Narodno blagostanje

5. децембар 1931. НАРОДНО Francuske Као merodavnog političkog i Nemačke као тегоdavnog ekonomskog faktora.

Pitanje srednjo-evropskog carinskog saveza mije nOVO. Zanimljivo je da se s vremena na Vremč uvek ponovno neko brine, da ne padne u zaborav. Jasno je da imade uplivnih interesenata. Hoće li jednoga dana ta mnoga bezuspešna pregovaranja i dogovaranja da urode kakvim plodom? Nećemo da budemo pesimisti.

== z=—=z ı ==o====== у Бечу су се поново BOJUTТреба једном Кредитан- ли преговори између комишталт оставити-на миру тета повериоца Кредитан-

на глина ЕШ пр талта и аустријске владе. '

Кредитаншталт дугује иностраним повериоцима округло 500 милиона шилинга, већином у страном новцу. У јуну је дошло до споразума O двогодишњем плану, кога нису могли извршити ни Кредитаншталт Ни аустријска држава. Морало се дакле тражити други уговор. У садањим преговорима на првом месту стојало је питање реконструкције Кредитаншталта или потпуна или делимична ликвидација. Ми смо још у јулу нагласили, да је неизбежна (бар делимична ликвидација, јер је немогуће, да Кредитаншталт добије још једном инострани новац. Али ово основно питање поново је бачено на страну. један нови закон треба да стави ван снаге одредбу трговачког закона о ликвидацији друштава која су изгубила половину своје главнице.

Место те ликвидације већ с е пола године експериментира | |

са управним апаратом без успеха. Нова организација према сада постигнутом споразуму треба да изгледа овако : Управа Кредитаншталта биће у рукама егзекутивног. комитета од 5 лица, од којих ће 3 именовати аустријска влада, а два инострани повериоци. Генералног директора бира из Екзекутивног комитета Управни одбор у споразуму са иностраним повериоцима. За његово именовање потребан је пристанак владе. Чланови егзекутивног одбора бирају се на две године. Генерални директор добија врло широку власт, и једино не може обуставити пословање, извршити фузију са другим заводом и правити послове греко одређене максималне границе. После нове организације отпада досадашња дирекција од 8 лица и реконструкпиони комитет од 9 лица, чија компетенција није никада била јесна. Инострани повериоци хтели су овим да омогуће боље водство Кредитаншталта и да себи осигурају већи утицај.

После прве велике царинске новеле нове енглеске владе, одмах је дошла и друга, овај пут за аграрне про· дукте.

Ми смо дакле имали право када смо устали против оптимизма великог дела европске штампе, који је веровала да је Макдоналд гарантија зато, да ће Енглеска увести само умерени протекционизам и да неће никада повисити царине на животне намирнице. Макдоналд је попустио пред претња“ ма једног дела конзервативних чланова владе.

Енглески аграрни протекционизам и Француска

GG ==

По законском пројекту који је министар пољопривреде С Штоте поднео парламенту, влада добија овлашћење да повиси царине до 100% од вредности на воће и поврће, пре свега на кромпир, краставце, парадајз, шпаргле и грашак. Припрема се и закон о контингентирању увоза жита и о државној субвенцији продуцентима жита, која треба да им гарантира цену изнад оне светског тржишта.

Нова царинска новела нарочито погађа Холандију и Француску. Вредност целбкупног увоза, на који се односе кове царине износила је 1930 године око 12 милиона фунти стерлинга, од тога је Холандија увозила у вредности од 3.5 милиона, а Француска округло 2 милиона фунти. Огорчење је нарочито велико у Француској. Седмина француског из-

БЛАГОСТАЊЕ

воза иде у Енглеску, он је већ осетљиво погођен последњом | царинском новелом. Једна анкета је сада установила, да је ' француска текстилна и стаклена идустрија озбиљно угро· жена. Тако на пример има у департману Сен 60 фабрика стакла, које су искључиво радиле за Енглеску, а 25% про| дукције француске луксузне индустрије иде у Енглеску. Све је то довело до пута француског министра трговине Ро-

глена у Лондон.

