Narodno blagostanje

4. јануара "1950.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

“|

Страна 18 _

berzi održavaju vesti, da će Francuska banka sniziti prvih dana ovogz meseca diskoninu stopDu Za % na 3%. Putovanhič guvernera Morca wu London tumači se time da ic vodio DO toi stvari pregovore sa vodećim ličnostima Engleske banke.

— Поневно снижење дисконтке стопз У Шведској. Шведска Народна банка, која је :2. лепембра 1929. године снизила дисконтну стопу од 5.5% на 5%. је објавила, ma he ca 1. O. M. дисконтну стопу поновно снизити за 0.5% на 45%.

— И то су знаци берзанске кризе! — Како се јавља из Пеште, одредио је одбор епштанске берзе, да се брише са куреног листа 40 акдија разних предузећа, пошто се њима месецима није трговало. Због ове одлуке воде предузећа сада и о томе рачуна, да од времена на време дођу до обрта у својим папирима, како им акпије не би биле брисане због беспослице. |

__ Добро им дошли! — Из Будимпешпе јављају, да, је OBHX naga лопутовало у Пешту више американских финанстјеких експерата, који су водили дуже преговоре са водећим мађарским банкарским личностима. (0) успеху тих прего"гора ћемо ваљда у скоро време да чујемо.

___Kotiranje lutriskih obveznica Crvenog krsta. Zaom berzanskog odbora od 23. decembra 1929. godinć modi se cd 2. ianuara 1930. kotiranie lutriiskih obveznica Crvenoz krsta na zagrebačkoi berzi. Visina zakliučka ie odre"Ффева sa 50 komada.

__ Картел бечких банака одлучио је, да на улошке плаћа камату 5% без отказа, 5%% са месечним отказом, а 6% са тромесечним отказом.

__ У Пешти се осећа такође врло велика обилност новца код банака. Са стране су све веће понуде кредита у пола рима и то са 6%, па чак у последње време су нуђени великим банкама са 5%4%. И ако је та камата за. оф мања од службене камтне стопе Мађрске бнке, ипак је тражња за, тим доларским кредитима врло мала, тако, да се није могао ла пласира ни један део тих понуђених кредита.

— Пре две године пала је под стечај Мађарска Хипотекарна кредитна бамлка, која, је парцелисала велика пољска, имања и продавала сељашима. Она је од дужника, узимала, како је то био обичај у Мађрској, н менице. Она, је била залозеила код енглеских банака тих меница за 250 милиона линара. Да не би енглеске банке вршиле етзекуцију над отремним бројем тих сељака у Мађарској, то је по одобрењу владе пентрала новчаних завода одлучила, да прими на себе ту обавезу према енглеским банкама.

_—_ Хипстрекгрна банка у Прагу издала је у току протле голине хипотекарних облигација. (валожница) Ba 350 милиона чехословачких круна према 410 милиона у предгроттлој години. Облитације носе камату 6.5%.

__ 1922. год., кад је у Европи било немогуће у опште иласнрати један већи државни зајам, кад је Америка била јељини лиферант дугорочног капитала, И Праг је закључио у Америци један зајам од 350 милиона ч. К. (наравно у доларима). То је било од прилике у времену, кад је: код нас од. стране министарства финансија закључен Блеров зајам Услови прашког зајма били су много повољнији од нашег Блеровог зајма, али су они врло тешки према данашњем тржишту капитала у Чехословачкој и кредиту, који чехословачки градови дапас уживају на страни, с тога се општина, празтка спрема да о року 1982. године исплати цео зајам.

Због тога она бремзује инвестиције п оставља, на страну но: вац, који добија од разних продаја, како би до 1992. године имала спремну целу суму. Тако постепено европски дужпици одужују зајмове, које су закључили У најтежим данима Европе.

