Narodno blagostanje

~ НАРОДНО

11 јули 1931,

ОБАВЕШТАЈНА СЛУ:

НОВЧАРСТВО | ·

— Stanje Poštanske štedionice na dan 30. juna +. 2. роkazuje sledeću sliku: ulozi iznose 841.85 miliona, a prema ultimu prošlog meseca manji su za 20.15 miliona. Broj. čekovnih _ računa veći je za 74 na 19.736 računa. Ukupni čekovni promet

"u julu iznosio je 5.531.62 miliona dinara, od čega je 49.80% obavljeno u prometu bez gotovine. Ulozi na štednju iznosili su krajem meseca 271.32 miliona dinara (veći su za ciglo 9.22 miliona) a broj novootvorenih štednih knjižica povećan je za 7.171 na 158.716 knjižica. Prosečna suma jednog uloga manja je od One u maju mesecu, a iznosi 1700.45 dinara. Ukupno, čekovni ulozi i ulozi ma štednju dostigli su 1 milijardu 113.17 miliona dinara.

— један део енглеских радничких организација наме_рава предложити влади преко својих претставника провођење национализације целокупног приватног осигурања у Енглеској. Откуп акција би се провео по садањем берзанском курсу. У ту сврху би била основана полузванична корпорација, чија би се управа састојала поред претставника државе и од најистакнутијих преставника осигурања. Стална дивиденда би износила 5%, док би се вишак приводио резервном фонду, из кога би се отплаћивао капитал, добивен од државе за куповину приватних друштава.

— Последњих недеља је иностранство почело да из Мађарске повлачи капитале, због чега се девизни сток мађарске Народне банке знатно смањио. Неке банке нису чекале отказе иностраних кредита већ су их пре истека исплатиле. Последњих недеља је исплаћено 70 до 80 мил. пенге (300 до 800 мил. дин.). Влада се нада да ће престојећи извоз жетве донети Народној банци већу количину девиза. Она има намеру да у иностранству закључи зајам од више милиона фунти стерлинга који ће бити емитован у облику државних бонова, Један део ће бити пласиран у земљи.

— Бечка банкарска кућа Ротшилд, за коју се до сада мислило да је толико богата, да јој никакав губитак не може нашкодити, приморана је први пут од свог постанка да тражи кредит. Притекле су јој у помоћ лариска и лондонска кућа Ротшилд. Колико износе губици непознато је, али се зна да је Ротшилд бацио огромне суме на одржавање курса акција Кредит Аншталта, а уплата нових акција му је однела скоро сву готовину, коју је држао код Кредит Аншталта. Последњи тежак ударац био је мораториум Амстел банке у којој Ротшилд учествује са 50%. Бачка је била приморана да тражи мораторијум, јер Ротшилд није хтео да исплати дугове, за које он није гарантовао. Бечки Ротшилд поседује у центру Беча много палата и огромне некретнине у околини. На горњем Дунаву леже баснословни уређени вртови, које је Ротшилд ових дана понудио бечкој општини на продају. Али ова нема толико новаца да их купи. Изгледа да ће се морати продавати на парцеле, што би била велика штета. И лондонску кућу Ротшилд задесио је малер. Њена афилијација у Мадриду банка Бауер и Ко пала је у финансиске тешкоће. Бауер је био дворски банкар, а гро муштерија му се састојао из аристократије, која је после пада монархије емигрирала у иностранство Банка Бауер се није бавила регуларним банкарским пословима, већ је у име Ротшилда контролисала велики део шпањолске индустрије. Рачуна се да ће бити санирана, јер је једини поверилац Ротшилд.

— Skopljanska opština osniva Opštinsku štedionicu. U predlogu opštinskog budžeta"za 193132. godinu, koji iznosi ukupno 33.78 miliona dinara, rezervisano je i 800 hiljada dinara

u gotovu i 730 hiljada dinara u hartijama od vrednosti kao fond za osnivanje komunalne štedionice.

БЛАГОСТАЊЕ Страна 443

· — „Jugoslovenski Lojd” od 8. o. m. javlja, prema jednoj vesti dobivenoj iz Tirane, da će tamo uskoro biti osnovana јеdna Englesko-albanska banka sa glavnicom od 2 miliona engleskih funti (552 miliona dinara), od kojih će 75% biti engleskog a 25% albanskog kapitala. Zadaća banke ima da bude unapređenje poljoprivrede. Odkud jadnoj Albaniji 137 miliona dinara za jednu poljoprivrednu banku — i od kada su Englezi postali tolike altruiste.

— Рачуна се да ће конзорциум банака за одржавање курса турске фунте продужити свој рад за даља 3 месеца, јер новчанична Централна банка неће моћи отпочети са радом. Због слабог турског извоза, а великог увоза конзорциум је утрошио цео износ девиза, који је имао на расположењу за подупирање курса фунте. Већ 15 дапа троши он у ту сврху свој капитал. Недељна потреба владе и увоза за девизама варира између 60 и 80.000 турских ливра (150 милиона дин.).

—Вапане де Депеуе основана 1848. год., која располаже главницом од 70 мил. фр. (220 мил. дин.) пала је у тешкоће. Банка је у Француској инвестирала велике капитале па је услед великих исплата улога задњих дана постала нсликвидна. Биће образован конзорцијум банака, који ће јој помоћи да изађе из тешкоћа.

— Na sktipštini zanatlija Vrbaske banovine, održanoj ovih dana u Banjaluci, donesena je odluka, da se zamole nadležni, da se u Banjaluci osnuje filijat Zanatske banke.

ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ

— Чехословачка влада ће у јесен поднети парламенту предлог за уштеду у буџету, у којем између осталог предвиђа смањење чиновничких плата за 5%, укидање тринајесте плате, ограничење превремених пензионисања и т.д. Дуван и његове прерађевине биће поскупљени а исто тако ће бити повећана трошарина на кафу и жигице. Биће гредложен и прогресивни додатак порезу на приходе преко 25.000 круна (42.000 дин.).

— У Румунији је завршио рад одбор за утврђивање државних дугова према приватним лицима у прошлој години. Дугови прелазе 2 милијарде леја (700 милиона дин.) па пошто је овогодишњи буџет преоптерећен, влада је приморана да тражи изванредна сретства да удовољи споменутим обавезама,

=— Паралелно са предлогом за мораториум ратним дужницама и Немачкој Хувер је повео акцију за оснивање једне банке као што је она за међународне обрачуне, у којој би учествовале Енглеска банка, Федерал Резерв Борд и новчаничне банке јужноамериканских држава. Сврха би јој била да помогне презадуженим јужкоамериканским државама. Имала би право на редисконт у већој мери код горњих банака и тако би приводила капитал где је потребно.

— Румунска влада намерава провести у буџету уштеде у износу од 4,6 милијарди (1,55 милијарди дин.).

— Za unapređenje turizma primio je Sušak od Savske banske uprave pomoć od 40 ı 80 hiljada dinara.

— KMarlovačka opštinska uprava, koja traži jedan inveslticioni zajam od 12 miliona, dobila je više ponuda, od. kojih je najpovoljnija ona od Prve hrvatske štedionice.

— Budžet mostarske opštine za 1931/32. godinu iznosi 8.94. miliona, a budžet gradskih preduzeća (električna centrala, vodovod i kupatilo) predviđeni su sa 3.19 miliona dinara.

— Ministarstvo inaansija objavljuje, da (jabukovača) vino od jabuka ne podleže plaćanju državne trošarine,