Kurs funte je ponovno jako pao. Stoji niže nego u septembru. Niena zlatna vrednost pala je za jednu {rećinu.

Nade nove vlade o obustavi povlačenja inostranih potraživanja pokazale su se jalove. Potražnja deviza jako se povećala zbog rezerva, koje je industrija obrazovala u robi radi uvođenja novih carina. Begstvo funte na unutarnjem tržištu ne prestaje. Hosa na londonskom tržištu metala je zato primer. Strah od eventualnog povišenja emisije za 15 miliona funii o tome se govori u VeZi S finansiranjem božičnih poslova 'svakako da nepovoljno ufiče na kurs funte. "Koliko je nepoverenje u engleske novčane prilike vidi se najbolje po tome, što je ı ııolandska barka prodala svoje funte Nemačkoj. Ta se prodaja izvršila gubitkom od 40 miliona forinti, što će se ogleđati u godišnjem bančinom bilansu. Prvi put od svog postanka ona neće isplaćivati dividende. -

Fanta sterlinga pada

katastrofalnog razvića kursa funte nisu Samo екопотзке pri-

| тоде. Ла sada je najveća briga City-a održanje novčane vred-

nosti na unutarnjem tržištu a fime i nivoa cena U sadašnjoj Visini, da bi se osigurala maksimalna dobit od ražlike između 'unutarnje i inostrane vrednosti funte. Opasnost povišenja cena na unutarnjem tržištu je velika. Po računu jednog engleskog 'finansijskog lista cene su se već prosečno povisile za 119. Specijalno se to zapaža u trgovini na veliko i kod sirovina. No mimo ovog povišenja pad funte pruža još uvek velike mogućnosti dobiti. Izvozna roba pojeftinila je za jednu petinu.

Konkurencija engleskog izvoza i gubitci sviju koji imaju veći posed engleske funte naveliko su zabrinule sve “države. Vrednost portfelja Banque de France u engleskim funtama iznosi 7 mili{ardi franaka. Udarac za Francusku bio bi dakle dvostruk. Jednom je pogođena novom trgovinskom politikom Engleske, a drugi put finansijski, zbog njenih velikih rezerva ui funtama.

Pitanje stabilizacije funte zainteresiralo je sve finansijske krugove. Razumije зе да зе to u prvom redu odnosi na francuske. Poseti g. Flandina u Londonu sledit će bez sumnje niz konferencija, koje će da reše pitanje carina, zamržlih engleskih kredita u Nemačkoj i reparacija.

Ta pitanja su politička pozadina koja može da objasni pad funte sterlinga pored uzroka čisto ekonomske 'prirode. Internacijonalni finansijski krugovi pesimistički gledaju na kurs funte u bližoj budućnosti.

rrof. Kens je ućutao, jer se ozbiljno blamirao. Umesto 20% pada funte nastupilo je ono što je najgore, nestabilnost, neprekidne fluktuacije S očiglednom fendencijom žč la baisse. Za vreme i odmah posle rata engleska Тшта је bila mnogo čvfšća. Mi smo odmah posle ukidanja zlatnog važenja u Engleskoj protekli da će funta postati igrom stihija i da će nestabilnost funte da načini pustoš od engleske narodne privrede. Kao što vidimo Engleška je već naveliko na tom putu. Engleska je nemoćna da izvede faktičnu stabilizaciju funte, a to je najstrašnije što može snaći jednu narodnu privredu.

Engleska vlada je izgubila glavu, o čemu je naibolji dokaz njena trgovinska politika. U najkraćem vremenu ući Ge Engleska u privrednu krizu take oštrine, da će stati u red sa Ne-

Страна 765 ~

Ipak u City-u vlada jednodušno mišljenje da иггос! оуог

Ми Са ата