање државног правобраниоштва, из горње хијерархије и формирање засебне хијерархије, O чему тек има да се донесе закон. 0 чиновницима и служби закон садржи одредбе, које су по све нове за србијански део Краљевине.

Берза важи као опште корисна установа, која као таква не ради на добит, нити за своје специјалне интересе, независно од интереса народне привреде, којој служи. Југословенске берзе нису задовољне тим мртвачким схватањем њихове социјалне улоге, због тога су одлучиле да изведу једну заједничку организацију са задатком да „унапређују и бране њихове заједничке инTepece.” Много би нас делегација обавезала кад би нам казала који су то ваједнички интереси, које треба бранити и одкога. Туризам ће сигурно да добије.

Берзе и туризам.

Стано Ускоковић је мора бити био врло мудар човек. И ако је накљукао био дебеле милионе, он је живео повучено од Великог Београда, у кругу својих многобројних пријатеља, којима пак није много вере поклањао, као што ћемо видети даље. После његове смрти почела, је за његово име да се везује свађа, која је на путу да постане првокласном сензацијом. То је оно што је покојник изгледа највише мрзео. Покојни Стано био је мудар, али није знао да богат човек може мирно да лежи у гробу само на два начина: или да за живота преда пресумтивним наследницима будућу заоставштину или да напише тестамент, чим наслаже први милион. Првим су се среством служили врло успешно неки блаженопочивши политичари радикали, а другим чорбаџије из чаршије. Пок. Стано није урадио ни једно ни друго и тиме је његова душа доведена, у непријалан положај, да путем новина, против своје воље, полаже рачуна овоме свету о своме земаљском животу и раду.

Многи су очекивали да ће хришћанска реч брата пок. Стана, Његовог Високопреосвештенства Мардарија (чија је братска љубав толико велика, да, је потегао чак из Америке на вест о братовљевој смрти) моћи да умири и ублажи за0штреност између оних, који сматрају да имају каква права, на заостале милионе. Али у заман!

Црногорац је тврд орах! Професор Јован Ердељановић био је ту скоро позван да опозове извесна своја тврђења о фолклору једног црногорског племена. То је истина мало необичан начин третирања научних питања, али ко пише о Црногорцима неповољно, мора да рачуна са исправком из ливора.

Новинарска полемика око заоставштине пок, Стана била је од драгоцене користи по правну науку а специјално из области тражбеног права. По нашем писаном праву само допуштене радње могу бити предмет обавезе међу људима. Код Црногораца као да постоји обичајно право, по коме не постоје никаква ограничења у обавезама у погледу на предмет. То потврђује један документ који је објавио у „Политици“ од 9. децембра, г. И. Ускоковић, адвокат, а који гласи:

„Обавезујем се да ћу бразлетну златну са два дијаманта и једним сафиром стално и доживотно носити на десној руди, слободну и на видном месту. У случају да овој обавези у ма ком погледу не будем одговарао, и ако се ма где без ње затекао, г. Стано П. Ускоковић, имаће право, бов

Паре и чојство

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Број 45.

мог икаквог протеста, да ме свуда и на сваком месту вуче за браду, бркове и у опште где коју длаку имам, све донде док ме до бразлетне не довуче и ја је опет на своје место уговорено не ставим. Ово важи за сваки пут. По прочитању и у потпуно свесном стању потписујем."

Пок. Ускоковић је као добар трговац уговорио санкцију за незахвалност, и то налмисмено.

8-ог децембра одржана је "скупштина правничког удружења, којој су присуствовали тата и два свата (управни одбор и неколико чланова). Председавајући је осудио то неинтересовање чланова друштва, „а један од чланова је предложио, да се ангажују неколико стручних и компетентних правника да одрже неколико популарних предавања о новим законима,...' Популарна предавања су срество да се научне тековине и стручна знања саопштавају нестручној и лајичној публици. Потпуно је искључено да су наши адвокати и судије толико нестручни, да су им потребна популарна предавања. Само. је непажњом или неспоразумом могло до тога доћи, да. тај предлог буде усвојен. Председавајући је био такође одушевљен тим предлогом, јер је изјавио да је управа готова и да хонорише предавања, Нама је непознато да се игде у свету плаћа предавање које се држи од стране правника. Заблуда је, да је среброљубље узрок што правници не држе прелавања. Узроци леже на другој страни.

Пара је трава расковник

рт ananas У земљи, која је позната

већ неколико стотина година са слабе самодисциплине ера: ђана, велике склоности ка 5адовољствима и мале отпорне снаге према искушењима, у ЈИпанији, догодило се нешто што се није могло очекивати ни у држави, у којој су грађани друкше васпитани као н. пр. у Америци. На име у Шпанији је проглашен штрајк пушача због тога што је компанија. која. је добила право да експлоатише монопол дувана и сувише подигла цене. Држава има годишњи приход од монопола дувана, 600 милиона пезета. Једно је сигурно, на име: да ће из тог штрајка изићи врло велики број пушача, који ће дефинитивно раскрстити са том рђавом навиком. А то може мното и јако да погоди државну касу.

Штрајк пушача

елаианраиритиниилирурнеентеттавата

До сада је Италија била одсудно противна укидању подморница због тога, што је то једно моћно срество у рукама сиромашнијих држава. Ових дана наступио је обрт у италијанском држању по овом нитању. Изгледа, да ће на предстојећој лондонској конференцији Италија акцептирати тај услов забране употребљавања подморница. Она сматра да је искључено, да би у случају рата с англосаксонским народима подморница могла играти какву улогу у корист Италије. У евентуалном рату са Француском не би имала никакво преимућство према Француској а ни Француска према Италији.

Одлучујуће за нов обрт у држању италијанске владе је чињеница да Југославија почиње да форсира израду своје флоте подморница, која би правила Италији велике неприлике у случају рата. А међутим одбранбена средства, противу тога борбеног оруђа мора бити у истом обиму изведена без обвира на број тих бродова у непријатеља: обезбеђење пристаништа, подизање мрежа, постављање мина, пратња трговачких лађа, све би то проузроковало огромне трошкове па ма колико биле слабе подморнице флоте Југославије, го би

Поморске комите

оне ипак ослабиле финансиску снагу Италије и њезине флоте,