Narodno blagostanje

— теле Austrije i Rumunije zaključen je trgovinski provizorium na 6 meseci. Mumunija ije dobila nedeljne kontingente: 365 goveda, 900 kom. svinja i 20.000 kg. konzerva od mesa. Zato je odobrila Austriji neznatno smanjenje carina na UVOZ iZvesnih industrijskih proizvoda, u prvom redu rotacionog papira.

— 15. nov. treba da stupe na snagu preferencijalni ugovori koje je Nemačka sklopila s Rumunijom i Mađarskom u junu i julu mesecu o. g. Kako je preferencijal taksiran u Ženevi kao povreda principa „najvećeg povlašćenja” to je stupanje na snagu svakog preterencijalnog ugovora uslovljeno pristankom svih država koje uživaju najveće povlašćenje kod države koja je voljna da stupi u preferencijalni odnos. Nemačka je svim zainteresovanim državama dostavila svoje ugovore na pristanak. Tom prilikom je Čehoslovačka izjavljujući svoju saglasnost zatražila ·preferencijal za uvoz pivarskog ječma.

— Аустријска влада намерава да уведе принудно примешавање домаћег мрког угља страном каменом. Увозници ће се обавезати да у извесној количини примешају домаћи угаљ при увозу. Обавеза ће важити и за већ увезени угаљ.

— Бојећи се, да ће ускоро у Енглеској бити успостављен опште царински режим, иностране фирме су већ почеле тамо са оснивањем својих фабрика. Тако је један немачки концерн вештачке свиле основао две своје фабрике у Редингу и Хејнесу. У грофовији Кент подиже се једна чехословачка фабрика играчака и једна аустријска фабрика оптичких инструмената.

— Француска намерава да повиси царину на слад и јечам, која данас износи 25% више од цене на француском тржишту. Тиме би хтела да спречи увоз јечма и слада из Чехословачке, који је доста велики. Француске пиваре увозе ради побољшања квалитета пива за извоз.

ТРГОВИНА — Pretstavnici trgovine i jednog dela poljoprivrede u Au-

striji zatražili su od vlade da uvede obavezno standardiziranje svih važnijih poljoprivrednih produkata. Obaveza već postoji Za bufer i sir, Treba da se proširi barem na jaja, Mrompir i živinu. Tako bi se, misli se, povećala potrošnja specijalno na bečkom tržištu. Za izvođenje standardizacije vlada će odobriti 8,7 mil. šil. (69,6 mil. dinara).

· — Холандски извоз јаја налази се у опасности. Извоз у Немачку, која је за првих 9 месеци ов. год. увезла за преко 25 мил. форинти (562,5 мил, дин.) рапидно опада. Тако исто и Енглеска замењује све више холандска јаја данским, која су јефтинија, а често и боља. Неки холандски извозници повлаче се драговољно са енглеског тржишта — због ниских цена.

ИНДУСТРИЈА

— Prema reorganizacionom planu Вапка Соттегсјаје |

Italiana (kapital 700 mil.) predaju se sve industrijske akcije ove banke Holding društvu Societa Finanziaria Industriale u Milanu. Ova će svoj dosadašnji kapital od 100 mil. povisiti na 300 mil. Osim toga će mu i država putem poluslužbene institucije pružiti pomoć dok se stanje na novčanom tržištu ne popravi. Ova reorganizacija se vrši u potpunom sporazumu sa vladom i sa Banka d' Italia. |

— Rumunski kartel šećera je obnovljen. Da bi spasle kartel velike fabrike su bile primorane da malim učine znatne koncesije. Sada se vode pregovori između kartela i Ministarstva trgovine o smanjenju cene šećera i uspostavljanju novog šećernog režima.

— Novosadska tvornica OL Matiborska tvornica Šrafova i Tvornica šrafova u Kropi osnovale su kartel šrafovske robe, čije će sedište biti u Zagrebu.

