Narodno blagostanje

Зумарт 1932.

=== "Пасивност аустријског. трговинског биланса присиљава | Аустрију да приступи систему забране. увоза, и несумњиво: прво»ће: да удари по увозу дувана: Висока цена дувана код данашњих привредних ·прилика. снизује. његову потрошњу. У 1926. г. цена је била мтц. 194 холандске форинте. Премда у међувремену цена дувана на светском. тржишту без прекида пада, ипак је у Аустрији: данас већа него у 1926. и то 21618 - хол. фор. по мтц.; један од разлога овако високих цена су необично високе плате. „Аустрије“ д. с. 0. г. које је било основано у сврху снижења цена при купњи дувана. Директор „Аустрије“ у Цариграду. има, годишњу плату од 25.000 дол. Највећа плата у АИ износи годишње 50.000 дол, :

— Француско. министарство. ЛЕ Павел је да је наш извозни контингент за: обично. дрво за прво тромесечје исцрпен. Пошиљке упућене пре 26. фебруара неће: ући у Француску. Исцрпен је исто тако и наш глобални контингент. од 18.000 тона за увоз у Алжир.

— Завод за унапређење спољне трговине саопштава | да ће се расподела контингента стоке за извоз у Аустрију

"вршити од 6. до 12. марта и даље. Извозници се упозорују да према правилнику о контроли за извоз стоке доставе своје пријаве најдаље 11 дана пре недеље у којој желе да извезу стоку. Сви који хоће да извозе НЕ положити 25.000 динаћа кауције.

= = Министар трговине и индустрије одлучио је да се овогодишњи пролетњи и јесењи сајам у Љубљани имају сматрати као службено признате изложбе у смислу закона о заштити индустријске својине.

САОБРАЋАЈ · — Између Савеза индустријалаца и трговаца дрвом и фирме „Јадвар“ на Сушаку водила се ових дана велика борба око тарифе за истовар вагона у луци Сушак. Савез тврди да је „Јадвар“ добио концесију за истовар вагона без лицитације и да је овај искористио свој монополски положај и високом тарифом оштетио индустријалце и трговце дрвом у Сушаку од 1927. год. до данас за два милиона динара. Пошто сада истиче рок уговора између Држ. жељезница и ове фирме то је Савез поднео надлежнима претставку у којој се тражи да се овај уговор нипошто не продужује. — Министарство саобраћаја ради на томе да се редуцира трећина поморског промета на Јадранском мору. Изгледа да ће се укинути две брзе пруге Сушак—Сплит—Котор и Сплит—Макарска— Метковић, затим Сплит—Каштел Трогир и Дубровник—Стон. С овим у вези Министарство намерава снизити и досадашњу субвенцију бродарским друштвима са 60 на 20 милиона динара годишње,

____- На пролеће ће се почети с градњом пруге Пожаревац—Кичево—Благојев Камен. Пруга ће бити дуга 84 километра и коштаће 260 милиона динара. На њој ће бити два велика железна моста и више већих и мањих тунела.

КОЊУНКТУРА

— Према подацима радничких синдиката у Америци има 8.3 милиона незапослених радника, а || милиона делимично запослених.

— Rudnik iglja Зепоуо и “| obustaviće 15. marta rad, i na taj način ostaće bez posla 300 rudara. Zadržaće se samo rudarske straže.

ИЗ ПОСЛОВНОГ СВЕТА „Godišnje skupštine. | 11. marta: Savezna banka LO (Manrcdnaj, 13. marta: „Dunareana” uložni i kreditni zavod u Ko-

vinu (redovna). — Banca,Dalmata di sconto, Zadar (зе увЕ). — Aranđelovačka zadruga (redovna)...

SBHAPOJHO BJIATOUTAIDH

.. policije u Ohridu. 25.-Il.-31.

-15.: marta: Mokrinski |D MGE na - зао 4 од. и Моkrinu (redovna), +» · у „MO РРА па а а |

Страна. 155__

16. marta: Gakovačka štedionica d. d, (redovna). — Lud . Marke Tovarna Lapov d.: d. Domžale (redovna).

19. marta: Prva inđijska kreditna banka d. d. (redovna).

