Narodno blagostanje

Страна 154

идуће зиме. „Народно Благостање“ је било увек за правду, па се надам да ће да оштампа и ово неколико реди, у којима желим да дам израза мојој тешкој ситуацији, пошто знам да ми у ствари нико не може помоћи. К.

У ствари бесплатног луксузног стана бившем царевинском министру пошта г. Д-р Штинглу, о чему је би; ло тако много писано у немачкој штампи и о чему смо ми обавестили и наше читаоце, доносимо епилог: Т. Штингл је упутио Министру пошта писмо, и јавио да од првога јуна напушта велелепни државни стан и да ће тражити много скромнији (пошто је приликом

Моћ јавнога мнења у Немачкој

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 10

ступања на дужност уговорио да има доживотно право

| на стан, јер се иначе не би кретао из Минхена). Велика је

моћ штампе у — Немачкој !·

А. А. изјавила је ових дана да је турски посланик у Атини изјавио, да у Турској нико не би помислио на рат противу Грчке. Колико је нама познато, Турска је потписница Келоговог пакта, којим се државе одричу за навек и под свима условима рата као средства у међународним односима. Према овој изјави изгледа да Келогов пакт важи само према Грчкој, а према другим државама Турска задржава право да ратује кад за сходно нађе.

А према другима 2

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА

НОВЧАРСТВО

— Шртатт: одвот Вапће та гледицпагодпе ођгасипе опћ је dana naimenovan 1 u njega su ušli: za Italiju Stringher, guverner Ita lijanske banke, i narodni poslanik Beneduce; za Englesku, guverner Engleske banke Montague Norman i Sir Charles Adois; za Francusku, guverner Fracuske banke Emile Moreau, predsednik Credit Lyonnais, baron Brincard i Marquis de Vogues, predsednik društva Sueckog kanala; za Belgiju, guverner Belgijske narodne banke Franck i Emile Francqui, član Jangovog komiteta; za Japan, zastupnik Japanske banke u Londonu Tanaka i Nohara, upravnik Jokohamske banke u Londonu; za S. A. D. Mac Garrah, predsednik Federalne rezervne banke u Njujorku, i advokat Leon Fraser, ekspert Dosovog komiteta. Nemački članovi upravnog odbora biće imenovani nakon ratifikacije Jangovog plana.

— гГ. Петар Барк у Пешти. Бивши руски министар финансија г. Петар Барк, који је и нашој земљи указао част, да је посети и који је ако се не варамо, п.председник управног одбора Југословенске Удружене Банке, ушао је у управни одбор Британско-Мађарске Банке у Пешти, која је ових дана фузионирана са пештанском филијалом Англоинтернационалне банке у Лондону, чији је председник г. Барк.. Овим је транзакцијама орођена наша Југословенска Удружена Банка са Британско-Мађарском банком.

— У питању државне турске банке, која се ускоро има основати, изјавио је турски министар председник, да ће банка бити потпуно независан, националан новчани завод; ова изјава потврђује раније изнесено мишљење, да се ова банка неће основати као државна банка великих димензија, већ као централна државна благајна.

— Приликом главне годишње скупштине гкционара Socićtć Gćnćrale de Belgique y Бриселу дао је банчин председник, г. Јадор, интересантну изјаву о стању белгијске металне и угљарске индустрије. Каже, да је израз кризе сувише оштар за стање поменуте индустрије. Опадање цена не може оспоравати, али ће се цене убрзо поправити оснивањем националног и међународног картела произвођача; а тај је картел делимично већ основан. Топла зима имала је неповољног дејства на потрошњу угља, али како је угљарска индустрија зависна од металне, те ће се њезино стање, чим се интензивира рад металне индустрије, врло брзо моћи поправити.

— Пољска тражи француске паре. Страна финансиска штампа објављује вести, да се међу пољским пољопривредним кредитним заводима примећује жива акција око пласирања својих заложница на француском новчаном тржишту. Тако се истиче, да воде познањска земљорадничка кредит-

на банка а и Пољопривредно кредитно друштво у Варшави преговоре са француским банкама; прва ради плаћања

6 милиона долара 6% заложнице, а друга за заложнице 125:

милиона франака. Преговори још нису завршени.

— Литвански зајам у Францускојг Из Париза се јавља да је литванској влади, која се као што је познато већ годинама узалуд мучи да добије какав већи зајам, успело, ка склопи са. неком француском банкарском групом зајам од 100 милиона литас-а (560 милиона динара). Укамаћење има да износи 6% а емисиони курс 92%.

— Код нас добро позната Базлер Ханделсбанк, из Базела, објављује ових дана своје завршне рачуне за 1929. годину. Биланчна се сума повећала за 100 милиона шв. фр. те износи 765 милиона, а банчин годишњи обрт 28.95 милијарди шв. фр. Акционарска главница износи 100. милиона а резерве 33.5 милиона шв. фр. Банка располаже са средствима од 753 милиона шв. фр. (8.3 милијарди динара) од тога са 133 милиона властитих средстава. Чиста добит износи 8.23 милиона шв. фр. а исплатиће са 8% дивиденде.

— Приликом дискусије закона о банци за међународне обрачуне у Швајцарском међунар. већу изјавио је савезник савезу г. Мота да је избор седишта банке за међународне обрачуне у Швајцарској тековина здраве швајцарске демократије и нова гаранција за швајцарску неутралност. Тиме је швајцарски франак постао брат долару.

— И у Мађарској влада необично велика обилност готовина код банака. Врло су обилне понуде кредита са стране у доларима и то по каматној стопи која не прелази 5%. Ипак се банке устежу да приме те зајмове и очекујући даље падање каматне стопе у земљи труде се да пласирају у што дуже рокове своје сопствене готовине. Понуде доларских зајмова са трошком и зарадом биле би за 1, % јефтиније од каматне стопе мађарске Народне Банке.

| =

Следећи бројеви биће посвећени проблемима уређења и функциснисања државне управе, и то следећим чланцима : д-р Слободан Јовановић, председнинк Академије наука и уметности : „Јачање бирократизма у Енглеској“; Д-р Велимир Бајнић: „Заблуде г. Поенкареа о кризи парламентаризма

MT. NH. . Ir Er ra rra rei a винил алел ЕЦ HIWW.EGLLU MULL '____ ___—ıD