Narodno blagostanje

Страна 250

ОБАВЕ!

НОВЧАРСТВО

- — О снижењу дисконтне стопе наше Народне банке јавља „Прагер Пресе" од 13. 0. м. а под датумом од 12. 0. м. из Београда, наиме, да је паша Народна банка снизила дисконтну стопу од 6% на 5.5% а ломбардни од 8% на 7%. Истовремено се примећује, да је то прво снижење све од 1894. године. Разумљиво је да вест не одговара истинитости. А о томе да је повећан понтингент кредита, ништа се не

јавља.

— У Токиу је затворена ефектна берза —- због велике привредне депресијације, у којој се налази Јапан, како то јавља американски Асоцијед Прес; друга највећа светска новинарска агенција, Рајтер пак јавља, да леже разлози за: тварања берзе пре свега у политичкој ситуацији, због које постоји могућност, да дође до прекомерних продаја хартија од вредности.

— Промет Поштанске штедионице у марту 1950. год. Штедња је у марту веома напредовала : приступило је 10.059 нових улагача, тако да сада има код Поштанске штедионице 78.894 улгача. Свота улога порасла је за 8 милиона динара, тако да улози на штедњу износе крајем марта 128.936.220.91 дин. У марту је отворено 116 нових чековних рачуна. Сада има 18.181 чековни рачун код Поштанске штедионице у Београду и код њених филијала у Загребу, Љубљани, Сарајеву и Скопљу. Чековни промет у месецу марту износио је дин. 4.881,492.612.93. На свима чековним рачунима уложена је свота од дин. 816,029.817.98. Укупни улози на шт њу и по чековним рачунима износе 944 милиона динара.

— Швајнарска народна банка је решењем министар ског савета из 1914. године била ослобођена обавезе да своје новчанице исплаћује златом. Но ипак је у Швајцарској после рата било злата у оптицају. 1. 0. м. ступио је на снагу закон о преласку Швајцарске на златно важење.

— Ипгамвсће ЕзКотргеипа Месћзјегђапк и 1929, Акционарски капитал 12 мил. пенге; целокупна сопствена сред ства 21.77 мил. (разлика према 1928. год. : + 0,73 мил.) ; целокупна туђа средства 176.63 мил. (— 17,43 мил.) ; билансна сума 203.86 мил. (-= 16,758 мил.) ; чиста добит 2,48 мил, (негром.) ; дивиденда 14% (непром.).

— J. G. Farbenindustrie A. G. имала је до сада у свом

управном одбору само један мали број представника приват-

них банкара. Сада друштво намерава, да у своју управу деоведе и представнике водећих банака и већ се помињу директор Шлитер од „Решвзсће Вапк und Disconto-Geselschaft" H Јакоб Голдшмит од „Рашпзасег ипа Nationalbank”.

— Форд Мотор Компани, Детроит, постигла је у пројалој години добитак од 81,8 мил. долара (1928. : губитак од 12,2 мил.).

— У Пешти се воде преговори између министарства финансија и представника њујоршке „Нешенел сити бенк“ о оснивању једног централног завода за издавање заложница, Говори се, да би поменута банка желела да суделује и при закључењу државног зајма.

— Шест највећих немачких банака показују за 1929. годину следеће интересантне податке : целокупна сопствена средства 917.50 милиона марака ; дуговања 12738.85 милиона марака ; чист добитак 76.15 милиона ; чист добитак у процентима сопствених средстава 8,3%. Обрт (6e3 Deutsche Bank ага. РаКопсо-Сезе зећак) 733 милиарде.

Француска влада поднела је Сенату предлог заКона о укидању вишетсруког права гласа по акцији, Предвиђен је нов изузетак за државу као акционара.

__НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

ТТАЈНА СЛУг

Бр. 16.

БА

— Ктенве" Ф: Тод, А. В. плаћа за 1929. годину дивиденду од 30% (1928. 25%).

— Индустријско предузеће Мопгесашл: плаћа за 1929. годину дивиденду од 18%.

— Banque de Егапсе иамерава да свој удео у акцијама код Банке за међународна плаћања не упише сама, већ да га препусти јавности на упис. Ово је за утицај Banque de Егапсе код Б. 3. м. п. без важности, јер право гласа у сваком случају остаје код емисионе банке. |

= Шведском парламенту упућен је предлог закона, у коме се тражи измена статута шведске емисионе банке, како би ова могла да суделује у упису акција Банке за међународна плаћања са 20 мил. швајц. франака. По садањим статутима банчиним, њој је забрањено уписивање акција.

— Ио новом закону о швајцарској Народној банци који је ступио на снагу 1. 0. м. покриће новчаничног оптицаја има бити најмање 40% у злату које се налази у трезорима банчиним, независно од оних сума у злату, које банка потражује од иностранства.

— Пораст уложака на штедњу показују у марту месецу бечке велебанке и то од 18 милиона шилинга (144 милиона динара) на 1418 милиона шилинга (11.34 милијарди динара). У фебруару је износио пораст 30.4 мил. шилинга.

— Чехословачки министар финансија д-0 Енглиш, био С оштро интерпелисан од посланика Ходача, представника. индустрије, због улога од 300 мил. круна, који је влада дала вовој Англо-чехословачко-прашкој кредитној банци. Приликом дискусије учињена је једна констатација, коју је вредно поменути. Позната је ствар да Чехословаци имају још од пре неколико година један оригиналан и веома компликован закон о заштити улагача. По њему контролу над банкама врши организација самих банака. Истовремено је утврђено да све банке морају давати годишње један прилог за фонд за санирање појединих банака. Један посланик питао је: „Па зар после толикогодишње примене тог закона тај фонд није ни толико велики, да се из њега може дати улог новој банци2“ На негативан одговор констатовао је један народни посланик, да је целокупно законодавство чехословачко о заштити улагача било до сада без икаквог дејства.

—- Три бечка осигуравајућа друштва основала су у Берлину осигуравајуће друштво“ „Ргом епца“ са задатком, да се бави свима гранама осигуравајућег посла, а специјално осигуравањем против несретних случајева, осигуравањем кауције а нарочито осигурањем против квара на машинама. Главница друштвена износи 4 милиона марака.

— Дајче Банк и Дисконто Гезелшафт издала је свој први годишњи рачун после фузије. Повериоци износе 4,73 милијарде марака, од чега 40% отпада на иностране повериоце. Сопствена средства чине 445 милиона. Менични портфељ 1,25 милијарде ; дужници 2,40 милијарде. Билансна сума 5,53 милијарде. Чиста добит 32 милона. Дивиденда 10%.

— Енглеска народна банка изабрала је поново Монтегју Нормана за гувернера банке. Тиме је „Вапк of England“ oJступила од своје традиције, по којој то место не оставља већи број година у једној и истој руци. Г. Норман је већ пуних 10 година на положају гувернера.

— Аустралијском парламенту је поднешен предлог закона о оснивању једне емисионе банке.

— Амеркканска Маџота! Сагђћ Керијег Со. која производи код нас добро познате „Национал“-аутоматске касе, постигла је ове године највећу продају у вредности од скоро 58 милиона долара. Чист добитак износи 8 и по милиона.