Narodno blagostanje

:3. мај 1930.

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Страна 219

3.) Решења о разрезу пореза морају се доносити искључиво по обрасцу к члану 127. тачки 3. правилника уз закон о непосредним порезама. При штампању ових решења, не треба уносити додавања добитку односно одбијања од добитка по обрасцу за пореску пријаву, већ треба оставити довољно празног простора да би се према садржини пријаве и биланса, могле уносити само конкретне прибитне односно одбитне ставке, као што је то речено и у споменутом обрасцу за доношење ових решења.

4) Уз сваку пријаву, морају се безусловно поднети сви подаци прописани уз члан 105. Ад П. Правилника, са детаљним прегледом фондова друштвених и оверених преписом задужења и плаћених сума у пословној години, какако друштвеног пореза, тако и пореза на непокретности са назначењем суме бруто прихода од зграда за разрез кућарине, односно чистог катастарског прихода за разрез земљарине у пословној години“.

ДОГАЂАЈИ И ПРОБЛЕМИ

шапе је новчано тржиште

јаш увек ликвидно. Сада је ултимо, ну ипак не показује се никакова нарочита тражња за готовином. Есконт меница код Народне банке Сава све мањи, и достигао је минимум на којему већ дуго није био.

Политика уложака на штедњу

Каматњак показује тенденциј/ падања. Интересантно је, да се та тенденција више одразује на каматњаку за подељене кредите него на улошке. Поједини новчани заводи 06зиром на конкуренцију оних завода, који имају знатне и јефтине иноземне кредите, били су принуђени, да свој каматњак снизе за неколико процената. Међутим, код уложака каматњак се одржава на ранијим висинама. Особито већи улошци и који су ту дуже времена. Поједини заводи неће својим старим улагачима снизити каматњак, бојећи се да He их изгубити. Само један једини велики завод био се је одлучио да приступи снижавању уложака. Резултат је био знатно слабљење висине уложака. Многи су реализирали своју уложницу и подигнути износ пласирали код других завода, чак и уз повсљније увете, него што су имали код своје везе и пре стижења каматњака.

Новчани заводи очекују да ће поновно наступити време поскупљења каматњака. У првом реду у иноземству, а онда и код нас. Ради тога они желе да задрже своје улагаче макар сада и не имали никакве профите од њихових уложака. Аљи рачунају на времена, кад ће опет бити знатне борбе и конкуренције око сакупљања уложака. А онда ће најбоље проћи они заводи, који су својим улагачима и за време ликвиднијег новчаног тржишта одобравали веће камате.

Задржати комитента под сваку цену, то је данас парола свих наших новчаних завода. Ради тога поједини заведи у својим кондицијама иду комитентима у сусрет до крајњих граница.

Сасвим противно београдској Лекарској комори, чија је годишња скупштина одржана уз саучешће врло малог броја _ чланова, годишњој скупштини Лекарске коморе Вардарске бановине био је присутан огроман број лекара. Врло је интересантна резолуција којом се жели да регулише конкуренција и пословни морал лекара, која гласи :

Између осталих чланова правилника, нарочито је важан онај који забрањује изјаве захвалности лекарима путем шттампе, као и рекламирање путем штампе. Даље се забрањује лекарима да у присуству нелекара критикују рад другог лекара, затим да у погледу хонорара могу лицитирати, забрањује се паушално лечење болесника, служење ма ка-

За подизање пословног морала

квим посредницима за довођење болесника. Такође се забрањује стављање рекламних табли и означује се шта се сме ставити на таблу једног лекара. Лекари у државној или самоуправној служби не смеју имати више од једног хонорарног места, а приватни не смеју имати више од два места. шезиишиишиштаетташтттитититишшшиа | змеђу американског Министарства пољопривреде и Ггнералне дирекције за пољопривреду, појавило се рази-

~ лажење гледишта на једно важно питање, које је избило и у јавност, Забринуто Министарство пољопривреде због ниских цена житарица и препоручујући редукцију засађене површине житарицама, сматрало је оно за своју дужност, да пронађе другу коју врсту културе, наравно рентабилнију, која би заменила житарице, Између осталога оно је препоручило проширење културе дувана. На то је Федерална пољопривредна дирекција одговорила, да неће моћи да сарађује са министарством у том питању пошто сматра, да тај савет садржи велику опасност по пољопривреду. Ако би се та идеја остварила, вели дирекција, она би се завршила сломом цена дувана. Колико је озбиљна ситуација може се добити утисак из изјаве самог Министарства пољопривреде у којој се каже : ако би се повећала површина обрађена дуваном за 15%, онда би берба била за 60 милиона фунти већа него и једна до сада ma H она од 1926. год., кад је просечна цена дувана била само 13 цента. |

Куд год се окренеш, нигде не ваља

Друштву народа прети опасност , да потпуно изгуби снај значај, који му је код оснивања намењен. За време његовог десетогодишњег рада показало се, да владе појединих држава све мање обраћају пажњу на оне одлуке, које доноси Друштво народа у својим појединим секцијама. То је дошло у главном због тога, што су у појединим секцијама запослени т. зв. „ехреш5“, стручњаци за поједина питања, који раде потпуно независно од појединих влада. Према томе, одлуке које су они љоносили, биле су за владе појединих држава потпуно безобавезне и већина тих одлука у опште није добила законску снагу, већ су остале мртво слово на хартији. Нарочито је рад економске секције до сада остао без већег успеха и ако је економски проблем најважнији од свих европских проблема од после рата. Економска секција, основана у мају 1927. године приликом заседања светске економске конференције у Женеви, имала је за главни задатак да нађе пута и начина решењу тог европског проблема. И она је свој задатак испунила и израдила програм потребних мера. Све су владе поздравиле ово дело, целокупна светска штампа

Нема ту лека