Narodno blagostanje

Страна 268

ТРГОВИНА ,

— Бугарска повисује увозну царину на житог Бугарска штампа доноси вест, да је Собрању поднесен пројект закона о повишењу увозне царине на жито од 1.5 на 6 лева.

— Руско дрво у Мађарској. „Прагер Пресе“ јавља из Будимпеште, да је руска' трговачка агенција продала Мађарској 30.000 куб. метара смрековине, која ће се из Урала транспортирати воденим путем преко Одесе, Црног мора и

Дунава у Мађарску. Истиче се, да се у тој поруџбини подра- |

зумева квалитативно ванредно добра роба, која је врло јефтино купљена. То ће имати за последицу, да ће конкуренција заузети још оштрији облик.

— Пролетња изложба загребачког збора. Пролетња изложба Загребачког збора ограничава се на изложбу и сајам аутомобила, пољопривредних стројева и живинарства, док се у јесен одржава сајам мустара.

Загребачком збору најбоље је успео сајам и изложба аутомобила. Сва заступства аутомобила, мотоцикла и сродних индустрија сматрају за потребно, да своје најновије моделе изложе на пролетњој приредби Загребачког збора. Број излагача као и изложених кола бива сваке године све већи и већи, А и купаца је све више. Ове се године рачуна да је аутомобила продано два пута више него прошле године. Многи који мисле купити аутомобил, па чак и из удаљених крајева као што је Војводина, чекају изложбу аутомобила Загребачког збора, ради избора и куповине кола. Ове годиче на изложби аутомобила било је много теретних кола и аутобуса. Види се да се и та прометна средства све више и више употребљавају. На Збору био је чак направљен и један закључак од 25 аутобуса и великих теретних кола.

И изложба пољопривредних стројева била је добро заступана, било по домаћим творницама, а још више по заступствима иноземних фирми.

И изложба живинарства била је у овој години много разноврснија и богатија.

— Трговински уговор између Немачке и Аустрије, о коме смо већ у прошлом броју нашег листа јавили, закључен је. Уговор је у својој суштини продужење раније склопљених уговора између ових земаља и базира на клаузули највећег повлашћења. Са немачке стране снижени су ставови за неке специјалне врсте аустријског грађевинског дрвета, затим за конфекцију, хаљине и капуте. Аустрија је дозволила слободан увоз извесних врста немачких машина. Немачкој пољопривреди учињене су олакшице за извоз меснате робе и производе млекарства и вртарства у Аустрију.

— Пољска влада уложила је протест код немачке владе поводом последњег повишења немачких аграрних царина, наводећи у својој ноти, да ово повишење чини пољско-немачки трговински уговор од марта 1930. илузорним и да се оно противи резолуцији женевске царинске конференције, коју су Пољска и Немачка потписале.

— Стечајеви у марту. Према саопштењу Југословенског друштва за заштиту повериоца у Загребу, било је у нашој држави у марту 94 стечаја; у истом месецу прошле године 115. Највише стечајева отпада на Србију, наим 58 (у прошлој години 93) ; онда дође Словенија са Далмацијом са 17 (7) и т. д. У току прва три месеца ове године било је 227 стечајева (према 303 у прошлој години).

ПОЉОПРИВРЕДА

— Најзад ће се приступити подизању Пољопривредно! факултета у Земуну. Ми смо раније писали да је Општина поклонила факултету већи комплекс земљишта, а изгледа да ће поклонити још толико. Министар грађевина одобрио је за градњу зграде Пољопривредног факултета 6,051.883.22 дикара ; за градњу 1,692.608.74 динара.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

зграде огледне и селекционе станице

Бр. 17

— У Суботици се води жива акција за што скорије подизање јавног складишта за жито и за оснивање житне берзе. ·

— Пољпривредни радници у Југославији одржали су 20. и 21. 0. м. свој први послератни конгрес у Новом Саду, на који су позвани Министарство за социјалну политику и народног здравља, све радничке организације као и савези пољопривредних радника и намештеника.

— У 15. броју смо донели процену површине засејане шећерном репом, која је за кампању 1930./31. већа но за прошлу, у пркос депресије цена шећера на светском тржишту. Овај се факат да објаснити тиме, што су пољопривредници појединих земаља, увиђајући слаб рентабилитет житарица, прешли на гајење шећерне репе, чији је рентабилитет вероватно већи. У вези са тим, Међународни пољопривредни институт у Риму каже:

„Није непојмљиво што пољопривредници, интересујући се више за питања која их непосредно додирују, него за светску кризу шећера, гаје више шећерне репе, чија је цена већ унапред позната“.

— Повећање сетве пшенице у Аустралији. Упркос свим међународним настојањима и одредбама пољопривредних министарстава појединих држава, у циљу умањења производње жита, сада се јавља из Аустралије, да су тамошњи фармери одлучили, да знатно повећају сетву пшенице. Према једном обавештењу аустралијског министра пољопривреде, пристале су тамошње банке, да у ту сврху ставе пољопривредницима на расположење кредит од 4 милиона енгл. фунти (1104 милиона динара). Ми ову вест са резервом регистрирамо, пошто не можемо веровати, да би одговарала стварности. | ___________- 6 И НО чита јте нештке _ анализе биланса

— Из Чехословачке се јавља, да су се, као последица

хмељарске кризе, снизиле површине засејане хмељом за чи-

тавих 15%, а да није наново основана ни једна хмељара.

"Осим тога се јавља, да се у главним чехословачким произ-

вођачким центрима налазе још велике количине хмеља из прошлогодишње бербе, које се не могу продати.

— На основу пуномоћја које је немачка влада добила за спровођење свог аграрног програма, она је наргдила, да се од 25. о. м. увозна царина на пшеницу и пиварски јечам повиси од 12 на 15 марака по товару. Ово повишење уследило је, премда је пшеница на немачким берзама нотирала преко 260 марака, која је цена узета за основу при одређивању царинске заштите. Због тога се сматра, да је ова мера чист политички гест г. Шилеа, који жели да искористи неограничено пуномоћје, које је Рајхстаг дао влади.

— У пештанским привредним круговима очекује сеу другој половини године пад најмање 200 велепоседника са 30 милиона пенге пасиве.

САОБРАЋАЈ

— Градња железнице у Албанији. Наше новине јављају, да се је почела градити железница од 50 км. од Тиране до Драча. Осим тога има албанска влада и намеру, да

"изгради и једну железницу ка нашој граници. Радови се из-

воде италијанским капиталом. — У Министарству саобраћаја · образоваће се једна стручна комисија за израду железничке терминологије.