Narodno blagostanje

29 август 1931, НАРОДЕО

БЛАРООТАЊЕ

Страна 553

— МНаплаћена државна трошарина и таксе у јулу износи 57,99 милиона дин., за 8,93 милиона мање но што је буџетом било предвиђено. Према јулу 1930. године мањак износи 18,68 мил. дин. За прва четири месеца буџетске 1931. до 1932. године укупно је наплаћено трошарине 24512 милиона дин. за 21,95 мил. мање но што је било предвиђено, а за 38,07 мил. мање но што је остварено за прва четири месеца прошле буџетске године.

Онштих и возаринских такса наплаћено је у Јулу 103,06 мил. дин., за 0,71 мил. мање но што је било предвиБено, а за 4,47 мил. мање него што је наплаћено у јулу прогрле године. За прва четири месеца ове буџетске године наплаћено је општих и возаринских такса 393,67 милиона дин. за 21,39 мил. дин. мање но што је било предвиђено, а за 16,65 мил. дин. мање него што је остварено за исто време прошле буџетске године. |

— Штајерска покрајинска влада објавила је да на !. септембра неће бити у стању да потпуно исплати целокупно своје чиновништво. Она намерава да све плате преко 200 шил, (1600 дин.) 70% исплати, а остало, кад буде могла.

— Бугарски Министар финансија поднеће Друштву Народа меморандум, у коме се каже да је бугарска влада учинила све могуће да одржи буџет у равнотежи, али без успеха. Стога она тражи да јој се сниже квоте валоризације предратних облигација. До 1. априла 1933. год. износи валоризација у злату 6% зајма 1892. 43%; 5% 1902. год. 26%, 5%. 1904. год. 56%, 4 и п0о% 1907 год. 56%, 4 и по У Јо 1909. 45%.

— Управа приморске бановине закључила је зајам од 40 милиона дин., који ће бити употребљен на мелиорационе радове.

ТРГОВИНСКА ПОЛИТИКА

— Вгазг а je zaključila sa Атепкот иаоуог o' zameni 1,275.000 vreća kafe za 25 mil. bušela pšenice.

— U Beču se vode pregovori za zaključenje rusko-austrijskog trgovinskog ugovora. Rusi traže najveće povlastice, da bi se mogli koristiti koncesijama, datim Jugoslaviji, Rumuniji i Madžarskoj. Zato nude znatne koncesije za austrijski indusfrijski izVOZ.

— У Есену у Hemaugoj |e OCHOBaHO Немачко-југославенско трговинско друштво са главницом од 20.000 марака (2.100.000 дин.) и задаћом да јача и оранизује промет добара између Немачке и Југославије. Једна југославенска и једна немачка банка финансираће послове те ће извоз девиза бити незнатан.

— Почетком идућег месеца ступиће на снагу уредба немачке владе о принудној употреби домаћег хмеља. Све пи: вере ће бити приморане да у одређеној количини троше домаћи хмељ. Изузимају се само оне, које производе пиво за извоз.

— Румунија је забранила увоз калифорнијских јабука.

— Грчка влада намерава да у децембру ов. г. тражи нови зајам — овај пут у француској. Зато ће регулисати питање грчког удела у предратном турском дугу.

— Бугарска влада наредила је бугарском картелу фабрика шећера да снизи цену за 2 лева (80 пара) од килограма, нашта фабрике нису пристале.

— Румунска влада издала је наредбу царинарницама да строго пазе на порекло увезене робе. У последње време су учестале тужбе да се руска роба чији је увоз забрањен, увози под туђом марком.

— Iz izveštaja Saveza rumunskih izvoznika stoke vidi se, da se izvoz rumunske stoke, s obzirom na opštu privrednu depresiju, srazmerno povoljno razvija. U prvom semestru o. 9.

povećao se izvoz goveda u lftaliju na 27.101 komada, u Fran="

cusku 10.809 kom., dok je u Čehoslovačku opao za više od

hoslovačkom. Isto tako su izvoznici nezadovoljni sa austrijskim ugovorom zbog malog kontingenta za goveda i mršave svinje. U naknadu Rumunija je dobila odobrenje za slobodan uUuVOz većeg kontingenta debelih svinja. Postoji nada da će u oktobru moći otpočeti izvoz u Nemačku, koja je u novom ugovoru 'pristala na veliki kontingenat za svinje od 80.000 kom. Ali se sumnja da će moći biti iskorišćen ceo taj kontingent zbog hiperprodukcije i vrlo niskih cena svinja u Nemačkoj i velike madžarske konkurencije. Znatno je pao izvoz goveda u Švajcarsku. Za celu prošlu godinu iznosi 13.000 kom., sada se ј05 росог5ао. Novim trgovinskim ugovorom sa Grčkom osigurala je Кити nija tržište za goveda i Ovce.

— Belgija je zavela režim koncesioniranog uVOZa VCštačkog đubreta.

— Аустриски Министар пољопривреде Др. Долфус изјавио је да ће влада предузети нове мере за обезбеђење цене шшеници и заштиту домаћих произвођача. Пошто је велика разлика између царине на брашно и оне на жито, влада ће настојати да је смањи т. ј. да повиси царину на жито. За то ће бити потребни нови преговори. Маџарски контингент свиња биће по могућности тако расподељен да не нини велики притисак на домаће тржиште. Румунски контингент говеда смањен је недељно од 800 на 400 комада. Исто тако се ових дана воде преговори са Маџарском да се ублажи притисак, који чини мађарско јефтино жито на аустриско тржиште. Изгледа да ће доћи до ревизије аустро-мађарскођ трговинског уговора. У Бечу се налази маџарска трговинска делегација.

КОМУНАЛНА ПОЛИТИКА

— Почев од 27. августа па до 31. октобра 1931. год. снижене су у Немачкој за 4% наднице радника, запослених

у општинским индустриским. подузећима, Осим тога укида

сз за исто време додатак на жену. Тиме је учињена уштеда од 20 до 25 мил. марака (270 до 337,5 мил. дин.).

_— Општинска управа града Загреба позвала је све загребачке месаре да снизе цене месу у сразмери са падом цена стоке. Како месари на то нису хтели пристати, то је извештен савез месара, да ће после рока од пет дана бити предати суду сви они месари, који би говеђе месо [ врсте продавали скупље од 15—19 динара по килограму.

— Сушачка општина приступиће редукцији свих својих издатака у интересу штедње, у вези с наредбом бана Савске бановине о спровођењу штедње у општинама. У томе

циљу извршиће се редукција предвиђених инвестиција до

60%, затим ће се од одобреног зајма од 13,5 милиона динара реализовати само један део од 5 до 6 мил. динара.

"СОЦИЈАЛНА ПОЛИТИКА

_ Претседник Хувер именовао је 60 чланова Одбора зе сузбијање незапослености, на чијем челу стоји Велтер Гвефорд, претседник Емерикен Телеграф енд Телефон Компани. Одбор се састоји од најважнијих претставника свих привредних грана. Држава је извођењем јавних радова запеслила досада 760.000 радника, а до јануара ће их запослити округло 1 милион.

— Министарство социјалне политике у споразуму с министром саобраћаја, прописало је правилник о повлашћеној вожњи незапослених радника, по којој ови уживају 50% попуста у 1. разреду путничких и мешовитих возова државних железница и у Ш разреду државних бродова, када путују ради тражења рада.

ТРГОВИНА у

— Немачке новине јављају да један концерн прегоса персиском владом о куповини 50.000 тона пшенице. буде

вара Цена је, вели се, врло ниска; услов је само да исплата

10%. Rumunija se zbog toga sprema da revidira ugovor за Се-|у готову.