Narodno blagostanje

Страна 252

— У Домжалама у Словенији основана је фабрика боја „Јерка" са капиталом од 210 хиљада динара.

— „Прагер Пресе" јавља из Загреба, да су наше власти одобриле чехословачком индустриалцу ципела, Бата, да код нас подигне једну већу фабрику ципела. Према досадашњим диспозицијама имају бити радови око фабрике готови већ у лету ове године, како би се са производњом отпочело већ у току октобра ове године. У прво време, има да буде запослено око 700 радника.

— Опадање производње угља у Словенији. Док је производња у јануару о. г. износила 208 хиљада тона, она је у фебруару била 167 хиљада тона. Тако исто. опала је и продаја: у јануару је продано 168 хиљада тона а у фебруару 135 хиљада. Према томе повећала се је и видљива залиха од 62.8 хиљада тона на 79.3 хиљада тона.

— Картел чехословачких фабрика шећера за набавку репе, продужен је до краја 1938. године.

— Пројекат о изградњи западно-тиролских водених снага, т. зв. „Пернтов пројекат“, по коме се имају изградити инсталације од 1404 мил. к. в. ч., сада је проширен. Фирме : Сименс—Шукерт, у заједници са бечком грађевинском фирдом Шприцер, а уз финансирање Винер банк-ферајна, Базлер ханделсбанке и Швајцарског друштва за електричну индустрију, поднеле су аустријској влади један знатно шири пројекат, који обухвата и швајцарске електр. централе и предвиђа 3.300 мил. к. в. ч. |

— Шкода је своје оделење за градњу аутомобила издвојио у једно засебно предузеће под именом „А. Д. за аутомобилску индустрију“ са капиталом од 20 мил. ч. к.

— У Италији ће ускоро бити закључен картел фабрика вештачке свиле.

— У резолуцији конгреса, који је немачки део чехословачке индустрије одржао 5. 0. м., захтева се од државе, да што пре склопи трговинске уговоре са важнијим земљама чехословачког извоза, као и уговоре о узајамној правној помоћи ; да укине увозне царине на индустријске сировине. За ублажење привредне депресије тражи се од државе да приступи изграђивању водених и сувоземних путева и других јавних објеката. Најзад се тражи снижење једног већег броја пореза, а за неке плаћене порезе, повраћај истих.

— Мађарска влада издала је концесију једном мађарско-швајцарском конзорцијуму за градњу једне творнице :ећера у Ђеру. Капацитет треба да буде 3—10.000 вагона репе годишње.

— Румунске фабрике за израду обуће, браће Ренер А. Д. у Клују и „Турда' А. Д. у Темишвару, од којих је прва највећа фабрика своје врсте у Румунији, преговарају о фузији. — Poznato nemačko таигиво дтиуниз А. Е. (С. ргодајо је, kao što to javljaju evropski finansiski listovi, svoju veliku fabriku lokomotiva — u kojoj su se izrađivale i naše resaracjione lok” motive najvećem nemačkom mašinskom preduzeću Friedrih Krupp iz Essena.,

TPFOBHHA

— Ha скоро одржаном конгресу немачке индустрије и трговине, подканцелар Дитрих (који је у прошлој влади г. Милера био министар исхране), рекао је поводом аграрног програма садашњег министра исхране Шиле-а, који се одликује јаким аграрним протекционизмом, да се аграрна политика Немачке не сме тако водити, да то Немачкој буде од сметње, јер Немачка може само тако да издржи конкуренцију на светском тржишту, ако се прилагоди општем снижавању цена у свету.

— Предстоји закључење трговинског уговора између Немачке и Аустрије.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 16

— Познато је, да се између нас и Аустрије воде преговори око ревизије трговинског уговора. Велике сметње у томе чине аустријски пољопривредници који захтевају повишење ставова на жито, кромпир, јаја и т. д. Аустријски индустријалци пак захтевају, да једно евентуално повишење тих ставова не иде на штету извоза индустријских прбизвода за Југославију.

— Министарство трговине и индустрије доставило је свима коморама у земљи нацрт новог закона о обртима (занатима) на мишљење. Професионалне организације такође ће проучити овај нацрт и дати о њему своје мишљење.

— У Загребу је 8. о. м. завршена изложба и сајам вина. „јутарњи Лист“, констатујући велики успех ове изложбе и њену важност како за продуценте тако и за потрошаче, напомиње, како су Немци од свих вањских купаца, највише били заинтересовани за боље врсте вина. Међутим, каже се даље, да су се Чехословаци задовољавали и са вином од „директора“, имајући у виду у првом реду цену, а по том квалитет вина.

— Аустрија је отказала трговински уговор са Мађарском, да би могла, како се говори, извести повишење својих аграрних царина.

— Пре кратког времена ми смо у „Народном благостању“ описали тежак положај трговаца горивом, услед сувише благе зиме. Истакли смо, да је главна тешкоћа, са којом се они имају борити, камата на повучене кредите, које не могу отплатити због тога, што им је роба, купљена за тај новац, остала на лагеру. При данашњој каматној стопи код вас, а при малим ратама зараде у трговини, камата прелдставља до идуће сезоне тако знатну позицију у рачуну губитка и добитка, да може и добит да претвори у штету. Поред тога, још је већа незгода што трговци нису сигурни да могу добити од банака почек до идуће сезоне. Постоји даКле могућност да велики дрварски трговци само због тога, што не могу о року одговорити својим обавезама, дођу у потешкоће и опасност да падну под стечај. Неће дакле бити ништа чудновато ни самоубиство панчевачког дрварског трговца Антона Рада, који је, узгред буди речено, потпуно активан. Јављају нам из Панчева, да је баш два дана после његовог самоубиства, посао баш у његовој радњи добио нов полет : дневни пазар износи преко 10 хиљада нарочито за грађевински материјал и сва је вероватноћа да ће се радња моћи одржати. Цело је питање да ли је Рада пре самоубиства имао обећање код поверилаца да ће га подржати до идуће зиме.

— У Енглеској се представници либералне и раднизке партије спремају на заједничку борбу за одржавање принципа слободне трговине у Енглеској, пошто се конзервативна штампа труди да убеди свет о потреби увођења протекционизма. САОБРАЋАЈ

— Јављају из Сушака да ће једна група чехословачких туриста провести ускршње празнике у Далмацији. Поред тога најављен је долазак једне групе немачких туриста. Ускрс ће, како изгледа, отворити сезону на нашем Приморју.

— Турска влада се споразумела са шведском групом за грађење железница да део пруге Февзи Паша—Аргана буде готов 1933. год., тј. пре времена, како би се што пре. могло приступити експлоатацији бакарних рудника у Аргани.

— Јављају из Шибеника, да ће ускоро бити довршен жељезни мост преко Крке код Скрадина.

— Аустријски завод за железнички саобраћај исказује за прошлу годину чист добитак од 1.60 мил. шилинга (1928. : 1.63 мил.) ; дивиденда износи 11% на акц. капитал од 12 мил. шилинга.