Narodno blagostanje

Страна 218

НАРОДНО БЛАГОСТАЊЕ

Бр. 14

njegovi dosadanji pomoćnici Bato i Lorio Prvi preuzima mesto savetnika Narodne banke, a drugi kontrolora nad podelom preostatka sretstava iz izbegličkog zajma 1926. god.

— Australiska vlada predložila je parlameniu zakon po kome se zlatno važenje ukida. Savezna novčanična banka dužna je da državi stavi na raspoloženje toliko zlata, koliko je ovoj potrebno za otplatu duga Engleskoj. Zakonsko novčanično pokriće iznosi 25%. To će biti zamenjeno odredbom da novčanična banka ne sme emitovati više od 60 mil. 1. st. (14,8 milijardi dinara).

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ •

— Pre kratkog vremena osnovama Međunarodna hipotekarna banka u Bazelu emituje veći novi za{am od 25 mil. fran. (275 mil. din.) uz 6%, i kurs 99,6. Švajcarske banke preuzimaju 15 mil. (155 mil. din.), a ostatak će se plasirati u Engleskoj i Švedskoj. Čist prinos investirtaće sa 60% u nemačke hipoteke, a ostatak u švajcarske, belgijske, čehoslovačke, francuske, austrijske i madžarske.

. — Аустралијска држава Нови јужни Уелс решила је

да не плати Уестминстерској банци кварталску камату од 5 мил. фунти ст. (1350 мил. дин.), која пада ових дана, а нити икоју другу камату. Претседник Ланг саветовао је Савезу аустралијских држава да прекине са вршењем каматне службе, јер без тога нема финансијског опоравка.

Орпска Банка у Загребу одржала, је 28. марта ов. год. своју тридесетпету редовну главну скупштину, која, је једногласно прихватила, предложене закључне рачуне за пословну годину 1980. као и извештај Управног одбора, и дала разрешницу Управном и Надзорном одбору.

Према извештају банка, је показала добар напредак у свима својим пословима и ако протекла година није била повољна, посматрајући је са општег привредног гледишта, Постигнут напредак има, се приписати банчиној повећаној активности и повећаном промету у пословању. Леп напредак показују банчини улози на штедњу, који су порасли за 54 милиона, на 506 милиона, динара. И ако је банка каматну стопу код њених дужника и даље снижавала, поступак, је — услед повећаног промета — не узимајући у обзир пренос из претпрошле године, чист добитак од Дин. 10,857.524.08 т. ј. више за Дин. 87.249.15. Од постигнутог чистог добитка прикључује банка резервним фондовима 1,650.000 динара, те плаћа дивиденде 14 динара по акцији од 1. ашpra, OB. год.

Са горњим дотацијама прелазе резервни фондови банчини суму од 30 милиона динара.

У Управни одбор изабрани су поново г. г. Др. Гедеон Дунђерски и Др. Коста Поповић, а као нови r. m. Илија Вурдеља и Отеван Тубић из Загреба, Орета пл. Милекић из Ветова и Др. Јован Миљковић из Вел. Бечкерека. У надзорни одбор изабрани бу г. Лазар Бачић поново, а г. Перо Бекић из Београда као нов.

— Чаковачка општина решила је да закључи зајам · од 2 мил. динара, који би се употребио за електрификацију.

— Поводом раније вести о зајму Суботичке општине, сазнајемо да је општина закључила краткорочни зајам од 15 мил. дин. уз 9 и по од сто камате код Прве хрватске штедионице и југословенске банке,

— На последњој седници Београдске трговачке коморе замолило је неколико говорника управу за дејство код надлежних да се садашња зграда Беогр. пореске управе прошири, јер оваква спречава исправан и експедитиван рад. Затим истичу да је формат пореских књижица, који је сада у употреби веома незгодан, пошто се уносе само глобалне суме, тако да обвезник не види колико је на име кога пореза платио, а ово је необично важно за пословне људе.

— За подизање основне школе у Завидовићима (Врбаска бановина) одобрен је кредит од 1.063.935 дин.

— U 18 mesečnom kreditu od 60 mil. dol. (3,3 milijarde dinara), koji je Il. P. Morgan stavio na raspoloženje španiolskoj vladi kao rezervu pri stabilizaciji pezete, sudeluju pod vodstvom LI. P. Morgan & Co sledeće banke: Chase National Bank, First National Bank, Int Acceptance Co, Bankers Trust Co., Irving Trust Co., Kuhu, Loeb & Co, Lee, Higinson & Co. Amerikanska tranša iznosi 38 mil. dolara.

COJUJAJIRA ПОЛИТИКА

— Енглески мивистар рудника Сенвајл посетио је немачког Министра рада и конферисао с њиме о радном времену у рудницима. У мају ће се одржати међународна конференција рада у Женеви, где ће се у главном расправљати питање рада и радног времена у рудницима. Енглези би хтели да се претходно споразумеју са Немцима.

— Управа града Београда је прописала наредбу о уређењу пекарских радњи и продаји хлеба у Београду, која и са хигијенског и социјално-политичког гледишта пре- а ставља за Београд новину. Прописи су, нарочито они који | се односе на уређење радњи, продају хлеба, раднике и т. д. толико строги, да нам изгледа, да ни надлежним органима неће бити могуће да воде детаљну контролу. Међу новинама ова наредба прописује да новоотворене пекарске радње могу месити хлеб само машинским путем и да се пекарски радници морају двомесечно бесплатно прегледати од општинског лекара.

— Министарство социјалне политике и народ. здравља је прописало измене и допуне у Правилнику о дужностима, правима, делокругу и начину извођења држ. контроле домаћих и страних производа (лекова биолошког порекла).

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Мађарска је повисила царину на шенер од 36 на 38,8 златних круна (414,7 односно 446,9 дин.) на 100 кг.

— Komisija za коло tržišnih cena u Bugarskoj, uspostavljena prošle jeseni nije ispunila nade, koje su u nju polagane. To je uzrok da Ministarstvo trgovine sprema zakon protiv spekulacije, koji će osetljivo pogoditi kartele.

— U Austriji se ukida sistem uvoznica počev od 1. maja. Sretstva, koja vlada na taj način bude imala na raspoloženju, upotrebiće isključivo na pomaganje poljoprivrednika, da što bolje prodaju svoje produkte na domaćem i stranom tržištu.

— | česki obtćari se bime protiv Bate. Savez praških obućara zatražio je od vlade niz mera za zaštitu protiv Batine konkurencije. Između ostaloga, da se Batine filijaje oporezuju kao samostalna preduzeća, da se državne nabavke obuće pove-= тауајц samo zanailijama, zatim da se dozvoli prodaja obuće samo izučenim zanatlijama, da se ograniči broj Batinih filijala i da mu se zabrani držanje radionica uz filijale, prema tome i popravka obuće. Koliko su jeftini Batini produkti i opravke ogleda se najbolje u činjenici da ni sami Sovjeti nisu mogli izdržati konkurenciju. Ovih dana je velika ruska firma, koja stoji blizu sovjetskom trgovačkom zastupstvu u Pragu, zatvorila centralu i sve filijale u Čehoslovačkoj. Bila je primorana da 22 vagona robe pošalje natrag u Rusiju.