20. marta: Prva horgoška štedionica d. d. O Štedionica St. Pazova (redovna). - :

22. marta: Somborski тип па уауке. 4. d. ла).

23. marta: Apatinska munjara d.. d.. (redovna).

24. marta: Novo-slankamenska štedionica d. d. (redov.).

26. marta: Veliko-kikindška centralna štedionica. a. d. (redovna). ;

"27. marta: Štamparsko-izdavačko preduzeće „Politka” a. d. (redovna). — Domovinska industrija za pletenu robu „Dom” u Beogradu (redovna). — Akcionarsko izdavačko društvo „Oslobođenje” u Beogradu (redovna). — Industrijskotrgovačko a. d. „Suvobor” Drenovac (redovna). — Okružna

banka Niš (redovna). — Moravska štedionica Žabari (redov.). '— Pirotska eskontna banka (redovna).

28. marta: Industrijsko-trgovačka banka u Vranju (red.).

30. marta: Valjevska okružna banka (redovna).

31. marta: Privilegovana agrarna banka Beograd (red.). — Poslovna banka a. d. Beograd (redovna).

2. aprila: Livnica i mašinska radionica „Jug” a. d. (red.).

"Trgovački registar:

Prva fkaonica svilene robe d. d. Osek upis izmene SS 9. i 22 društvenih pravila. — Jugoslavenska banka d. d. filijala u Crikvenici upis brisanja dosadašnjeg direktora Dragutina Fintića i upis novog Ivana Nepokoja. — Ista banka filijala Novi bri-

sanje punomoćnika Dragutina Fintića. — Trgovačko d. d. u

Sušaku upis brisanja člana uprave d-ra Ferda Pavelića i Hinka

Bačića. — „Javna skaladišta d. d. u Sušaku” promena firme u „Javna skladišta d. d. u Sušaku u likvidaciji”,

upis likvidatora d-ra Đure Červara, d-ra Oskara Rozenberga, Zvonka Rihtmana. — Skladište za pretovar a. d. Zemun upis prokuriste Šalamona Hercega iz Vel. Bečkereka. — Poljsko gospodarstvo „Karanac”

d. d. Osek upis brisanja člana uprave Emila Dintera i upis novog

Dragutina Grau.

Licitacije. Tehn. odelj. Užice 10. marta za radove na putu UžiceNova varoš (1,199.534). — 1 ehn. odelj. Zenica 7. marta za do-

bavu posipala i valjanje drž. puta Blažuj-Brod (425.522). Tehn. odelj. Užice 12. marta za izradu objekata i nabavku materijala na putevima Ljubićkog sreza (460.893). — Tehn. odeli. Leskovac 10. marta za nabavku šljunka za put Beograd-Đevđelija (314.880). — Otsek za putove i mostove tehn. odeli. banske uprave Niš 16. marta za izradu mosta preko, reke Nišave kod Bele Palanke (608.046). — Tehn. odelj. Kragujevac 21. marta za dovršenje vodovoda i kanalizacije u banovinskoj bolnici Kragujevac (236.462). — "| ehn. odelj. Kragujevac 23. marta

za dovršenje ženske učiteljske škole (442.657). — Tehn. odelj.

Prizren 14. marta za nabavku tucanika za put Niš-—-bPrizren (201.600). — Hidrotehnički odelj. banske uprave Ljubljana 21. marta za izvršenje regulacionih poslova na Ljubljančici u Ljubljani (3,034.240). — Teh. odeljak banske uprave .Zagreb 21. marta za gradnju srednjih škola odn. dobavu školskih klupa u Zagrebu (254.180). — Komanda vazduhoplovstva vojske u N.. Sadu 30. marta za podizanje zgrade na aerodromu u Kraljevu..

Zakoni i uredbe.

Uredba o ukidanju Pretstojništva gradske policije u Đaкоје! 25.-Il.-32. — Uredba o ukidanju Preistojništva gradske. — Pravilnik o paušaliranju putnih troškova šumarskih službenika kod uprave drž. šuma. — Pravilnik o kontroli izvoza stoke i stočnih proizvoda i prerađevina | 27.-II.-31. — Pravilnik o taksama, koje se naplaćuju pri izvozu,”

'stoke i. stočnih proizvoda i prerađevina 27.-IL.-31. —. Pravilnik

O cenzuri filmova...