—- Прошли пут смо донели. чланове француске секције француско-немачког призредног одбора. У немачкој

| 000 |

секцији налазе се: 008 Бергман, Фон и Фон O бивши државни секретари, Хам, Хермес, фон Раумер, бивши

| министри; Брехт, Бихер, Кастл, Шварц, Фогел, саветници;

Тарно, Лемер, посланици; на н генерални конзул; фон

Флеминг и Шил, велепоседник Ланге, Милер, Фегеле, Ото Волф индустријалци; Ото Швајцер, Абрахам Фровајн, инжињери; Д-р Вегел, Д-р Солмсен, барон фон Шорлемер Лизер; фон Шницлер, Д-р Шмиц, фон Редери, Д-р Лежен-Јунг,

Д-р Мелхиор; Ланге и Пенсге, генерални директори и Волф, генерални деректор друштва држ. железница,

Енглеска текстилна индустрија налази се после дуго година понова у високој коњунктури. Извоз се повећао вбог пада курса фунте, а домаће тржиште је оживело, мисли, се, због бежања из фунте. Изгубивши поверење у фунту свет је тезауриране новчанице бацао на тржиште купујући ствари потребне за живот. Касније, кад је енглеска влада објавила своје намере у погледу валуте, почела се губити грозница куповања. И сигурно би настало старо стање, да појединим индустријама, н. пр. текстилној, није успело да смањи наднице и продајне цене. Бојећи се да Енглеска не завлада светским тржиштем немачки, чешки и италијански текстилни индустријалци трубе на узбуну. И то не без разлога. Увоз сировина предива и конца у Енглеској повеБао се за 100%. У Ливерпулу се дневни обрт памука повећао од 4000 на 50.000 бала сразмерно томе поправила се и цена од 3.76 на 5,20 пенсе (5 на 6,8 дин.). Исто је утицало повољна на цене у Бремену па чак и у Аустралији. Понова су прорадиле многе фабрике и фабричка оделења. Само текстилни трест Ланкешер Котон Корпорешен понова је пустио у рад 1,000.000 вретена и 100.000 разбоја. Исто тако је знатно повећана производња у индустрији чипака, вунене po6e и вештачке свиле.

ПОЉОПРИВРЕДА

— У Пољској Не од 1 априла идуће године бити уведена премија на извоз ољуштеног и полираног пиринча у износу од 2,80 зл. (17,6 дин.) од 100 кгр.

— КгаЦеувка Бапзка иргауа и зри пађбауа је 44.500 kg. semena oplemenjenih vrsta pšenice. Od te količine 19.500 kg. već je razdeljeno.

— Италија намерава да понова учини покушај колонизирања 'Триполиса. Познато је, да је од пре рата до сада пропало неколико таквих покушаја јер се у Триполису због неповољне климе и тла поље не може обрађивати. Сада је италијански монопол дувана дошао на идеју да покуша са сађењем дувана, за чију су производњу тамо погодни услови. Памерава се претходно насељавање 500 фамилија, које ће се издржавати производњом дувана. Свака фамилија ће добит у закуп 2 хектара земље и потребан обртни капитал, као и за градњу потребних зграда и набавку оружја и оруђа. Трошкови се рачунају на 20 до 25 мил. лира (60 до 75 мил. дин.). Половину од тога ће сносити монопол дувана, а половину управа колоније. До краја новембра ће бити насељено 150 фамилија.

— Пета грана пољопривредне производње по величини прихода у Америци је живинарство. Пре њега долазе само млекарство, производња свиња, памука и говеда. Год. 1928..29. укупни чисти приходи живинара износили су 894 мил. дол. (50 милијарди дин.). Последњих година су живинарски продукти претрпели велики пад цена, али ипак мањи но код других производа. Зато се у Америци форсира: прелаз фармера од културе пшенице на производњу живине и јаја. Ради одржања квалитета робе, која путује често по неколико дана до места опредељења, успостављена су у пољопривредним крајевима места за конзервисање и паковање. У новије време пронађена је једна смеса, помоћу које јаја задржавају 100%-ну. свежину без обзира на DM лагеровања |