БАНКАРСТВО

— Вапса сотитегсјаје ItaliaBa — Banca commerctale Triestina i paše novčarstvo. Kriza tršćanske privrede prisilila ie i nienog naivećeg reprezentatta »Banca commercialeč Triestina« da potraži utočište kod »Batuca commerciale Italiana«, naivećez talijanskog novčanog zavoda. Tri četvrtine akcionarskoe kapitala Banca commerciale Triestina, a Koji iznosi 100 miliiona lira, prešao ie u ruke Banca commerciale Ttaliana. Commedciale Ifaliana ne misli odmah sasvim Drčuzeti Commerciale Triestina i pretvoriti le u svoiu filjialu. TO ie ostavlieno za kasnije. Dapače Commerciale Italiana misli iz Commerciale Triestina učiniti speciialni zavod Za похо ртsaiediniene krajeve Italie kao i za Balkan, te dio centralne Evrope. Dapače se posebno naglašuie da će Commerciale Tricstina posvetiti posebnu vbažniu poslovima sa Jugoslaviiom. Commerciale Triestina bila ie do sada interesirana kod Jugoslavenske udružene banke. Nien ceneralni direktor siedio ie i u ravnatelistvu Union banke, a siedi icš i danas. Mediutim Commerciale Italiana preuzela ie većinu akcija Hrvatske banke. Hvala oslonu na Commerciale Пабћапа, ирјеј» > Нгvatskoi banci, da se u roku godine razviiz u jedan naš veći zavod. Sada će Commerciale Italiana imati u Jugoslavili dviic ап асце. Тгаупо Hrvatsku banku, a preko Comme cial> Triestina i kod Udružene banke. Kod Hrvatske banke ima svojim rukama skoro sve dionice dok Triestina ima samo. ičdan, i to ne bog zna kako veliki dio dionica Udružane hPhonko. Pitanie ie sada dali će interesna sfera Commercial Italiana

i Commerciale Triestina imati koieg upliva i na razvižak od-_

nošajia izmediu niihovih iugoslovenskih atilijacila. Pored toga moramo uzeti u Obzir, da ič Commerciale Italiana u znatnoi mieri zainteresirana preko Madiarsko-taliianske bank i kod Opšte privredne banke u Subotici, koia ie iedan od našil naivećih provinciiskih zavoda.

___Madiarska Marodna banka obiavliuie, da će та 1929. godinu isplaćivati 13% dividendu. Glavna skupština održaće se u prvoi polovini ovoga meseca. :

__ Гостионичарска банка поднела је Београдском тртовачком суду понуду за равнање са поверноцима. Нуди необезбеђеним повериоцима 50% главнице благовремено прпјављених и признатих тражбина. Обевбеђене исплаћује потпуно. Исплату ове квоте у року од 30 дана по извршности решења 0 поравнању исплатиће Чиновничка банка, која прима гестију Гостионичарске банке и сву њену покретну и непокретну имовину ради исплате сума, које буде за рачућ Тостионичарске банке издала по овом поравнању. По свој наллати. чиновничка ће банка преосталу имовину н гестију повратити управном одбору Гостионичрске банке. Оуд пе jom у току јануара месеца заказати рочиште за равнање. Равнање ће бити принудно.

__ Бигђа jnvestment-trestova amerikanske bankarske kuće Seligman. Prema vestima amerikanskih listova uzionirala su se ovih dana dva velika investment-trestova: iri Continental Corporation ı Iri Continental Allied Co. Ins: intere-

атара аи M m U MMO еден доме 0777 MU. 000 U АЕ

Оснивачи: Вапдре Опотапе, Везаце de Paris et des - Pays-Bas, Socićtć Financiere d'Orient.

«oma текео ршска Банка Капитал Фран. 20,900.000

обавља све банкарске послове мн а ШИ АЕ мери» пау ме мапа А и :

Седиште: ПАРИЗ, Централна Дирекција: БЕОГРАД Филиале: Лопдов, Скопље, Битољ, Ниш, Солун

ан.

пуни

| |